Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● Ελένη Αρβελέρ:

ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΩΗΣ

Την ανησυχία της για το μέλλον του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και τα παραρτήματα του εξωτερικού εξέφρασε η Ελένη Αρβελέρ. Δεν κλείνει, αλλά μετασχηματίζεται, απαντάει το ΥΠΠΟΑ.

Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού θα μετασχηματιστεί σε φορέα για το βιβλίο και δεν θα κλείσει, παρά τα όποια πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα, λέει στην «Κ» ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Οπως εξηγεί, στο πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών για το βιβλίο και του σχετικού νομοσχεδίου που θα τεθεί σε διαβούλευση άμεσα, «υπάρχει μέριμνα για το πώς άλλες αρμοδιότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού –όπως των παραρτημάτων του στο εξωτερικό και της ελληνομάθειας– θα παραμείνουν ενεργές. Ετσι, από τον μετασχηματισμό του ΕΙΠ δεν θίγεται ούτε μειώνεται η όποια παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Το ζήτημα ανέκυψε, μεταξύ άλλων, όταν η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-αρβελέρ εξέφρασε με δήλωσή της στην «Κ» την ανησυχία της, βάσει δημοσιευμάτων στον Τύπο, για ενδεχόμενο κλείσιμο του ΕΙΠ.

Αναφερόμενη στην τριαντάχρονη ιστορία του Ιδρύματος, στα παραρτήματά του «σε πόλεις όπου ο ελληνισμός υπήρξε κραταιός» (όπως στην Αλεξάνδρεια, στην Οδησσό, στο Βελιγράδι, στην Τεργέστη, στο Βερολίνο και στο Βουκουρέστι), καθώς και στα μουσεία που βρίσκονται υπ’ ευθύνη του (το Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια και εκείνο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό), η κ. Αρβελέρ τόνισε ότι «η κατάργησή του θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και στη διάδοση της ελληνογνωσίας στο εξωτερικό και θα αποτελέσει σοβαρό πνευματικό ολίσθημα».

Από τη μεριά του, μιλώντας στην «Κ», ο Νίκος Κούκης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, μνημόνευσε το σημαντικό έργο που έχει να επιδείξει το ΕΙΠ διεθνώς, εξέφρασε την άποψη ότι το Ιδρυμα μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με τον επικείμενο φορέα βιβλίου, ενώ υπογράμμισε και το γεγονός ότι ο οργανισμός δεν είχε καμία ενημέρωση για τις όποιες αλλαγές προγραμματίζει το υπουργείο Πολιτισμού.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282011856614653

Kathimerini Digital