Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η πρεσβεία µας στη Βιέννη δίνει µάθηµα σύγχρονης πολιτιστικής διπλωµατίας

Επιµέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerini.gr

Η εθνική µας επέτειος για το 1821 που συµπίπτει µε τον Ευαγγελισµό της Θεοτόκου εορτάστηκε φέτος µε πολύ ξεχωριστό τρόπο στη Βιέννη, αναδεικνύοντας πώς µπορεί να λειτουργήσει η πολιτιστική διπλωµατία. Η πρέσβειρά µας στην αυστριακή πρωτεύουσα, Κατερίνα Κοΐκα, η οποία κλείνει τέσσερα χρόνια δραστήριας θητείας εκεί, «ενορχήστρωσε» ένα εγχείρηµα που συνδύασε τα εικαστικά και τη µουσική: Το περασµένο Σάββατο, τουλάχιστον 400 προσκεκληµένοι πέρασαν το κατώφλι του αρχοντικού κτιρίου της πρεσβείας (που είναι παράλληλα και πρεσβευτική κατοικία) έχοντας λάβει µια κοµψή πρόσκληση µε έργο του Ελληνα ζωγράφου Αντώνη Στάβερη. Επρόκειτο για το περιστέρι της ειρήνης µαζί µε τις παπαρούνες, που σηµαίνουν για εµάς τους Ελληνες τον ερχοµό της άνοιξης. Γεννηµένος στην Αθήνα το 1973, ο Στάβερης είναι από τους καλλιτέχνες που παρουσιάζουν τη δουλειά τους εκτός και εντός συνόρων. Το ότι φιλοτέχνησε την πρόσκληση ήταν ένας πολύ ωραίος τρόπος για να βγάλει κανείς µπροστά τους πολύ αξιόλογους ζωγράφους µας.

Το «παρών» έδωσαν σχεδόν όλες οι ξένες διπλωµατικές αποστολές που βρίσκονται στη Βιέννη, ενώ η καγκελαρία και οι επίσηµες τοπικές αρχές έστειλαν και αυτές αντιπροσώπους. Στον σύντοµο λόγο της, η πρέσβειρα αναφέρθηκε στις διµερείς σχέσεις που είναι άριστες, ενώ υπογράµµισε ότι σε κρίσιµες περιστάσεις, όπως λ.χ. το θέµα του µεταναστευτικού, η Αυστρία έχει σταθεί στο πλευρό µας. Τώρα που η Ελλάδα έχει θέσει υποψηφιότητα για το Συµβούλιο Ασφαλείας του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών, η χώρα της Μεσευρώπης και πάλι έδειξε κάθε καλή διάθεση να µας στηρίξει. Η έκπληξη που είχαν οι καλεσµένοι, πάντως, ήταν ότι τους εθνικούς ύµνους της Αυστρίας και της Ελλάδας δεν τους άκουσαν ηχογραφηµένους, αλλά ερµηνεύτηκαν από τον βαρύτονο Αρη Αργύρη, τον οποίο συνόδευε στο πιάνο ο Αναστάσιος Στρίκας. Πρόκειται για δύο συµπατριώτες µας που ζουν και εργάζονται στη Βιέννη, και µάλιστα έχουν διακριθεί στον απαιτητικό στίβο της µουσικής και του λυρικού τραγουδιού.

«Πολύ συχνά λέµε ότι ο πολιτισµός είναι η βαριά µας βιοµηχανία, το µεγάλο µας αποθεµατικό, αλλά δυσκολευόµαστε να βρούµε τις ιδέες µε τις οποίες θα τον προβάλουµε στο εξωτερικό», λέει στη στήλη η Ελληνίδα πρέσβειρα, συµπληρώνοντας: «Εµείς αξιοποιήσαµε το ωραίο µας κτίριο, που είναι έδρα της διπλωµατικής αποστολής από το 1920 και διαθέτει µεγάλους χώρους. Το σχεδίασε ένας µαθητής του Θεόφιλου Χάνσεν. Αξιοποιήσαµε τους ζωγράφους και τους µουσικούς µας, ενώ πολύ συχνά κάνουµε συνεργασίες µε Ελληνες που διακρίνονται στις τέχνες και στα γράµµατα και ζουν εδώ. Αυτό πρέπει να πω πως βρήκε τεράστια ανταπόκριση στους Αυστριακούς, που αγαπούν ιδιαίτερα την Ελλάδα, σέβονται την αρχαία κληρονοµιά της και θέλουν να γνωρίσουν τη νεότερη».

∆ΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙ∆Α

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281651079361789

Kathimerini Digital