Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● Θέατρο:

Παραμένει υπό κατάληψη το Ρεξ – Πάνω από 400.000 ευρώ η οικονομική ζημία

Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Υπό κατάληψη παρέμεινε χθες το «Ρεξ» παρά το «τελεσίγραφο» της διοίκησης του θεάτρου για αποχώρηση των καταληψιών.

Σε εκτόνωση της κατάστασης και σε άλλους, ήπιους τρόπους αντιμετώπισης της κατάληψης στο Θέατρο Ρεξ βασίζεται προς το παρόν το ανοιχτό κατά τα άλλα Εθνικό Θέατρο. Το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου συνεδρίασε χθες το απόγευμα, με το συγκεκριμένο ζήτημα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση του οργανισμού εξακολουθεί να βλέπει τη λύση να έρχεται μέσα από συνεχή διαβούλευση με το διαχειριστικό όργανο της κατάληψης στο Ρεξ, ενώ εξετάζεται και η διαμεσολάβηση της σπουδαστικής καλλιτεχνικής κοινότητας προκειμένου να επικρατήσει πνεύμα διαλλακτικότητας. Αλλα μέτρα (όπως κοινοποίηση εξωδίκου) για την επιστροφή του κτιρίου στην κανονικότητα δεν λαμβάνονται προσώρας, ενώ σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε στην «Κ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος, στα υπό εξέταση μέτρα «δεν υπάρχει επ’ ουδενί η σκέψη να καλέσουμε την αστυνομία».

Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, η δημόσια πρόσκληση του Εθνικού Θεάτρου (23 Μαρτίου) προς όσους παραμένουν στο Ρεξ να λύσουν την κατάληψη και να παραδώσουν το κτίριο στους υπευθύνους είχε μείνει χωρίς ανταπόκριση. Στην πρόσκληση είχε τονιστεί ότι η διοίκηση του Εθνικού σέβεται τα αιτήματα των καλλιτεχνών για τη διαβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ωστόσο τα πρόσωπα που παραμένουν στο Ρεξ «δεν βρίσκονται σε οποιαδήποτε σχέση με το Εθνικό Θέατρο» και η ίδια η κατάληψη δεν διαθέτει πια «καμία ηθική νομιμοποίηση ή πρακτική αποτελεσματικότητα».

Στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν ακόμη ότι αν το κτίριο δεν παραδιδόταν μέχρι χθες το πρωί, τότε η διοίκηση του θεάτρου θα διέκοπτε τη διοικητική του υποστήριξη, κάτι που αποφασίστηκε από το χθεσινό Δ.Σ. όσον αφορά το προσωπικό ασφαλείας που εργάζεται στο Ρεξ, με το κτίριο να φυλάσσεται πλέον από την προϋπάρχουσα ιδιωτική εταιρεία φύλαξης.

Στο μεταξύ, το κόστος που έχουν επιφέρει στα ταμεία του Εθνικού οι καταλήψεις στα κτίρια Τσίλλερ και Ρεξ (με το πρώτο να έχει παραδοθεί στον οργανισμό από την περασμένη Πέμπτη) μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. «Υπολογίζοντας μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα τα έσοδα που θα προέρχονταν από τα εισιτήρια και τα συμπληρωματικά έσοδα από τα προγράμματα των παραστάσεων και το πωλητήριο, η οικονομική ζημία είναι πάνω από 400.000 ευρώ, ενώ όσο μένει κλειστό το Ρεξ το ποσό αυξάνεται», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος. Οπως εξηγεί, μία ακόμη αναπόφευκτη οικονομική επιβάρυνση προέρχεται από τις παρατάσεις των συμβολαίων των ηθοποιών που συμμετέχουν στις αναβληθείσες παραγωγές του Εθνικού, αλλά και από το ενοίκιο που κατέβαλε ο οργανισμός το προηγούμενο διάστημα σε άλλους χώρους προκειμένου να πραγματοποιούνται εκεί λειτουργίες του, όπως τα εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Ανασφάλεια του κοινού

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι, ενώ η προπώληση της παράστασης «Ενα σπίτι φωτεινό σαν μέρα», που θα ανέβει από τις 31 Μαρτίου στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», είναι ενθαρρυντική, οι «Βρυκόλακες» του Ιψεν, που άρχισαν να παίζονται από την Παρασκευή στην Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλλερ, έκαναν, σύμφωνα με τον Γιάννη Μόσχο, «μέτριο» εισπρακτικό ξεκίνημα. «Παρότι το Τσίλλερ έχει ανοίξει, το κοινό έχει ακόμη μια ανασφάλεια σε σχέση με το τι συμβαίνει και θέλει κάποιο χρόνο για να συνειδητοποιήσει ότι το θέατρο λειτουργεί κανονικά», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Από τις υπόλοιπες παραγωγές, η παράσταση «Goodbye, Lindita» της Πειραματικής Σκηνής θα κάνει αύριο την πρεμιέρα της στον χώρο Β΄ της Πειραιώς 260.

Τέλος, ξεκίνησαν χθες τα μαθήματα της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που επίσης τελούσε υπό κατάληψη, από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι και πριν από μία εβδομάδα. Προκειμένου να καλυφθεί ουσιαστικά η ύλη, τα μαθήματα θα συνεχιστούν το καλοκαίρι, ενώ ίσως φτάσουν και στις αρχές Οκτωβρίου. Οι διδάσκοντες της δραματικής σχολής, που είχαν παραιτηθεί στις 8 Φεβρουαρίου συ μπαρ α σ τε κ ό μεν οι στους σπουδαστές που διαμαρτύρονταν για το προεδρικό διάταγμα 85/2022, αποδέχθηκαν την ήδη διατυπωμένη πρόταση του Εθνικού να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους όταν αυτό καταστεί δυνατό, σημειώνοντας με χθεσινή ανακοίνωσή τους ότι μετά το δυστύχημα στα Τέμπη το γενικότερο τοπίο έχει αλλάξει ριζικά, καθώς και ότι θα συνεχίσουν με νέα μορφή τις διεκδικήσεις τους.

Μία ακόμη οικονομική επιβάρυνση προέρχεται από τις παρατάσεις των συμβολαίων όσων συμμετέχουν στις αναβληθείσες παραγωγές.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281994676745469

Kathimerini Digital