Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ολοι εναντίον όλων με φόντο τις συνεργασίες

Στην τελική ευθεία τα κόμματα πριν από τις εκλογές

Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σε φάση πλήρους ανάπτυξης εισέρχεται η αντιπαράθεση των κομμάτων με επίκεντρο τις συνεργασίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «αυτοδύναμες κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα», καθώς και για τον κίνδυνο ακυβερνησίας από την απλή αναλογική. Οι αναφορές του προκάλεσαν την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο όταν μιλάει όχι για πολιτικές, αλλά για πρόσωπα.

Σταθερός στη λογική της αυτοδυναμίας, χωρίς να κάνει βήμα υπαναχώρησης, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του χθες στη Λαμία. Ο πρωθυπουργός πριν από την κεντρική ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας παραχώρησε συνέντευξη στο Star Κεντρικής Ελλάδος, επαναλαμβάνοντας την πάγια πεποίθησή του πως οι σταθερές κυβερνήσεις «αποτελούμενες από ένα κόμμα, αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα» είναι οι πιο κατάλληλες και οι πιο δοκιμασμένες για τη χώρα. Μάλιστα στην αποστροφή του πως δεν πρέπει να αποτελούνται από «ένα χρώμα» έδωσε έμφαση, θέλοντας για ακόμη μία φορά να στείλει μήνυμα –προς το Κέντρο– πως η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. –εφόσον κερδίσει τις εκλογές– θα αποτελείται από στελέχη και άλλων κομμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης καταφέρθηκε για άλλη μία φορά κατά της απλής αναλογικής, η οποία οδηγεί, όπως είπε, σε ακυβερνησία, φέρνοντας ως παράδειγμα χώρες του εξωτερικού όπως η Βουλγαρία, «η οποία σε λίγες μέρες από τώρα θα έχει τις πέμπτες, επαναλαμβάνω τις πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια», ή το Ισραήλ που και «εκεί υπάρχει απλή αναλογική και μείζον ζήτημα κυβερνησιμότητας». Κατέληξε, δε, στο παράδειγμα της Γερμανίας, που είναι «μια χώρα η οποία έχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας και παρά ταύτα έχει μεγάλες δυσκολίες στο να μπορούν οι κυβερνητικοί εταίροι να συνεννοηθούν μεταξύ τους». Η τακτική του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώθηκε και κατά την κεντρική ομιλία του όπου αναφέρθηκε εκτενώς στο αίτημα για αυτοδυναμία, η οποία «δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, αλλά εθνική αναγκαιότητα». Οπως είπε, η νέα κυβέρνηση «θα πρέπει να κινείται συντονισμένα και γρήγορα», κάτι που δεν το προσφέρουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των ημερών, μετά την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό. «Πώς να ερμηνευθούν δηλώσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας χωρίς πρωθυπουργό αυτόν που θα έχουν επιλέξει οι ψηφοφόροι; Τι σημαίνει ο “άγνωστος Χ” που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα; Οτι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Αλλον, δηλαδή, να θέλουν και άλλος να τους προκύψει;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Tην ίδια ώρα, συζητήσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει πυροδοτήσει η συνέντευξη που παραχώρησε («Πρώτο Θέμα») ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών με πολύ προσεκτικό τρόπο αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα της τρέχουσας πολιτικής ατζέντας. Πρώτον, στην κριτική πως κορυφαίοι υπουργοί δεν δίνουν μάχη στα τηλεοπτικά παράθυρα απάντησε πως «ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι να τσακώνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα απέναντι στην τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, για μια τραγωδία που πρέπει να προκαλεί συντριβή σε όλους μας».

Δεύτερον, για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει περί βαθέος κράτους ο ΥΠΕΞ πήρε αποστάσεις λέγοντας πως «δεν θα το έθετα ως προεκλογικό πρόταγμα το ζήτημα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», σημειώνοντας μάλιστα ότι «οι εποχές του βαθέος αντικρατισμού και της αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων έχουν παρέλθει». Τρίτον, αλλά όχι μικρότερης σημασίας, ο κ. Δένδιας είπε πως οι πρώτες κάλπες θα αποτελέσουν βαρόμετρο για το τι θα συμβεί μεταξύ των δύο γύρων. «Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας και οφείλει να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Ας μην προτρέχουμε όμως», σημείωσε.

«Τι σημαίνει ο “άγνωστος Χ” που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα; Οτι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά;», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281698324002045

Kathimerini Digital