Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Σελίδες που (δεν) γυρίζουν

Τησ Γιουλησ Επτακοιλη

« Διαπιστώθηκαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις κατά την εκτέλεση των δημοσίων έργων. Χορηγήθηκαν παρατάσεις στα 2/3 του συνόλου των έργων (σε 779 από τα 1.162 έργα), ενώ η εκτέλεση των έργων αυτών διήρκεσε κατά μέσο όρο 2,5 φορές περισσότερο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι φορείς κατά κανόνα αποδέχονται τα αιτήματα παράτασης των αναδόχων και δεν αναζητούν την τυχόν ευθύνη τους για την επέλευση των καθυστερήσεων και δεν προκύπτει ότι η επίβλεψη των έργων ασκείται με την ενδεδειγμένη επιμέλεια. Η χορήγηση των παρατάσεων δεν αιτιολογείται με επάρκεια, αλλά στερεοτυπικά».

Οι παθογένειες της χώρας – ανευθυνότητα, ανεπάρκεια, σπατάλη, απουσία ελέγχου, κακή διοίκηση– σε ένα απόσπασμα 88 λέξεων από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναφέρεται μεταξύ άλλων προβληματικών πεδίων του κράτους και στα δημόσια έργα. Οσα διαπιστώνει η έκθεση, προφανώς όχι για πρώτη φορά, καθώς συντάσσεται κάθε χρόνο, έχουν κόστος σε χρόνο, χρήμα στον Ελληνα φορολογούμενο, δυστυχώς συχνά και σε ανθρώπινες ζωές· στα Τέμπη, στη Μάνδρα, στο Μάτι και σε άλλες τραγωδίες όπου αποκαλύπτεται η γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

Διαβάζει κανείς τις αναφορές για τα στοιχειωμένα έργα και μετεωρίζεται μεταξύ οργής και θλίψης. Οργή που πηγάζει από τη συνειδητοποίηση των 57 άδικων θανάτων, στην περίπτωση των Τεμπών, εξαιτίας μιας σύμβασης που σέρνεται εδώ και χρόνια και που αν είχε εκτελεστεί θα υπήρχε ένα σοβαρό και αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο· θλίψη γιατί χρόνια τώρα λέμε και ξαναλέμε τα ίδια και ελάχιστα πράγματα αλλάζουν. Απόδειξη οι ετήσιες εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που παραδίδονται στους αρμοδίους και πιθανότατα καταλήγουν σε ένα συρτάρι.

Πλησιάζουν οι εκλογές. Κάθε υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας, σε κάθε προεκλογική περίοδο, υπόσχεται με τον τρόπο του «αλλαγή σελίδας» για το κράτος, ριζική αναμόρφωση, δημόσια διοίκηση που λειτουργεί με επαγγελματισμό και αμεροληψία, ανεξάρτητες αρχές που επιτελούν στο ακέραιο τον ρόλο τους. Μια πρόχειρη αναζήτηση να κάνει κάποιος σε προεκλογικές ομιλίες πρώην πρωθυπουργών θα βρει την «αλλαγή σελίδας» σε πολλές εκδοχές. «Ολοι μαζί για να γυρίσουμε σελίδα», «Τη Δευτέρα οι Ελληνες γυρίζουν σελίδα», «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», κάθε σύνθημα και πρώην πρωθυπουργός. Αλλά αυτή η σελίδα δεν γυρίζει εύκολα ή δεν γυρίζει ανώδυνα.

Στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός είπε «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να κινηθούμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς στο να “ξεριζώσουμε’’ όλες αυτές τις εστίες της Ελλάδος, η οποία μας πονάει». Αυτό για να γίνει πρέπει να «ξεριζωθεί» το κομματικό κράτος, να αξιολογηθούν χωρίς κομματικά γυαλιά οι επικεφαλής των ΔΕΚΟ, οι γραμματείς των υπουργείων, οι άνθρωποι που στελεχώνουν κρίσιμες θέσεις στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι σελίδες γυρίζουν με πράξεις, όχι με λόγια.

ΑΠΟΨΕΙΣ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281861532751610

Kathimerini Digital