Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● Χόλιγουντ:

Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Σε απεργία απειλούν να κατέβουν τα συνδικάτα των σεναριογράφων του Χόλιγουντ, τα οποία βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε διαπραγματεύσεις με τα μεγάλα στούντιο με διακύβευμα τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

Το 2007, μια απεργία 100 ημερών των σεναριογράφων του Χόλιγουντ ταρακούνησε για τα καλά την κινηματογραφική βιομηχανία, ενώ υπολογίζεται ότι κόστισε περισσότερο από δύο δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του Λος Αντζελες. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα και με την τριετή συλλογική σύμβαση μεταξύ του κλάδου και των εννέα μεγάλων στούντιο να λήγει την 1η Μαΐου, η επανάληψη μιας τέτοιας κινητοποίησης φαντάζει σήμερα πιο πιθανή από ποτέ. Οι επικεφαλής δε του συνδικάτου (Writers Guild of America), που εκπροσωπεί 11.000 εργαζομένους, προσανατολίζονται σε μια αποφασιστικής σημασίας ψηφοφορία μέσα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Τι σημαίνει όμως απεργία των σεναριογράφων; Ουσιαστικά ότι ολόκληρο το περιεχόμενο που παράγει η χολιγουντιανή βιομηχανία μπαίνει στον πάγο· από τα talk show του Τζίμι Κίμελ και του Στίβεν Κόλμπερτ μέχρι τα κινηματογραφικά μπλοκμπάστερ. Οι πρώτες που θίγονται είναι, φυσικά, οι καθημερινές εκπομπές, ψυχαγωγικές, σίριαλ κ.ο.κ., με τις εβδομαδιαίες να ακολουθούν. Τηλεοπτικές σειρές και ταινίες που έχουν ήδη γυριστεί –συνήθως η βιομηχανία βρίσκεται «μπροστά» έξι μήνες με ένα χρόνο σε τέτοιες περιπτώσεις– θα συνεχίσουν προφανώς να κυκλοφορούν κανονικά, ωστόσο τα καινούργια σχέδια απειλούνται μέχρι και με εξαφάνιση, αναλόγως της διάρκειας των κινητοποιήσεων. Οι σεναριογράφοι από την πλευρά τους ζητούν σημαντικές αυξήσεις των μίνιμουμ αποδοχών τους, καταγγέλλοντας πως τα στούντιο εκμεταλλεύονται τον σύγχρονο μετασχηματισμό της βιομηχανίας, προκειμένου να μεγαλώσουν τον φόρτο εργασίας τους δίχως την ανάλογη πληρωμή. Μέσα στην τελευταία δεκαετία η παραγωγή ταινιών του Χόλιγουντ έχει μειωθεί κατά περίπου 30%· ταυτόχρονα, το συνολικό περιεχόμενο έχει αυξηθεί λόγω της έλευσης των streaming υπηρεσιών, οι οποίες ωστόσο προωθούν το τηλεοπτικό μοντέλο με τις σειρές 8-12 επεισοδίων με μεγαλύτερη διάρκεια γυρισμάτων ανά επεισόδιο, αντί για εκείνο των 22-26 επεισοδίων που εφαρμοζόταν παλιότερα. Και οι σεναριογράφοι πληρώνονται ακόμη με το επεισόδιο... Το αποτέλεσμα είναι ότι το πραγματικό εισόδημα των τελευταίων έχει ουσιαστικά συρρικνωθεί.

Τα μεγάλα στούντιο από την πλευρά τους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι πλατφόρμες, δεν είναι πρόθυμα να πληρώσουν παραπάνω. Για την ακρίβεια, αρκετά από αυτά, όπως η Ντίσνεϊ και η Warner Bros, ανακοίνωσαν μέσα στους προηγούμενους μήνες σχέδια για περικοπές δισεκατομμυρίων, προχωρώντας και σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι οι νεότευκτες πλατφόρμες τους (πλην δηλαδή Netflix) είναι προς το παρόν ζημιογόνες, ωστόσο οι σεναριογράφοι, που θα επαναδιαπραγματευθούν τις συμβάσεις τους ξανά το 2026, δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν πότε οι (γιγάντιες) επενδύσεις αυτών των κολοσσών θα καταγράψουν κέρδη.

Μια άλλη πραγματικότητα, πάντως, είναι η σεναριακή ένδεια που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη βασικότερη κινηματογραφική βιομηχανία του κόσμου. Εν μέρει και λόγω της διστακτικότητας των στούντιο να χρηματοδοτήσουν ρισκαδόρικα πρότζεκτ, αυτό που βλέπουμε κυρίως είναι ένας χείμαρρος από σίκουελ, ριμέικ, βιογραφίες και γενικώς «αληθινές ιστορίες» που προσαρμόζονται και στα κάθε είδους αφηγήματα της εποχής. Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, έγινε γνωστή και η πρόθεση να γυριστεί μια νέα εκδοχή του κλασικού «Δεσμώτη του ιλίγγου» του Χίτσκοκ με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Στα δε πρόσφατα Οσκαρ, η ταινία που κέρδισε το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου («Τα πάντα όλα») είχε τους ίδιους τους δημιουργούς της περίπου να παραδέχονται πως πρόθεσή τους ήταν να μετασχηματίσουν το «Matrix» για τον 21ο αιώνα...

Μέσα στην τελευταία δεκαετία η παραγωγή ταινιών του Χόλιγουντ έχει μειωθεί περίπου κατά 30%.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281535115244797

Kathimerini Digital