Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

• Θέατρα:

Πτώση 30% κατέγραψε το ελεύθερο θέατρο στη σκιά των Τεμπών και των απεργιών

Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Πτώση της τάξεως του 30% καταγράφουν τα θέατρα, η κίνηση των οποίων επηρεάστηκε από την τραγωδία των Τεμπών και τις καλλιτεχνικές απεργίες. «Τελεσίγραφο» του Εθνικού για την κατάληψη του «Ρεξ».

Ηταν μια πολύ καλή χρονιά για το θέατρο. Μετά τo τέλος των lockdowns, ο κόσμος γέμισε αίθουσες και ξαναθυμηθήκαμε πώς είναι οι ουρές θεατών στα πεζοδρόμια. Ομως, όλα ανατράπηκαν με το Π.Δ. που υποβάθμιζε την καλλιτεχνική παιδεία. Ο θεατρικός κόσμος θύμωσε, βγήκε στους δρόμους, με τους σπουδαστές των δραματικών σχολών να πρωτοστατούν προχωρώντας σε καταλήψεις σε όλες τις καλλιτεχνικές κρατικές σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα (ΔΗΠΕΘΕ).

Στην Αθήνα, το συντονιστικό των σπουδαστών των δραματικών σχολών έκανε κατάληψη στο κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου, ενώ εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών μπήκαν στο Ρεξ, αν και συζητήθηκε ότι εισήλθαν και άλλοι στο κτίριο, που δεν έχουν σχέση. Στο ΚΘΒΕ έκλεισε μόνο το Βασιλικό Θέατρο.

Χθες το πρωί οι καταληψίες του Εθνικού Θεάτρου παρέδωσαν το κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο ελέγχθηκε από τους υπαλλήλους του θεάτρου και, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν προκληθεί φθορές». Ετσι, η πρώτη κρατική σκηνή ξαναρχίζει από σήμερα τη λειτουργία της, αλλά ποιος ξέρει πότε και πώς θα δοθεί το Ρεξ. Στην προχθεσινή συνέλευση στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου αποφασίστηκε να συνεχίσουν έως και τη Δευτέρα 27/3 και την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη το διαχειριστικό σώμα της κατάληψης να αποφασίσει αν θα συνεχίσουν και με ποιο τρόπο.

Ομως το Δ.Σ. και ο καλλιτεχνικός διευθυντής έστειλαν χθες το δικό τους μήνυμα. Καλούν όσους παραμένουν στο Ρεξ να λύσουν άμεσα την κατάληψη και τη Δευτέρα στις 8 το πρωί να γίνει η παράδοση - παραλαβή του κτιρίου στους υπευθύνους του θεάτρου. Αλλιώς η διοίκηση «θα αναγκαστεί να προχωρήσει στη διακοπή της διοικητικής υποστήριξης του κτιρίου (με απόσυρση μεταξύ άλλων του προσωπικού ασφαλείας) και στην ανάληψη κάθε άλλης αναγκαίας νόμιμης ενέργειας για την επάνοδο του κτιρίου στη σκοπούμενη λειτουργία του».

Είναι σαφές ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν εδώ. Γιατί ακόμη και στο κτίριο Τσίλλερ, όσοι συμμετείχαν στις καταλήψεις θέλουν να έχουν λόγο και χώρο στην πρώτη κρατική σκηνή, αίθουσες για τις δράσεις τους κ.ά. Οι απώλειες στο Εθνικό φαίνεται να ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ. Αλλά το τι άφησε ο «τραυματισμός» του θεσμού θα φανεί στη συνέχεια από το κοινό.

Στο μεταξύ, κλυδωνισμούς δέχθηκε και το ελεύθερο θέατρο. «Σε γενικές γραμμές ήταν μια καλή σεζόν», λέει στην «Κ» ο Μίλτος Σωτηριάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. «Η πτώση που είχαμε στις παραστάσεις μας ήταν από τον Φεβρουάριο και οφείλεται στις απεργίες των ηθοποιών, που δίκαια διεκδικούν, στην περίοδο της Αποκριάς και βέβαια στο σοκ από την τραγωδία των Τεμπών. Ολα αυτά προκάλεσαν πτώση γύρω στο 30%. Διαβλέπω όμως ανοδική πορεία με μέτρο».

