Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η Optima Bank οδεύει προς το Χ.Α.

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Το πράσινο φως για τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της Optima Bank στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι ύψους 130 εκατ. ευρώ και έρχεται σε συνέχεια της μετατροπής του ομολογιακού δανείου της Optima Bank που είχε συναφθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ενισχύοντας τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 60 εκατ. ευρώ.

Το πράσινο φως για τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της Optima bank στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι ύψους 130 εκατ. ευρώ και έρχεται σε συνέχεια της μετατροπής του ομολογιακού δανείου της Optima bank, που είχε συναφθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ενισχύοντας τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 60 εκατ. ευρώ. Η ΑΜΚ στοχεύει στην περαιτέρω κεφαλαιακή θωράκιση της τράπεζας, με στόχο την ανάπτυξή της και τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα ίδια κεφάλαια μετά την ολοκλήρωση της αύξησης θα ανέλθουν στα 380 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό που θα είναι σε ευρεία διασπορά υπολογίζεται στο 25%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Optima bank, «η απόφαση ΑΜΚ αποτελεί σημείο σταθμό για την πορεία της και ταυτόχρονα σημείο εκκίνησης για την επόμενη μέρα, καθώς είναι η πρώτη τράπεζα που θα διαβεί το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών έπειτα από 17 χρόνια, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πίστη της στη δυναμική του, κίνηση που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές της».

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, «η Optima bank έχει διαγράψει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια πρωτόγνωρα εντυπωσιακή πορεία στην τραπεζική αγορά, με πολλά επιτεύγματα στο ενεργητικό της. Σήμερα η τράπεζα διαθέτει ένα πανελλαδικό δίκτυο 27 καταστημάτων, επενδύει συνεχώς σε τεχνολογίες αιχμής με σκοπό να προσφέρει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση στους πελάτες της». Τα κέρδη μετά από φόρους το 2022 ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ το 2021. Tο δίκτυο των καταστημάτων της αναπτύσσεται στη βάση της συμβουλευτικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις, που αποτελούν τον κορμό της χρηματοδοτικής βάσης και σε ιδιώτες, που αποτελούν τον κορμό της καταθετικής βάσης.

Στα 3,5 χρόνια λειτουργίας της, έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, ενώ έχει στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα με χρηματοδοτήσεις επενδύσεων που υπερβαίνουν το 1,8 δισ. ευρώ. Για το 2023, η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματικότητα στην ελληνική αγορά, με νέες δανειοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων που θα ξεπεράσουν το 1,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με 84 νέες προσλήψεις μέσα στο 2022, έφθασε τα 450 στελέχη.

Ο πρόεδρος της Optima bank Γεώργιος Τανισκίδης, σχετικά με την απόφαση της γενικής συνέλευσης σημείωσε ότι «ο επόμενος σημαντικός στόχος μας είναι η εισαγωγή της τράπεζάς μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτή η στρατηγική για εμάς απόφαση θα υλοποιηθεί με τον τρόπο που έως σήμερα λειτουργούμε. Με σχέδιο, συνέπεια και σεβασμό στους πελάτες μας, στους εργαζομένους μας αλλά κυρίως στους παρόντες και μέλλοντες μετόχους μας. Οι άνθρωποι της Optima bank που συνέβαλαν στις μέχρι σήμερα επιτυχίες, είναι έτοιμοι να γράψουν το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική τραπεζική αγορά».

Πράσινο φως για την εισαγωγή μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

OIKONOMIKH

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282252374775546

Kathimerini Digital