Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Δοκάρι και... πεζοδρόμιο

Φθηνές λογομαχίες και ενέργειες στη χωρίς αποτέλεσμα σύσκεψη για τη διαιτησία

Οσοι πίστεψαν ότι το βαρέλι έχει πιάσει πάτο, γνώρισαν πανηγυρική διάψευση όταν ξεκίνησε με θύελλες και ολοκληρώθηκε με αστραπόβροντα η σύσκεψη που κάλεσε ο Στιβ Μπένετ για να ληφθούν κοινές αποφάσεις για τα θέματα διαιτησίας στις υπόλοιπες 9 αγωνιστικές των πλέι οφ, παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκου και των Γιάννη Αλαφούζου, Δημήτρη Μελισσανίδη, Βαγγέλη Μαρινάκη, Ιβάν Σαββίδη (μέσω τηλεδιάσκεψης – ήταν στη Ρωσία), Αχιλλέα Μπέου και του αντιπροέδρου του Αρη, Τάκη Μπιλίρη, καθώς ο Θόδωρος Καρυπίδης απουσίαζε στις ΗΠΑ.

Και μόνο η φράση «όλα τα σκατ@ μαζεμένα» που εκστόμισε

Αλαφούζος: Ενημερώθηκα από την UEFA ότι δεν γίνεται να έρχονται μόνο “elite” διαιτητές. Ομως δεν δεχόμαστε διαιτητές τύπου Νταμπάνοβιτς.

σε κάποιους δημοσιογράφους προσερχόμενος ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Σούπερ Λίγκας ήταν αρκετή για να προϊδεάσει περί της συνέχειας. Η σύσκεψη κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες, με τις φωνές και τις εκφράσεις πεζοδρομίου να ακούγονται μέχρι έξω, το δε φινάλε της ήταν ενδεικτικό του απόλυτου ξεπεσμού που βιώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο: ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Κώστας Καραπαπάς, βγήκε έξω από την αίθουσα, επέστρεψε με μια... φούστα και την πέταξε στον κ. Μπαλτάκο, λέγοντας «για να τη φορέσει φεύγοντας, να δούμε αν του κάνει»...

Μέσα από τις όποιες δηλώσεις έγιναν στο τέλος, το συμπέρασμα είναι ότι άπαντες συμφώνησαν πως... διαφωνούν, όπως τόνισαν οι αντιπρόεδροι της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, Γ. Κοσμάς και Μ. Γκαγκάτσης, αντίστοιχα. Μέχρι λίγο πριν από το τέλος υπήρχε ελπίδα για την υπογραφή μιας κοινής επιστολής προκειμένου να αποσταλεί στα διεθνή θεσμικά όργανα με αίτημα να διευκολυνθεί η προσπάθεια εξεύρεσης έμπειρων διαιτητών επιπέδου «elite», αλλά προέκυψαν διαφωνίες από την πλευρά του Ολυμπιακού σχετικά με κάποιες διατυπώσεις και αστερίσκους, που δεν επέτρεψαν τελικά την ύπαρξη κοινής γραμμής.

Ο κ. Μαρινάκης επέμεινε στη σύσταση επαγγελματικής διαιτησίας με τα «κλειδιά» στον κ. Κλάτενμπεργκ ή σε κάποιον άλλον, με τη σύσταση να επιλέγει μέχρι τότε ο Αγγλος πρώην αρχιδιαιτητής ξένους διαιτητές της αρεσκείας του, έχοντας ήδη επικοινωνήσει με ορισμένους εξ αυτών. Η πρότασή του συνάντησε σφοδρή αντίδραση από Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, με τον κ. Μελισσανίδη να λέει χαρακτηριστικά «από πού κι ώς πού ο Κλάτενμπεργκ; Του έχετε ρίξει δίπλα του τη Μάτα Χάρι για να τον κάνετε ό,τι θέλετε»!

Συνταρακτική ήταν μια αποκάλυψη του κ. Μπένετ, όπως τη μετέφερε ο κ. Γκαγκάτσης: «Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι ο μόνος θεσμικός φορέας που μπορεί να φέρει ξένους διαιτητές είναι η ΚΕΔ – καμία ομάδα και καμία λίγκα. Είχαμε μια σοκαριστική καταγγελία από τον κ. Μπένετ, ο οποίος μας έδειξε στην οθόνη μήνυμα ξένου διαιτητή, χωρίς να φαίνεται τ’ όνομά του, ο οποίος αυτοπροτάθηκε να έρθει για τον αγώνα Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ την επόμενη Τετάρτη! Οταν ο κ. Μπένετ του ανέφερε ότι έχει βρει διαιτητές, ο συγκεκριμένος εξέφρασε την επιθυμία του να τους αλλάξει και να έρθει ο ίδιος»! Για την υπόθεση έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα η UEFA.

Ο Γιάννης Αλαφούζος ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του. «Πήγα στην UEFA και ενημερώθηκα ότι δεν γίνεται να έρχονται μόνο “elite” διαιτητές. Ομως δεν δεχόμαστε διαιτητές τύπου Νταμπάνοβιτς! Η κατάσταση είναι έκρυθμη και πρέπει να κάνουμε κάτι για να μη γίνει χειρότερη. Δεν γίνεται στην εποχή του VAR να συμβαίνουν εξόφθαλμα λάθη. Απαιτούμε ισονομία. Πρέπει να αποκλειστούν διά ροπάλου διαιτητές από υπανάπτυκτες ποδοσφαιρικά χώρες και να επιλέγονται από τα 10 κορυφαία πρωταθλήματα κι ας είναι Α΄ κατηγορίας. Να ζητηθεί η συνδρομή των UEFA - FIFA τόσο για την εξεύρεση όσο και για την προστασία των διαιτητών που θα έλθουν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού και αποχώρησε λόγω επαγγελματικού ταξιδιού, αφήνοντας εκπρόσωπο τον Λεωνίδα Μπουτσικάρη.

Το θέμα αυτό θα το θέσει σήμερα ο κ. Μπαλτάκος, με την ευκαιρία μιας συνάντησης που έχει (για άλλο θέμα) με ανθρώπους της UEFA στη Γενεύη.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282080576091389

Kathimerini Digital