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι εκλογές, αν γίνουν τον Μάιο, «δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί τότε θα είμαστε σε off season. Οι παραστάσεις εκείνο το διάστημα είναι σαφώς λιγότερες. Ο χώρος θα επηρεαστεί αν έχουμε δεύτερες ή τρίτες εκλογές, κυρίως αν υπάρξει αστάθεια την καλοκαιρινή σεζόν». Και καταλήγει: «Η φετινή χρονιά ήταν χρονιά ανασυγκρότησης. Του χρόνου θεωρώ ότι θα είμαστε πιο πληθωρικοί».

Ο παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος λέει ότι ο κόσμος, «παρότι μεσολάβησαν διάφορα γεγονότα, έχει το ίδιο ενδιαφέρον όπως έδειξε στην αρχή της φετινής περιόδου. Δεν είναι δηλαδή όπως άλλες χρονιές, που σχολίαζε ότι δεν μπορούσε να ξοδέψει για το θέατρο. Εγινε εξαρχής σαφές ότι του έλειψε πολύ τον καιρό της πανδημίας και γενικώς έχει μια θετική διάθεση. Η κάμψη που παρατηρήθηκε από τις αρχές του χρόνου είναι της τάξεως του 30% και έχει να κάνει με τις καταλήψεις στο Εθνικό, τις συχνές κινητοποιήσεις και τις απεργίες των ηθοποιών που προκάλεσαν μια σύγχυση στο κοινό, το οποίο για μέρες θεωρούσε ότι τα θέατρα ήταν κλειστά. Πολλοί τον Φεβρουάριο ρωτούσαν αν παίζουμε. Δεν παίξαμε μόνο τις ημέρες που απεργήσαμε».

Ο παραγωγός της εταιρείας «Λυκόφως» τονίζει επίσης ότι προβλήματα υπήρξαν και με την COVID-19 το διάστημα των Χριστουγέννων, με κλείσιμο σκηνών για μία εβδομάδα, όπως συνέβη με το Θέατρο Κυκλάδων - Λ. Βογιατζής. «Και πάνω που τα ξεπεράσαμε, ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, απεργίες και έπειτα η τραγωδία στα Τέμπη που μας συγκλόνισε όλους. Μετά το εθνικό πένθος υπήρξε κάμψη, αλλά σταδιακά το κοινό έδειξε ότι ήθελε να ξεφύγει από όσα έβλεπε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, να παρηγορηθεί». Για το διάστημα που απομένει μέχρι το Πάσχα, ο ίδιος πιστεύει ότι «θα συνεχίσει η ίδια κατάσταση, αλλά δεν ξέρω τι μας περιμένει τον Μάιο».

Η σεζόν συνεχίζει να είναι σε γενικές γραμμές καλή, παρότι συνέβησαν πολλά κατά τη διάρκειά της, υποστηρίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη, αναφέροντας και εκείνη την τραγωδία των Τεμπών και τις καταλήψεις. «Είχαμε καθημερινά πάρα πολλά τηλεφωνήματα κυρίως για το Υπόγειο, διότι πολλοί θεωρούν ότι είμαστε και κρατικό θέατρο». Από το 2014 στο τιμόνι του θεάτρου, ανέλαβε μέσα στην οικονομική κρίση, λέει όμως ότι «τέτοιο ψυχολογικό σοκ όπως αυτό που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη δεν έχω ξαναδεί στον κόσμο που έρχεται στο θέατρο. Στην πορεία το κοινό επέστρεψε στο Θ.Τ., άλλωστε οι παραστάσεις μας δεν είναι κωμωδίες. Μετά το Πάσχα έχουμε νέες παραγωγές που θα παιχτούν για μικρότερο διάστημα. Η προεκλογική περίοδος πάντα δημιουργεί αναστάτωση, όμως δεν είναι δεδομένο ότι επηρεάζει πολύ το θέατρο, γιατί υπάρχει και ο κόσμος που δεν θέλει να συμμετέχει σε όλο αυτό και έρχεται στο θέατρο». Αυτό που επισημαίνει η Μ. Κάλμπαρη είναι ότι δημιουργήθηκε ένα νέο κοινό. «Κόσμος που δεν είχε ξανάρθει στο θέατρο και τώρα αναζητάει την εμπειρία».

Πάντως, χθες, η νέα αγωνία που εκφράστηκε από ανθρώπους του θεάτρου είναι για τις παραγωγές του καλοκαιριού και κυρίως το Φεστιβάλ Επιδαύρου, που φαίνεται για κάποιους να είναι στόχος κινητοποιήσεων.

«Τελεσίγραφο» να αδειάσουν το κτίριο τη Δευτέρα στέλνει η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου στους καταληψίες του Ρεξ.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281990381770490

Kathimerini Digital