Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Εκστρατείες με στόχο την αντισυστημική ψήφο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Στο εντελώς αντίθετο πεδίο, από εκείνο στο οποίο βρίσκονται τα τρία μεγαλύτερα κόμματα και αφορά τον τρόπο συγκρότησης κυβερνητικών σχημάτων, επιλέγουν να βρεθούν οι τρεις μικρότερες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, λίγο πριν από την τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου: Κομμουνιστικό Κόμμα, Ελληνική Λύση και ΜΈΡΑ25 εστιάζουν τη στρατηγική τους στη διεκδίκηση του μεγαλύτερου δυνατού τμήματος του λεγόμενου αντισυστημικού ρεύματος.

Αυτή η στρατηγική ξεδιπλώνεται σε κατ’ αρχήν δύο επίπεδα: Πρώτον, καταγγέλλουν ότι Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που έχουν ασκήσει τη διακυβέρνηση, αντιπαρατίθενται επί θεμάτων που αφορούν τη νομή της εξουσίας και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Δεύτερον, επιχειρούν σε κάθε ευκαιρία να δηλώσουν ότι κανένα από τα τρία μικρότερα κόμματα δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο παιχνίδι μοιράσματος υπουργικών χαρτοφυλακίων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πάντως, οι τρεις «μικροί» δεν έχουν μέριμνα μόνο για αντιπαράθεση συνολικά με τους «μεγάλους». ΚΚΕ και ΜΈΡΑ25 αντιπαρατίθενται ταυτόχρονα μεταξύ τους, διεκδικώντας τμήμα των ψηφοφόρων που θέλουν «ρήξη» με το αστικό σύστημα, ενώ έχουν διαρκές μέτωπο και με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου: το κατατάσσουν στην Ακροδεξιά, ενώ αφήνουν και να εννοηθεί πως είναι εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος κυρίως της Ν.Δ. ή και ενός τρικομματικού σχήματος συγκυβέρνησης ειδικών συνθηκών, με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, η Ελληνική Λύση δείχνει να διεκδικεί κομμάτι από την πίτα τόσο των ψηφοφόρων της Ν.Δ. όσο και από εκείνη της εξωκοινοβουλευτικής Ακροδεξιάς: «Είμαστε Ελληνες πατριώτες, μακριά από ακρότητες και βαρβαρότητες», λένε, δίνοντας την αίσθηση με την επιλογή των συγκεκριμένων όρων ότι «λοξοκοιτάζουν» προς εκείνους που δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ψηφοφόροι του φυλακισμένου Ηλ. Κασιδιάρη, ειδικά στην πιθανολογούμενη περίπτωση που απαγορευθεί από τον Αρειο Πάγο η συμμετοχή του σχήματος (υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος του είναι «Ελληνες») που δημιούργησε ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής στις επερχόμενες εκλογές.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281694029034749

Kathimerini Digital