Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Nόμοι συγκυρίας και εκτόνωσης

Της Ιωαννας Μανδρου

Από τη Μεταπολίτευση και έως σήμερα η νομοθετική μας παραγωγή εμφανίζεται προβληματική σε πολλά, και κυρίως στο ότι οι νόμοι δεν ψηφίζονται μόνον για να λύνουν υπαρκτά θέματα που απασχολούν την κοινωνία ή γιατί χρειάζεται να ρυθμιστούν καταστάσεις με γνώμονα το κοινό καλό του κοινωνικού συνόλου.

Αποτελεί, δυστυχώς, μόνιμο φαινόμενο προβληματικής λειτουργίας της νομοθετικής παραγωγής, το γεγονός ότι πολλοί νόμοι ψηφίζονται από τις εκάστοτε κυβερνητικές πλειοψηφίες για να εξυπηρετούν ρουσφέτια σε όλα τα επίπεδα.

Αλλωστε οι μέθοδοι του νομοθετείν, με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ή με εκείνες που κατατίθενται τα μεσάνυχτα και ψηφίζονται χωρίς καλά καλά να γνωρίζει η πλειοψηφία των βουλευτών περί τίνος πρόκειται, αποτέλεσαν –και ακόμα δεν έχουν εξαλειφθεί– μία από τις πιο σκοτεινές πτυχές του κοινοβουλευτικού μας βίου.

Οι όποιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια να περιοριστούν κάπως οι χρόνιες παθογένειες, και να δρομολογηθεί η παραγωγή των νόμων σε συνταγματικά πλαίσια, έχουν εν μέρει μόνον αποδώσει.

Δεκάδες νόμοι συνεχίζουν να ψηφίζονται στη λογική της εξυπηρέτησης πρόσκαιρων πολιτικών σκοπιμοτήτων ή για την κάλυψη αναγκών της πολιτικής συγκυρίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η μόνιμη πρακτική, να ψηφίζονται νόμοι τους οποίους εισηγείται η κυβερνητική πλειοψηφία, όταν έχει συμβεί ένα σοβαρό γεγονός που έχει συνταράξει την κοινή γνώμη, ή έχει γίνει κάποιο δυστύχημα.

Τότε η κυβέρνηση, μηδέ της νυν εξαιρουμένης, φέρνει νόμο στη Βουλή για να αυστηροποιήσει κυρίως την ποινική μεταχείριση, για τους υπευθύνους, είτε πρόκειται για φυσικές καταστροφές –σεισμοί, ναυάγια κ.λπ.– είτε πρόκειται για κοινωνικές συμπεριφορές εγκληματικής υφής, όπως σεξουαλική βία κατά ανηλίκων, διακίνηση πορνογραφικού υλικού κ.ά.

Από τον αντιθεσμικό κανόνα του νομοθετείν με γνώμονα τη συγκυρία, δεν αποτέλεσε εξαίρεση ούτε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που έχει συγκλονίσει την κοινωνία και έχει επηρεάσει ως ένα βαθμό το πολιτικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε διατάξεις προς ψήφιση, για να τιμωρούνται αυστηρότερα εκείνοι που σε καθημερινή βάση λεηλατούν επί χρόνια τις υποδομές, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο, κλέβοντας από ράγες, ως τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Εξ αφορμής της τραγωδίας στα Τέμπη, τώρα θα ψηφιστεί νόμος για αυστηρή τιμωρία για τις κλοπές του χαλκού. Εκ των υστέρων και ενδεχομένως προς εκτόνωση της μεγάλης δυσαρέσκειας των πολιτών που αντιλήφθηκαν πως υποδομές όπως ο σιδηρόδρομος ούτε φυλάσσονται, όπως θα έπρεπε, ούτε οι δράστες της λεηλασίας τους τιμωρούνται παραδειγματικά.

Ομως η εκ των υστέρων νομοθέτηση πέραν του ότι είναι συνταγματικά προβληματική, δηλώνει μια πολιτική νοοτροπία που δεν συνάδει με τις ανάγκες της εποχής μας. Δεν μπορεί να κινούνται διαδικασίες ψήφισης νόμων μόνον με βάση τη συγκυρία. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!

ΑΠΟΨΕΙΣ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281870122693885

Kathimerini Digital