Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Νέο άνοιγμα με υπογραφή Ερντογάν

Τα προβλήματα μετά τον σεισμό και το τηλεγράφημα για την 25η Μαρτίου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Την πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει στον δρόμο των χαμηλών τόνων και των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Ελλάδα, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία για μορατόριουμ μεγάλων εθνικών ασκήσεων, αντικατοπτρίζει η επιλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναλάβει συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου δύο χρόνια μετά την τελευταία σχετική κίνησή του, με αφορμή τότε τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας (2021). Βέβαια, το τηλεγράφημα του κ. Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ακολούθησε ακόμη μία πιο θερμή ανταλλαγή ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πάντως χθες επιχείρησε να κρατήσει ισορροπίες με το εσωτερικό εθνικιστικό κοινό, υπερασπιζόμενος την επιλογή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος. «Επειτα από 86 χρόνια νοσταλγίας, επέστρεψε στην πραγματική της εικόνα και πάντα σύμφωνα με τη διαθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν.

Οι χαμηλοί τόνοι από πλευράς Τουρκίας είναι, πάντως, συνδεδεμένοι και με την πραγματικότητα την οποία της έχουν επιβάλει οι αμείλικτοι αριθμοί της καταστροφής μετά τον σεισμό. Οι υπολογισμοί για προκαταρκτικό οικονομικό κόστος των σεισμών άνω των 100 δισ. δολαρίων, τους οποίους έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ αλλά και η τουρκική κυβέρνηση, και σε βάθος χρόνου θεωρείται δεδομένο ότι θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, είναι απλώς ενδεικτικοί για το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια προκειμένου η τουρκική οικονομία να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Δεδομένου ότι η Δύση, και δη η Ε.Ε., είναι ο χώρος από τον οποίο η Τουρκία μπορεί να αντλήσει τους μεγαλύτερους πόρους για την ανοικοδόμησή της, θα ήταν οξύμωρο να συνεχίσει την επιθετική ρητορική της έναντι ενός κράτους-μέλους. Στην πρώτη διάσκεψη δωρητών της Ε.Ε. συγκεντρώθηκαν 7 δισ. ευρώ για την Τουρκία και τη Συρία συνδυαστικά.

Σε διπλωματικό επίπεδο, το επόμενο χρονικό διάστημα δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες, καθώς εκκρεμεί και η πιθανή μετάβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία, όπου έχει προσκληθεί από τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Εν τω μεταξύ, χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης διαχώρισε τη θέση της χώρας του από το ενδεχόμενο υποστήριξης της Τουρκίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), ωστόσο επισήμανε ότι η Λευκωσία θα αξιοποιήσει ενδεχόμενη ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Κύπριου εκδότη Κωστή Χατζηκωστή «7 Προεδρικά Πορτραίτα», όπου ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να αποδίδει στον κ. Μητσοτάκη προσπάθεια διακοπής των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να εξευμενιστούν οι Τούρκοι ή κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ - Τουρκίας ο οποίος θα παρέκαμπτε την Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να κρατήσει ισορροπίες με το εσωτερικό κοινό και υπερασπίστηκε την επιλογή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281732683740413

Kathimerini Digital