Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Οχι» σε νέα τραπεζοκαθίσματα στον Δ. Αθηναίων

T. Γ.

Με απόλυτη πλειοψηφία αποφάσισε χθες το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων την αναστολή έκδοσης νέων αδειών για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους οκτώ νέους πεζοδρόμους και στις τέσσερις πλατείες που θα ανακατασκευαστούν στο εμπορικό τρίγωνο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η σχετική πρόταση κατατέθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στο δημοτικό συμβούλιο, ενόψει της έναρξης των σχετικών εργασιών στο εμπορικό τρίγωνο, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερου ελεύθερου χώρου, τον οποίο θα μπορούσαν να καταλάβουν οι υπάρχουσες και νέες επιχειρήσεις εστίασης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται στην πραγματικότητα ολοκληρώνει τις πιλοτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2019-2020. Πολλοί από τους πεζοδρόμους που θα κατασκευαστούν στην περιοχή έχουν θεσμοθετηθεί από το 1990, ωστόσο δεν έχουν υλοποιηθεί. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανακατασκευή πλατειών όπως των Αγίας Ειρήνης και Καρύτση, αλλά και τον ανασχεδιασμό και την ανακατασκευή των υπαρχόντων πεζοδρόμων. Προγραμματίζεται επίσης η αναβάθμιση και αποκατάσταση των πεζοδρομίων σε 16 δρόμους στην περιοχή του εμπορικού κέντρου.

Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων Βασίλης Κορομάντζος στην εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο σημείωσε ότι «η φιλοσοφία αναστολής της χορήγησης νέων αδειών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου εδράζεται στην πεποίθησή μας ότι πρέπει να διατηρηθούν οι μεικτές χρήσεις. Δεν θέλουμε και δεν πρέπει μέσα στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο τα υπάρχοντα καταστήματα να εξαφανιστούν και να αντικατασταθούν από άλλα υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Πάντως, ενώ η πρόταση υπερψηφίστηκε, δημοτικοί σύμβουλοι τόνισαν ότι ήδη στην περιοχή κυριαρχούν τα τραπεζοκαθίσματα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα καταστήματα εστίασης. Σημείωσαν δε ότι το μέτρο της αναστολής «ήρθε αργά» σε σχέση με τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Η μη χορήγηση νέων αδειών για κατάληψη κοινόχρηστου

Η μη χορήγηση αδειών για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου την επόμενη τριετία αφορά συγκεκριμένους πεζοδρόμους και πλατείες.

χώρου την επόμενη τριετία αφορά τα εξής σημεία:

• Τις πλατείες Αγίας Ειρήνης, Αγίου Γεωργίου Καρύτση, Αγίων Θεοδώρων και Ιερού Λόχου, οι οποίες ανακατασκευάζονται.

• Τους νέους –υπό κατασκευήν– πεζοδρόμους: Πραξιτέλους, Ι. Παπαρρηγοπούλου από Πραξιτέλους έως Παλαιών Πατρών Γερμανού, πλ. Καρύτση μεταξύ Πραξιτέλους και Παρνασσού, Λέκκα, Αγίας Ειρήνης - Αθηναΐδος - Περικλέους - Καραγεώργη Σερβίας, από Λέκκα έως Βουλής, και Ανθίμου Γαζή.

• Τον πεζόδρομο Ευαγγελιστρίας μεταξύ Αθηναΐδος και Ερμού και τον πεζόδρομο Σκουλενίου, που επανασχεδιάζονται και ανακατασκευάζονται.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281801403217149

Kathimerini Digital