Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Το δάνειο, η αντιπαράθεση, οι διευκρινίσεις

Περίπου το 75% του κεφαλαίου της αρχικής πίστωσης του δανείου συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ», ως εγγυητής του οποίου εμφανιζόταν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, έχει ανακτηθεί από τη Eurobank, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τράπεζα.

Ο ισχυρισμός ότι ο κ. Παπαθανάσης κατάφερε να διευθετήσει το δάνειο πληρώνοντας μόνο 50.000 ευρώ και επιτυγχάνοντας, με αυτόν τον τρόπο, διαγραφή του 97% της οφειλής προκάλεσε σκληρή πολιτική διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο κ. Παπαθανάσης εμφανίστηκε αποφασισμένος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο έσπευσε να υιοθετήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, που με βάση αυτό άνοιξε ακόμη ένα μέτωπο σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Η τράπεζα στην ανακοίνωσή της περιγράφει όλη την εξέλιξη του δανείου στο οποίο ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίζεται ως εγγυητής και αναφέρει ότι κινήθηκε δικαστικά εναντίον του για πράξεις μεταβίβασης ακινήτων λόγω γονικής παροχής.

Αναφέρει, παράλληλα, τις πράξεις εκπλειστηριασμού ακινήτων ιδιοκτησίας της εταιρείας που έλαβε το δάνειο. «Οι ανακτήσεις από το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των 550.000 ευρώ περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη της σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησής του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης», καταλήγει η ανακοίνωση της Eurobank.

Η Ν.Δ. αντέδρασε κάνοντας λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να υιοθετήσει τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα, και παραπέμπει στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τράπεζα.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν

Τι αναφέρει η Eurobank για τη σύμβαση με εγγυητή τον Ν. Παπαθανάση – Για «δολοφονία χαρακτήρα» κάνει λόγο η Ν.Δ. – Τροπολογία για το «πόθεν έσχες» προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

να ζητούν να δοθεί στη δημοσιότητα η διευθέτηση της δανειακής εγγύησης, καταγγέλλοντας τακτικές συγκάλυψης.

Η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πόπη Τσαπανίδου, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει εκ νέου στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει να δηλώνονται στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων όχι μόνο το ύψος των δανείων αλλά και οι ρυθμίσεις του, ενώ διερωτήθηκε αν η Ν.Δ. θα ψηφίσει την τροπολογία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281719798838525

Kathimerini Digital