Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Εφθασαν στην Ουκρανία τα πρώτα 18 γερμανικά Leopard 2

ΚΙΕΒΟ. Τα πρώτα 18 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 παρέλαβε χθες η Ουκρανία από τη Γερμανία, σύμφωνα με αξιωματούχους του Κιέβου. Σε αυτό το φορτίο περιλαμβάνονταν και 40 τεθωρακισμένα οχήματα Marder. Η εκπαίδευση των πληρωμάτων είχε ολοκληρωθεί την περασμένη εβδομάδα στα στρατόπεδα τεθωρακισμένων του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού στο Μίνστερ και το Μπέργκεν.

Στο μεταξύ, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 29 τραυματίσθηκαν από βολές πυραύλων του ρωσικού πυροβολικού στην πόλη του Σλαβιάνσκ, βορειοδυτικά του Μπαχμούτ, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι τρεις πολίτες τραυματίσθηκαν από την κατάρριψη ουκρανικού μη επανδρωμένου drone πάνω από κωμόπολη της περιοχής της Τούλα, 220 χλμ. νότια της Μόσχας. Είναι η πρώτη φορά που ουκρανικό αεροσκάφος επιχειρεί τόσο βαθιά εντός του ρωσικού εδάφους.

Την Κυριακή, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ κατηγόρησε το Κρεμλίνο για επικίνδυνη και εμπρηστική ρητορική με αφορμή τις δηλώσεις Πούτιν το Σάββατο για αποθήκευση πυρηνικών όπλων πεδίου μάχης σε στρατιωτικές αποθήκες της Λευκορωσίας. Το σχέδιο του Πούτιν, εφόσον τεθεί σε εφαρμογή, σηματοδοτεί σημαντική κλιμάκωση της ρητορικής του Κρεμλίνου, οδηγώντας την Ουκρανία να καλέσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ρώσος πρόεδρος υποβάθμισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας του, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ αποθηκεύουν πυρηνικά όπλα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τη σημασία της συγκεκριμένης κίνησης του Κρεμλίνου υποβάθμισε την Κυριακή και η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον. «Δεν έχουμε δει κάτι το οποίο θα μας έκανε να πιστέψουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα πεδίου μάχης», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι.

Ανησυχία ΙΑΕΑ

Την ίδια στιγμή, προειδοποίηση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές απηύθυνε χθες ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Ρόσι, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί εντός της εβδομάδας τον υπό ουκρανικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, παρότι ο σταθμός έχει χάσει από βομβαρδισμούς πολλά από τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος, με τα οποία τροφοδοτούσε με ηλεκτρισμό την Ουκρανία. Σε πολλές περιπτώσεις ο σταθμός αναγκάσθηκε να θέσει σε λειτουργία γεννήτριες ρεύματος προκειμένου να διατηρήσει σε λειτουργία τα ψυκτικά συστήματα των αντιδραστήρων.

Σε δηλώσεις του σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ο Ρόσι εξέφρασε την ανησυχία της διεθνούς υπηρεσίας για την ασφάλεια του σταθμού –ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη– δεδομένων των μαχών που διεξάγονται γύρω από αυτόν. «Κάθε φορά που βομβαρδίζουμε είναι σαν να ρίχνουμε τα ζάρια. Κάποια στιγμή η τύχη θα μας εγκαταλείψει», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας με έδρα τη Βιέννη. Η ΙΑΕΑ τοποθέτησε τον Ιανουάριο μόνιμους παρατηρητές και στα τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησής του στη Ζαπορίζια, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιθεώρησε την πρώτη γραμμή των μαχών αλλά και νοσοκομείο της πόλης για να παρασημοφορήσει Ουκρανούς στρατιώτες και συναντήθηκε με τον Ραφαέλ Ρόσι.

Μετά την επιστροφή του χθες το μεσημέρι στο Κίεβο ο πρόεδρος Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Βρετανό ηθοποιό του Χόλιγουντ Ορλάντο Μπλουμ. Ο ηθοποιός είναι πρέσβης καλής θελήσεως της UNICEF. Ο Μπλουμ επισκέφθηκε την ουκρανική πρωτεύουσα και το προάστιο Ιρπίν, τόπο σκληρών μαχών στις αρχές του πολέμου. «Εντυπωσιάσθηκα από το θάρρος και την επιμονή των Ουκρανών, οι οποίοι παρά τον πόλεμο παραμένουν αγέρωχοι και αδάμαστοι», είπε ο ηθοποιός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ζελένσκι.

Βολές ΝΑΤΟ κατά Κρεμλίνου για εμπρηστική ρητορική Πούτιν αναφορικά με αποθήκευση πυρηνικών όπλων πεδίου μάχης σε αποθήκες της Λευκορωσίας.

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281831467988221

Kathimerini Digital