Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Γνώριζαν τα πάντα και άφησαν το Μάτι στο έλεος της φωτιάς

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

«Oλοι ήταν ενήμεροι για τα πάντα και αυτό αποδεικνύεται από έγγραφα», ήταν η κατηγορηματική τοποθέτηση του πραγματογνώμονα, αξιωματικού της Πυροσβεστικής, Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος κατέθεσε και χθες, για 13η ημέρα, στη δίκη για την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι. Ο κ. Λιότσιος επανέλαβε ότι το ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων) είχε ενημερωθεί εγκαίρως και είχε το περιθώριο για να δράσει και να αποτρέψει την τραγωδία.

«Ο πρώτος επικεφαλής της φωτιάς ενημέρωσε άμεσα το ΕΣΚΕ για την πορεία και την επικινδυνότητα της φωτιάς και μέσω τηλεφωνημάτων και μέσω ασυρμάτου. Ολοι ήταν ενήμεροι για τα πάντα και αποδεικνύεται και από έγγραφα», τόνισε ο πραγματογνώμονας απαντώντας στον τότε διοικητή του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιέρη, ο οποίος υπέβαλε ερωτήσεις στον πραγματογνώμονα καθώς δεν εκπροσωπείται στη δίκη από δικηγόρο. Ο επιπυραγός του Π.Σ. ξεκαθάρισε πως εκείνη την ημέρα υπήρξε μια σειρά από ενέργειες που δεν έγιναν και οδήγησαν στο να προχωρήσει ανεξέλεγκτη η φωτιά και να υπάρξει το τραγικό αποτέλεσμα των 104 νεκρών, τονίζοντας πως οι επικεφαλής κατάσβεσης της φωτιάς εκλιπαρούσαν για επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

«Από τις 16.41 έως 18.05, για μιάμιση ώρα περίπου, η φωτιά διανύει μια απόσταση 2,5 χιλιομέτρων. Μετά, αφού διέσχισε η φωτιά τη λεωφόρο Μαραθώνος, έγινε πιο δύσκολη η κατάσβεσή της», τόνισε ο μάρτυρας, με τον κατηγορούμενο πρώην διοικητή της Πυροσβεστικής της Νέας Μάκρης να παρεμβαίνει εκείνη τη στιγμή και να λέει: «Από το αιωρούμενο χώμα δεν μπορούσαμε να δούμε, κ. πρόεδρε».

Δεν έφταιγε η δόμηση

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς περί αυθαιρέτων στο Μάτι που είχαν προβληθεί και από κυβερνητικής τότε πλευράς, απαντώντας ο κ. Λιότσιος σε ερώτηση του κατηγορουμένου Φωστιέρη υποστήριξε ότι «μόνο δύσκολο σημείο είναι η περιοχή στο Κόκκινο Λιμανάκι. Ολη η άλλη περιοχή είναι ευθεία, υπάρχουν προσβάσεις και δρόμοι. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πολεοδομικό πρόβλημα η περιοχή, δρόμοι υπάρχουν, επιμήκη οικόπεδα, προσβάσεις. Αν το λέμε αυτό για το Μάτι,

Το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τους κινδύνους, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα.

για την Κινέτα τι να πούμε; Και παρ’ όλα αυτά στην Κινέτα δεν έγινε τίποτα. Υπήρχε το αναγκαίο δίκτυο διαφυγής και ο χρόνος για την απομάκρυνση των κατοίκων».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λιότσιος συναισθηματικά φορτισμένος δήλωσε πως δεν μπορεί να λέγεται ότι η Πυροσβεστική δεν γινόταν να κάνει κάτι, αναφέροντας: «Πολλοί συνάδελφοί μας έχουν θυσιαστεί για αυτό τον σκοπό. Δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι δεν κάνουμε κάτι. Πόσοι συνάδελφοί μας έχουν χαθεί για να σώσουν μια ζωή; Το μνημείο πεσόντων είναι γεμάτο. Προσβάλλουμε αυτούς όταν λέμε ότι δεν γινόταν κάτι».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281749863609597

Kathimerini Digital