Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● Τζο Μπάιντεν:

Διάταγμα το οποίο απαγορεύει τη χρήση εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ εμπορικών λογισμικών παρακολούθησης, που δύνανται να βλάψουν την εθνική ασφάλεια, υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε χθες εκτελεστικό διάταγμα το οποίο απαγορεύει, για πρώτη φορά, τη χρήση εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή οποιουδήποτε άλλου φορέα στη χώρα εμπορικών λογισμικών παρακολούθησης, τα οποία δύνανται να βλάψουν την εθνική ασφάλεια ή έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με τρόπο που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε ατόμου στον κόσμο.

Τα λογισμικά παρακολούθησης είναι συνήθως εξελιγμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται κυρίως για παρακολούθηση στον κυβερνοχώρο και πωλούνται από ιδιωτικές εταιρείες με σκοπό την εξ αποστάσεως πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές και την εξαγωγή του περιεχομένου τους χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των χρηστών των συσκευών. Η χρήση τους έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, με τους ελέγχους να είναι λίγοι και με υψηλό τον κίνδυνο κατάχρησης.

Αυξανόμενοι κίνδυνοι

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η εξάπλωση των λογισμικών αυτού του είδους θέτει διαρκώς αυξανόμενους κινδύνους ασφάλειας για τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της προστασίας του προσωπικού της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των οικογενειών τους. Το προσωπικό των ΗΠΑ στο εξωτερικό έχει γίνει συχνά στόχος τέτοιων λογισμικών, ενώ πλέον κρίνεται πως αυτά θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια και να θέσουν σε κίνδυνο τη διαρροή απόρρητων κρατικών πληροφοριών.

Επιπλέον, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία για να καταστείλουν «τρομοκράτες», παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα· μεταξύ άλλων εκφοβίζουν πολιτικούς αντιπάλους για να περιορίσουν τις διαφωνίες, την ελευθερία της έκφρασης, ενώ παρακολουθούν και στοχοποιούν ακτιβιστές και δημοσιογράφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάχρηση αυτών των εργαλείων επιτήρησης δεν περιορίζεται σε αυταρχικά καθεστώτα.

Η χρήση τους έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, με τους ελέγχους να είναι λίγοι και με υψηλό τον κίνδυνο κατάχρησης.

«Πολλές δημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν έρθει αντιμέτωπες με αποκαλύψεις ότι φορείς εντός των κύκλων τους έχουν χρησιμοποιήσει κατασκοπευτικό λογισμικό για να στοχεύουν πολίτες τους χωρίς την κατάλληλη νομική εξουσιοδότηση και εποπτεία», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η οποία παρουσίασε το διάταγμα.

Το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Μπάιντεν έχει σκοπό να προλάβει τον κίνδυνο τέτοιων καταχρήσεων, ενώ ο ίδιος ευελπιστεί σε διακομματική συνεργασία εντός του Κογκρέσου ώστε να εδραιωθούν νόμοι που θα παρέχουν καλύτερη προστασία.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281526525310205

Kathimerini Digital