Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Εκσκαφές, τσιμέντο και... ελικοδρόμιο στην παραλία

Oι αναφορές του αρχαιολόγου για τα beach bar της Μυκόνου

Του απεσταλμένου μας στη ΜΥΚΟΝΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Aναφορές για αρχαιολογικές παραβάσεις, όπως εκτεταμένες εκσκαφικές εργασίες, τσιμεντόστρωση παραλίας και κατασκευή αυτοσχέδιου ελικοδρομίου, εις βάρος ορισμένων από τα μεγαλύτερα beach bar της Μυκόνου, είχε συντάξει το διάστημα από το 2017 έως το 2022 ο Μανώλης Ψαρρός, ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αγνώστους την 7η Μαρτίου στην Κηφισιά. Λόγω των αναφορών του κατέστη βασικός μάρτυρας κατηγορίας σε μια σειρά από ποινικές δίκες που εκκρεμούν εις βάρος ισχυρών επιχειρηματιών της Μυκόνου. Η πιο πρόσφατη από αυτές ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2023, ωστόσο αναβλήθηκε.

Δευτέρα πρωί και η ζωή στη Χώρα της Μυκόνου λίγο θυμίζει το πολύβουο νησί του καλοκαιριού. Στα σοκάκια, δεκάδες μάστορες κάθε ειδικότητας ξεκινούν να εργάζονται σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν όλες τις δουλειές και όλους τους πελάτες πριν από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Σπίτια και μαγαζιά χτίζονται ή ανακαινίζονται, παγκάκια και πλακόστρωτα βάφονται, φορτηγά γεμάτα οικοδομικά υλικά ξεκινούν προς το εσωτερικό του νησιού. Κάποιοι λιγοστοί τουρίστες κυκλοφορούν στα σοκάκια, προσπαθώντας να απολαύσουν τον ζεστό, πρωινό ήλιο.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ένα πλοίο φθάνει στο λιμάνι της Μυκόνου. Μια μεγάλη ομάδα αρχαιολόγων από την Αθήνα, αντιπροσωπεία τριών συλλόγων, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Πανελλήνιας Ενωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων και του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αθηνών, Πειραιώς και Νήσων, κάνει «απόβαση» στο νησί. Μαζί τους μέλη των συλλόγων που εργάζονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, συνάδελφος των οποίων είναι ο αρχαιολόγος που δέχθηκε τη μαφιόζικη επίθεση πριν από δέκα ημέρες στην Αθήνα. Σκοπός του ταξιδιού των εκπροσώπων των εργαζομένων είναι να συμπαρασταθούν στον συνάδελφό τους με όποιο μέσο έχουν. Να μιλήσουν με τοπικούς φορείς, να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, να κινητοποιήσουν την τοπική κοινωνία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Αυτό που απουσιάζει είναι μια αντίστοιχη πρωτοβουλία στήριξης από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Αντίθετα, οι υπάλληλοι που ασχολούνται με τη Μύκονο ενημερώθηκαν ότι θα μετακινηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με την επίκληση της συναισθηματικής τους φόρτισης να αποτελεί ουσιαστικά τη δικαιολογία για μια απομάκρυνση που δείχνει να έχει περισσότερο «πυροσβεστικό» χαρακτήρα. Τελικά όμως περνάει το αντίθετο μήνυμα.

Παράλληλα, κλιμάκιο από την πολεοδομία της Σύρου μεταβαίνει και αυτό στη Μύκονο. Οι έμπειροι υπάλληλοι έχουν ως αποστολή να ερευνήσουν συγκεκριμένες καταγγελίες με εντολή εισαγγελέα, μια δυσάρεστη πλην απαραίτητη ρουτίνα για ένα νησί του οποίου η τουριστική επιτυχία αποτελεί ταυτόχρονα το επίτευγμα και την κατάρα του. Η πολεοδομία της Σύρου έχει έως τις 31 Μαρτίου στην αρμοδιότητά της τη Μύκονο – και μετά; Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη. Η υπηρεσία διαθέτει αυτή τη στιγμή μόλις πέντε μηχανικούς για τέσσερα νησιά και η Μύκονος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού φόρτου της.

Στο αστυνομικό τμήμα

Πρώτος σταθμός για την αντιπροσωπεία των αρχαιολόγων είναι το αστυνομικό τμήμα, όπου οι πρόεδροι των τριών συλλόγων συναντήθηκαν με τον υποδιοικητή, Χρήστο Χασιώτη. «Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν φοβόμαστε», ανέφερε η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα. «Θα ζητήσουμε απ’ όλους όχι απλώς να καταδικάσουν την επίθεση, αλλά να απομακρύνουν τα στοιχεία που δρουν με μαφιόζικο τρόπο. Πρέπει αυτοί που επιτέθηκαν στον συνάδελφό μας να πάρουν το μήνυμα. Και αυτό θα γίνει μόνο όταν στη Μύκονο έρθουν μπουλντόζες και γκρεμίσουν τα αυθαίρετα στον αιγιαλό και στην παραλία, στην α΄ ζώνη αρχαιολογικών χώρων. Με πρόστιμα δεν περνάει το μήνυμα, γιατί αυτά είναι “στραγάλια” μπροστά στον τζίρο των παράνομων επιχειρήσεων».

