Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Προκριματικά εξπρές χωρίς μπαράζ

Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μία από τις πιο συνοπτικές προκριματικές φάσεις των τελευταίων δεκαετιών μπαίνουν οι χώρες-μέλη της UEFA για το Euro 2024, τα τελικά του οποίου απέχουν μόνο 15 μήνες.

Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση ενός χορταστικού Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι εθνικές ομάδες άρχισαν από χθες την προκριματική φάση, που θα διεξαχθεί μέσα σε οκτώ μόνο μήνες, λόγω των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων που επέβαλε το Μουντιάλ στο Κατάρ.

Μπαράζ δεν υπάρχουν. Από τους δέκα ομίλους των πέντε ή έξι ομάδων προκρίνονται οι δύο πρώτες για τα τελικά της Γερμανίας, ώστε μαζί με την οικοδέσποινα και τις τρεις ομάδες από τα πλέι οφ του Nations League να συνθέσουν τις 24 φιναλίστ του Euro, που θα γίνει 14 Ιουνίου με 14 Ιουλίου 2024. Τα πλέι οφ του Nations League θα διεξαχθούν ακριβώς σε έναν χρόνο, δηλαδή 21-26 Μαρτίου, κι έχει δικαίωμα συμμετοχής σε αυτά και η εθνική Ελλάδος.

Στα προκριματικά, που διάγουν την πρώτη τους αγωνιστική από τις συνολικά δέκα, συμμετέχουν 53 ομάδες, δηλαδή όλα τα μέλη της UEFA εκτός από τη διοργανώτρια Γερμανία και την αποκλεισμένη Ρωσία. Οι αγωνιστικές θα γίνονται ανά δύο τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

«Ομιλος θανάτου» δεν υπάρχει, καθώς δεν έχει τύχει κάποιο ιδιαίτερα δύσκολο γκρουπ, πλην ίσως εκείνου της Ελλάδας. Στους περισσότερους ομίλους υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί για τις δύο προνομιούχες θέσεις, αλλά σε άλλους αναμένονται και μεγάλες μάχες.

Η Ισπανία, με τον Λουίς ντε λα Φουέντε πλέον στο τιμόνι αντί του Λουίς Ενρίκε, είναι το φαβορί στον Α΄ όμιλο, ξεκινώντας από αύριο εντός έδρας κόντρα σε μια Νορβηγία χωρίς τον τραυματία Ερλινγκ Χάαλαντ, πριν ταξιδέψει την Τρίτη στη Σκωτία. Στον ίδιο όμιλο θα παλέψουν και η Κύπρος με τη Γεωργία.

Ο Γ΄ όμιλος, πέρα από τα φαβορί Ιταλία και Αγγλία, έχει ακόμη την Ουκρανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Μάλτα, ενώ το τέταρτο γκρουπ είναι πιο απρόβλεπτο, με Κροατία, Ουαλία, Αρμενία, Τουρκία και Λετονία. Ο Δ΄ όμιλος έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς τυχόν πρόκριση της Τουρκίας θα σημαίνει ότι αν η Ελλάδα αναγκαστεί να αναζητήσει τη δεύτερη ευκαιρία του Nations League δεν θα βρει την Τουρκία στον δρόμο της, αλλά κάποια κατώτερη στην κατάταξη ομάδα, όπως Καζακστάν ή Λουξεμβούργο.

Στον Ε΄ όμιλο πολλά θα κριθούν ήδη από την αποψινή πρεμιέρα της Τσεχίας με την Πολωνία, ενώ Αλβανία, Φερόε και Μολδαβία είναι τα αουτσάιντερ. Πιο ανοικτός είναι ο έκτος όμιλος, με Βέλγιο και Σουηδία (που συναντώνται απόψε επί σουηδικού εδάφους), αλλά και την Αυστρία, μαζί με Εσθονία και Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ζ΄ όμιλος έχει μόνο ανατολικοευρωπαϊκές ομάδες (Ουγγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Λιθουανία), ενώ τα άλλα τρία γκρουπ έχουν από έξι χώρες και είναι πιο αμφίρροπα: Ο Η΄ έχει Δανία, Φινλανδία, Σλοβενία, Καζακστάν, Β. Ιρλανδία και Αγιο Μαρίνο, ο Θ΄ Ελβετία, Ρουμανία, Ισραήλ, Κοσσυφοπέδιο, Λευκορωσία και Ανδόρα και ο Ι΄ Πορτογαλία, Βοσνία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Λιχτενστάιν.

Το χειμερινό Μουντιάλ του Κατάρ άλλαξε τα χρονοδιαγράμματα ενόψει του Euro 2024.

AΘΛΗΤΙΚΑ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282123525756666

Kathimerini Digital