Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ο Αστερίξ στη Μύκονο;

Του Παντελη Μπουκαλα

Θα έπεφταν σε βαριά μεταθανάτια κατάθλιψη οι γονείς του Αστερίξ και του Οβελίξ, ο Ρενέ Γκοσινύ και ο Αλμπέρ Ουντερζό, αν μάθαιναν στον παράδεισό τους ότι το περίφημο χωριό των ανυπότακτων Γαλατών που επινόησαν για να περιγελάσουν τον Καίσαρα, και τους καίσαρες γενικά, χαρακτηρίστηκε «γαλατικό χωριό ανομίας». Και, ποιος ξέρει, ίσως να σκάρωναν μία επιπλέον περιπέτεια, υπό τον τίτλο «Ο Αστερίξ στη Μύκονο», για να δείξουν με τον τερπνό τρόπο τους ότι άλλο πράγμα είναι η αντίσταση στον κατακτητή αυτοκράτορα και άλλο η χυδαία άρνηση του νόμου και η διάπραξη σωρείας αυθαιρεσιών.

Η επιθυμία εντυπωσιασμού με τη χρήση ηχηρών καλολογικών στοιχείων εύκολα μετατρέπεται σε παγίδα. Το «γαλατικό χωριό ανομίας» δεν υπήρχε σε κανέναν χάρτη, και σίγουρα σε κανένα μυαλό αναγνώστη του «Αστερίξ», μέχρι προχθές Κυριακή. Απέκτησε μια κάποια υπόσταση στην εβδομαδιαία πρωθυπουργική ανασκόπηση, που αναρτάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντιγράφω: «Θέλω να τονίσω πως στην ελληνική επικράτεια δεν μπορεί –δεν θα επιτρέψουμε– να υπάρχουν “γαλατικά χωριά ανομίας”. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. [...] Βάζουμε φραγμό σε κάθε παράνομη πράξη, σε κάθε παράνομο σχέδιο που επιχειρείται να υλοποιηθεί με εκβιασμούς και έκνομες συμπεριφορές». Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι η ανεπαρκής γνώση του κορυφαίου κόμικς, αν και η ταύτιση της ανυποταξίας με την ανομία δεν είναι ιδεολογικά ουδέτερη ή αδιάφορη. Το ζήτημα, το πρόβλημα μάλλον, είναι το «δεν ξέραμε / δεν ήξερα» που διαφαίνεται πίσω από τη διαβεβαίωση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο τέλος μάλιστα της κυβερνητικής του θητείας, ότι η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν χωριά ανομίας», μυκονιάτικα, κυκλαδίτικα κ.ο.κ. Η κυβέρνηση εμφανίζεται σαν να πληροφορήθηκε μόλις τώρα, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου κ. Μανώλη Ψαρρού, ότι στη Μύκονο δρα ανεξέλεγκτη επί χρόνια μια αδίστακτη μαφία σκληρών συμφερόντων, που η απληστία της αλλοιώνει ριζικά το νησί.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, όφειλε να γνωρίζει και να έχει δράσει προ πολλού. Γι’ αυτό υπάρχουν οι κυβερνήσεις. Για να μελετούν, εκτός των άλλων, όσα ανακοινώνουν οι ανεξάρτητες αρχές. Τον Φλεβάρη του 2022, λ.χ., η Εθνική Αρχή Διαφάνειας γνωστοποίησε ότι οι ελεγκτές της κατέγραψαν 145 κραυγαλέες πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαίρετες κατασκευές στη Μύκονο σε μια τετραετία. Φαίνεται, όμως, ότι τα συναρμόδια υπουργεία περίμεναν από τον Οβελίξ να γκρεμίσει τα παράνομα μεγαθήρια πάνω στην άμμο.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281522230342909

Kathimerini Digital