Δεύτερος σταθμός είναι το δημαρχείο. «Είμαστε στην ίδια πλευρά με τους αρχαιολόγους», ανέφερε ο δήμαρχος Κώστας Κουκάς. «Θέλουμε την ενίσχυση όλων των υπηρεσιών στη Μύκονο, των ελεγκτικών μηχανισμών, της πολεοδομίας, της αστυνομίας. Μέσα στα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα της Μυκόνου έρχονται 2 εκατ. επισκέπτες. Δυστυχώς το έγκλημα ακολουθεί το χρήμα», ανέφερε. Ο κ. Κουκάς είναι ενοχλημένος τόσο από την αρνητική δημοσιότητα και τους χαρακτηρισμούς που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Μύκονος, όσο και από την απόφαση να απαγορευθεί έως το τέλος του έτους η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές. «Δεν μπορεί ο Μυκονιάτης να χτίσει σπίτι για το παιδί του, αλλά η στρατηγική επένδυση εξαιρέθηκε από τη ρύθμιση και μπορεί να συνεχίσει κανονικά», αναφέρει. Οσο για την πολεοδομία, ο δήμος έχει υποβάλει αίτημα από τον Νοέμβριο ώστε να ιδρυθεί και πάλι γραφείο στη Μύκονο. «Ο δήμος μας έχει πέντε μηχανικούς, θα είναι δύσκολο γιατί τους χρειαζόμαστε και στην τεχνική υπηρεσία, αλλά η υπηρεσία δόμησης στο νησί είναι απαραίτητη».

Μετά τις πρώτες συναντήσεις, η ομάδα των αρχαιολόγων ξεκίνησε να επισκεφθεί δύο αρχαιολογικούς χώρους στη Χώρα της Μυκόνου. Τη διάσημη Παραπορτιανή και στη συνέχεια τον περιβάλλοντα χώρο των Μύλων, σήμα-κατατεθέν του νησιού. Στην πίσω πλευρά τους υπάρχει ένα παραθαλάσσιο εστιατόριομπαρ που βρέθηκε στο προσκήνιο τις προηγούμενες ημέρες. «Ο νέος ενοικιαστής ξεκίνησε εργασίες χωρίς την άδεια της αρχαιολογίας και δόθηκε δύο φορές σήμα για διακοπή εργασιών. Η περιοχή πίσω από τους Μύλους στο πολεοδομικό σχέδιο του νησιού είναι προς απαλλοτρίωση για να γίνει κοινόχρηστη», ανέφερε η κ. Κουτσούμπα, επισημαίνοντας πως υπάρχουν προσπάθειες από επιχειρηματίες του νησιού να μετατραπεί και αυτή σε «αξιοποιήσιμο» χώρο.

Η λέξη «διαφθορά»

Στο Νησί των Ανέμων, όπου κάθε τετραγωνικό αξίζει από δεκάδες χιλιάδες ευρώ έως και εκατομμύρια, όλοι οι χώροι είναι αξιοποιήσιμοι, νόμιμα ή παράνομα. Γι’ αυτό και στη συζήτηση που ακολούθησε το απόγευμα στο Γρυπάρειο Μέγαρο με φορείς και κατοίκους η λέξη «διαφθορά» ειπώθηκε πολλές φορές με αποδέκτες τους δημόσιους λειτουργούς. «Πόρνη χωρίς νταβατζή δεν υπάρχει. Και στο νησί μας τον ρόλο του νταβατζή τον έχει η αστυνομία», ανέφερε μια δικηγόρος, ξεσηκώνοντας χειροκροτήματα. «Οταν ακούω ότι θα φέρουν περισσότερη αστυνομία γελάω. Σε ανθρώπους που έχουν τόσο μεγάλα κέρδη, δεν έχει σημασία αν κάποιος θα πάει στο αυτόφωρο ή θα μπει ένα πρόστιμο. Τη δουλειά τους την κάνουν», ανέφερε μια άλλη κυρία. Ενας άλλος πολίτης επιτίθεται στον δήμο, για λίγο προκαλείται φασαρία, κάποιος από το κοινό τον κατηγορεί ότι έχει και ο ίδιος τις δικές του παρανομίες. «Δεν καταλαβαίνω γιατί στοχοποιείται ειδικά η Μύκονος, στην Αθήνα δηλαδή δεν συμβαίνουν τα ίδια;», αναφέρει κάποιος άλλος.

Η Μύκονος βρίσκεται σε αναβρασμό γι’ αυτό που συνέβη, όμως οι αντίρροπες δυνάμεις είναι ισχυρές. Σε λίγο η συζήτηση θα σβήσει και πάλι. Η σεζόν ξεκινάει και όλα πρέπει να δουλεύουν ρολόι.

Αντιπροσωπεία αρχαιολόγων βρέθηκε στο νησί προσπαθώντας να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281685439100157

Kathimerini Digital