Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Παραιτήσεις καθηγητών για τα επαγγελματικά δικαιώματα φοιτητών

ΑΠ. Λ.

Το αίτημα να χορηγηθούν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των πανεπιστημιακών τμημάτων του γεωτεχνικού τομέα, τα οποία ιδρύθηκαν με νόμους του 2018 και του 2019, θέτουν επιτακτικά οι διδάσκοντές τους. Για το ζήτημα, που είναι εκκρεμές εδώ και μία τετραετία, οι διδάσκοντες στη Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από τις θέσεις τους. Οπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας του Παν. Ιωαννίνων Τάσος Τσίνας, οι εκπρόσωποι των τμημάτων Γεωπονίας θα καταθέσουν τις προτάσεις τους σήμερα στη Βουλή για την εξεύρεση λύσης.

Ειδικότερα, νόμος από το 2014 περιλαμβάνει τα τμήματα ΑΕΙ, το πτυχίο των οποίων παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα του γεωπόνου και του δασολόγου. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται όσα τμήματα ιδρύθηκαν το 2018 και το 2019 και αφορούν αμιγώς τα δικαιώματα του δασολόγου και του γεωπόνου. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα τμήματα με παρεμφερές αντικείμενο που ιδρύθηκαν με τους ίδιους νόμους και δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Ο λόγος για συνολικά 11 τμήματα σε 7 ΑΕΙ (Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πατρών, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Διεθνές και Ελληνικό Μεσογειακό).

Η πρώτη... απόσυρση

Το 2021 η κυβέρνηση είχε την πρόθεση να δώσει επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους όλων των τμημάτων γεωπονικής κατεύθυνσης που λειτουργούν σήμερα στα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, σε ν/σ του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατατέθηκε ρύθμιση για τα πανεπιστημιακά τμήματα γεωπονικής κατεύθυνσης που ιδρύθηκαν και λειτουργούν με τις διατάξεις των νόμων 4559 του 2018, 4589 του 2019 και 4610 του 2019. Ωστόσο η ρύθμιση κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή σε τροπολογία μαζί με άλλη, που αφορούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων των κολεγίων και η οποία προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις. Λόγω αυτών, η δεύτερη ρύθμιση αποσύρθηκε, παρασύροντας και τη ρύθμιση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων τμημάτων του γεωτεχνικού τομέα.

Πρόσφατα, σε ν/σ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατατέθηκε νέα ρύθμιση, η οποία ωστόσο δεν ικανοποιεί. Γι’ αυτό και υπάρχουν αντιδράσεις από φοιτητικούς συλλόγους και καθηγητές των εν λόγω τμημάτων. «Η διάταξη είναι γραμμένη πρόχειρα και βιαστικά, αποπνέοντας ασάφεια και αοριστία ως προς το πρόβλημα που “βούλεται” να θεραπεύσει, δηλαδή να επεκτείνει την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου σε όλους τους αποφοίτους των υφιστάμενων Γεωπονικών Σχολών και τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ», θα δηλώσουν οι εκπρόσωποι των Γεωπονικών Σχολών σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη ρύθμιση. Χαρακτηριστικά διαμαρτύρονται ότι όλα τα ενδιαφερόμενα τμήματα κατήρτισαν έγκαιρα προγράμματα πενταετών προπτυχιακών σπουδών Γεωπονίας κατά 85%-90%, ίδια με το αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόζουν καθιερωμένες Γεωπονικές

Οι διδάσκοντες στη Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταθέτουν τις προτάσεις τους στη Βουλή.

Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αυτά τα προγράμματα κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από την τότε ΑΔΙΠ (νυν ΕΘΑΑΕ) πριν ξεκινήσουν να διδάσκονται στους πανεπιστημιακούς φοιτητές.

«Εξωθεσμική εμπλοκή»

Η εμπλοκή του υπουργείου Παιδείας στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων είναι πρωτοφανής ενέργεια. Μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος απαντάει σταθερά σε ανάλογες ερωτήσεις στη Βουλή ότι αρμόδια είναι τα οικεία υπουργεία και επιμελητήρια (ΥΠΑΑΤ και ΓΕΩΤΕΕ για τους γεωπόνους, υπουργείο Υποδομών και ΤΕΕ για τους μηχανικούς κ.λπ.). Οπως λέει ο κ. Τσίνας, «η εμπλοκή του υπουργείου Παιδείας είναι εντελώς άκυρη, άκαιρη και εξωθεσμική, καταδεικνύει δε ότι η πολιτεία δεν έχει ουσιαστική βούληση να δώσει οριστική και καθαρή λύση σε ένα ζήτημα που η ίδια δημιούργησε».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281771338446077

Kathimerini Digital