Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Εκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή φόρου εισοδήματος

Εξόφληση σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις

Της ΕΙΡΉΝΉΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΆ

Εκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα τον καταβάλουν εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου. Μπορούν όμως να τον εξοφλήσουν σε έως 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Επίσης, με άλλη διάταξη ορίζεται πως η αποζημίωση και η σύνταξη των ευρωβουλευτών φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Η σχετική διάταξη έρχεται μετά την απόφαση του ΣΤΕ για τη φορολόγηση των ευρωβουλευτών.

Εκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος θα έχουν και φέτος οι φορολογούμενοι που θα τον καταβάλουν εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Με την ίδια τροπολογία καθιερώνεται η φορολόγηση των αποζημιώσεων και συντάξεων των ευρωβουλευτών, βάσει της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, με συντελεστές έως 44%.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στις 30 Μαρτίου, φέτος, ενώ η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Για όσους δεν καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος στο σύνολό του, εφάπαξ, η τροπολογία προβλέπει ότι μπορεί να καταβληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των 7 επόμενων μηνών. Επομένως, η τελευταία δόση πρέπει να καταβληθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία δίνεται παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023 έως τις 12 Απριλίου.

Αναλυτικά, η ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τα εξής:

• Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει και τις αποζημιώσεις και συντάξεις, τις οποίες λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές της Ελλάδας. Κάποιοι ευρωβουλευτές είχαν προσφύγει στο ΣΤΕ υποστηρίζοντας ότι η αποζημίωσή τους έχει φορολογηθεί ήδη στο Βέλγιο και συνεπώς δεν έπρεπε να πληρώσουν επιπλέον φόρο στην Ελλάδα (όπου η φορολογία είναι υψηλότερη). Το ΣΤΕ απεφάνθη ότι για να φορολογηθεί η αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ψηφιστεί ειδική ρύθμιση. Η διάταξη ισχύει από τα εισοδήματα του 2022.

• Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

• Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών. • Οταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την 31η Ιουλίου 2023, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%).

Το κόστος των ρυθμίσεων

Μιλώντας στη Βουλή, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το κόστος των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, 630 εκατ. ευρώ, καλύπτεται από τον δημοσιονομικό χώρο που βρέθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στην υψηλότερη ανάπτυξη, την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων και τη συρρίκνωση της φοροδιαφυγής.

Με την τροπολογία καθιερώνεται η φορολόγηση των αποζημιώσεων και συντάξεων των ευρωβουλευτών.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282295324448506

Kathimerini Digital