Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Αναρμοδιότητες και παναρμοδιότης»

Κύριε διευθυντά

Στην –πολύ μακρινή– εποχή της «περιπατητικής περιόδου» του νέου δικηγόρου σε κάθε συναλλαγή μας με το Δημόσιο διατρέχαμε σοβαρό κίνδυνο να συναντήσουμε την ένσταση της αναρμοδιότητος από τον απέναντί μας δημόσιο υπάλληλο και την παραπομπή σε άλλον αρμόδιο. Αντιθέτως το αιρετό «πολιτικό προσωπικό» ΜΑΣ –τα κεφαλαία υπογραμμίζουν την προέλευσή του εξ ημών– είναι σαρξ εκ της σαρκός μας, διαθέτει την προθυμία της «παναρμοδιότητος», που υποκρύπτει μια ψευδαίσθηση, πεποίθηση ή απλώς διάθεση παντοδυναμίας και επεκτάσεως των εξουσιών. Ο δρόμος αυτός όμως είναι διπλής κατευθύνσεως, οι εθελοντικές και αυθαίρετες εξουσίες συνεπάγονται και αντίστοιχες ευθύνες, σε τομείς εκτός του πεδίου των γνώσεων, ίσως και του ελέγχου του παντοδύναμου.

Τα πράγματα είναι πιο ιδιοτελή στην περίπτωση των ΔΕΚΩ. Διορίζουμε άσχετες διοικήσεις πολιτικών φίλων, οι οποίες δεν αντιστέκονται στην άσκηση της διοίκησης (κυρίως των προσλήψεων) από τους διορίσαντας πολιτικούς. Αυτό όμως δημιουργεί μια συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων στις παρυφές της νομιμότητος, η οποία οδηγεί σε αδυναμία ελέγχου από τον πολιτικό προϊστάμενο και σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Αποτέλεσμα ο απύθμενος πίθος των ΔΕΚΩ (Δαναΐδων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας των συνδιοικούντων). Φαίνεται ότι ο ΟΣΕ αποτελεί θεαματικό και επώδυνο δείγμα όχι απλώς συνδιοίκησης αλλά αποκλειστικής διοίκησης και διαχείρισης του Οργανισμού, όχι από την αδρά (υποθέτω) αμειβομένη από τον προϋπολογισμό διοίκηση της Α.Ε., αλλά από τον «εποπτεύοντα» υπουργό. Εφ’ ω και η διοίκηση ουδαμού εφάνη μετά το δυστύχημα, ενώ η κυβέρνηση εξαρχής και συνεχώς χειρίζεται μόνη το θέμα, που τη φθείρει βαρύτατα και επικίνδυνα. «Οποιος τη νύχτα περπατεί...».

Οι δεκαπενθήμερες απεργίες της λούφας και οι διαμαρτυρίες του μπάχαλου είναι εύκολες, αλλά όχι πρόσφορες αντιδράσεις, που πλήττουν μάλιστα κυρίως τους εργαζομένους. Η ρίζα του κακού είναι μεταξύ διοριζόντων και διοριζομένων, μεταξύ ελεγχόντων και ελεγχομένων.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΝΙΦΑΤΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281878712620794

Kathimerini Digital