Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Βαθαίνει το ρήγμα Ανδρουλάκη με Λοβέρδο

Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Νέα επίθεση της Χαριλάου Τρικούπη κατά του πρωθυπουργού, στον οποίο καταλογίζεται προσπάθεια νέας «αποστασίας».

Η «αποκωδικοποίηση» του γρίφου που προκάλεσε η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας εξακολουθεί να τροφοδοτεί έντονη πολιτική συζήτηση, αλλά και τη «μάχη χαρακωμάτων» ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και στον Ανδρέα Λοβέρδο. Η κόντρα με τη Ν.Δ. ενισχύθηκε χθες και από την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με την κυβέρνηση της επομένης των εκλογών, πίσω από τις οποίες στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη είδαν απόπειρα νέας «αποστασίας» και αντέδρασαν λέγοντας ότι «το 2023 δεν είναι 1965» και ότι ο ελληνικός λαός «δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις». Οσον αφορά τον κ. Λοβέρδο, «το προχθεσινό μας σχόλιο ισχύει στο ακέραιο. Για τη σημερινή συνέντευξη, ουδέν σχόλιο», απάντησε χθες η Χαριλάου Τρικούπη έπειτα από νέα δημόσια παρέμβαση του πρώην υπουργού. Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό σχόλιο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαπίστωνε ταύτιση του κ. Λοβέρδου με τις θέσεις στελεχών της Ν.Δ. Η χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του πρώην υπουργού και αντιπάλου του Νίκου Ανδρουλάκη στη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είχε ως επίκεντρο τη φημολογία περί πιθανής διαγραφής του. «Εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται», είπε (ΣΚΑΪ), για να προσθέσει ότι «δεν είμαι από αυτούς που μπορείς να “φας” εύκολα, τελεία και παύλα». Πάντως, και παρά την τοποθέτηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως διάθεση να προκαταλάβει τις κινήσεις της ηγεσίας, πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να επαναλαμβάνει όσα είπε. «Δεν έχω σκοπό να προκαλέσω εσωκομματική σύγκρουση, ό,τι είχα να πω το είπα. Εβαλα τελεία, άκουσα και τον κομματικό αντίλογο, τελεία σε αυτό, προχωράμε για τις εκλογές του Μαΐου», δήλωσε.

Οι... προϋποθέσεις

Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται, πάντως, ότι η συζήτηση για τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό προκαλεί είτε γνήσια απορία ενός τμήματος της εκλογικής βάσης είτε σκοπούμενη καλλιέργεια κλίματος αμφισβήτησης από τους πολιτικούς αντιπάλους. Ετσι, σταδιακά επιχειρείται να εξηγηθεί η στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του, η συζήτηση για συγκεκριμένα πρόσωπα είναι το τρίτο στάδιο μιας σειράς αλληλοσυμπληρούμενων προϋποθέσεων: Πρώτα θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίσει στις εκλογές το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα δώσει τη δυνατότητα να μπει σοβαρά στην αξιοποίηση της διερευνητικής εντολής. Ακολούθως θα πρέπει να προκύψουν οι αναγκαίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας συγκλίσεις. Και τότε, εφόσον εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, με βάση και τη συμφωνία σε συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, θα μπει στο τραπέζι η συζήτηση για τα πρόσωπα που μπορούν να το υλοποιήσουν.

Οσον αφορά την κριτική που ασκείται για το ότι το κόμμα ζητάει από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν ως πρωθυπουργό, από το ΠΑΣΟΚ αντιστρέφουν το επιχείρημα. Οπως λένε, απευθύνονται στους ψηφοφόρους εκείνους, στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν αποτιμούν θετικά ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα. «Σε αυτούς που βιώνουν τα αποτελέσματα του “επιτελικού κράτους” και, ταυτόχρονα, δεν έχουν ακούσει έναν ειλικρινή απολογισμό για τα λάθη του κ. Τσίπρα», αναφέρουν από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη.

Στη σύγκρουση της Χαριλάου Τριοκούπη με τον Ανδρέα Λοβέρδο παρενέβη με τοποθέτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιάννης Δατσέρης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι ο κ. Λοβέρδος δεν σεβάστηκε ότι «ένας καινούργιος αρχηγός δικαιούται να δώσει, τουλάχιστον, την πρώτη εκλογική του μάχη χωρίς εσωκομματικά πυρά».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281706913936637

Kathimerini Digital