Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ο καθηγητής Νομικής Νίκος Αλιβιζάτος στο Parthenon Project

Μ. Β.

«Η προσπάθεια του Parthenon Project έχει το πλεονέκτημα να συνδυάζει το ρεαλιστικό με το ουσιαστικό. Για πρώτη φορά διαγράφονται οι προοπτικές της επιστροφής των Μαρμάρων, και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο», λέει στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Χ. Αλιβιζάτος.

H συνομιλία έγινε μετά την αναγγελία της ένταξής του στο συμβουλευτικό συμβούλιο του Parthenon Project, της οργάνωσης που διεξάγει εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πρόσφατα προσχώρησε στα διακεκριμένα μέλη του ίδιου συμβουλίου και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας.

Ο κ. Αλιβιζάτος παρακολουθεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης των ελληνικών αρχαιοτήτων από τη δεκαετία του ’80, όταν το θέμα τέθηκε από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, αλλά και σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια. Ωστόσο, θεωρεί ότι πλέον η ελληνική εκστρατεία διαθέτει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, «αρκεί να μη λειτουργήσουμε όπως με το Κυπριακό και θεωρήσουμε ότι είναι μια σειρά χαμένων ευκαιριών», τονίζει.

Η είδηση της ένταξης του επιφανούς νομικού στην επιτροπή με σκοπό να βοηθήσει «στην επίτευξη μιας συμφωνίας

«Για πρώτη φορά διαγράφονται οι προοπτικές της επιστροφής των Μαρμάρων, και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο».

εντός του τρέχοντος νομικού πλαισίου» έρχεται λίγο αφότου το Parthenon Project ανακοίνωσε τη φιλόδοξη «συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας» του, που θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων, αφενός χωρίς να θίγει θέματα ιδιοκτησίας τους και αφετέρου περιλαμβάνοντας την ανταλλαγή τους με άλλα ελληνικά έργα τέχνης, που θα παρουσιάζονται σε περιοδικές εκθέσεις στο Λονδίνο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281981791835898

Kathimerini Digital