Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση

– Τελικά έχουν αλλάξει οι κανόνες του «παιχνιδιού» στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά το 2008; Ή είναι ακόμη εκτεθειμένες οι οικονομίες σε ρίσκα που περισσεύουν;

– Πέραν κάθε αμφιβολίας, οι κανόνες άλλαξαν ριζικά στην Ευρώπη και σημαντικά στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο αλλά και αναπτυσσόμενο κόσμο. Το διοικητικό, εποπτικό, κανονιστικό και ρυθμιστικό υπόβαθρο αναβαθμίστηκε, τα εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων πολλαπλασιάστηκαν και η ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης και ελέγχου του τραπεζικού συστήματος ενισχύθηκε. Η εμφάνιση κινδύνων διαφορετικής φύσεως είναι αναπόφευκτη τόσο στη διεθνή οικονομία όσο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά παράλληλα έχουν αναβαθμιστεί δραστικά οι μηχανισμοί έγκαιρης καταγραφής, ποσοτικοποίησης και αξιολόγησής τους. Αυτή η βελτίωση είναι ακόμη πιο εμφανής στην περίμετρο εποπτείας του ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού SSM και ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα. Η ένταση και αυστηρότητα της προληπτικής εποπτείας, η πυκνότητα της λογοδοσίας και η ποιότητα δομικών μεταβολών που εφαρμόστηκαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν ακόμη πιο φιλόδοξες σε σύγκριση με άλλες χώρες, στο πλαίσιο της προσπάθειας υπέρβασης των επιπτώσεων της πολυετούς κρίσης.

– Πώς θα πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις οι ελληνικές τράπεζες; Επικρατεί η εντύπωση ότι αυτή τη φορά είναι πραγματικά θωρακισμένες, πάντα μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Από τη θέση σας και μόνο δεν περιμένω να μου πείτε κάτι διαφορετικό, θα ήθελα όμως να μου περιγράψετε γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες και τους επενδυτές.

– Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιδεικνύει, πλέον σε συστηματική βάση, ισχυρότατες επιδόσεις σε όρους επάρκειας κεφαλαίων και ρευστότητας, έχει επανέλθει σε θέση οργανικής κερδοφορίας και συνεχίζει να υποβάλλεται σε προληπτικές ασκήσεις «ετοιμότητας» υπό δυσμενείς παραδοχές που συχνά προσομοιώνουν τις δυσκολότερες φάσεις της ελληνικής κρίσης. Τα παραπάνω, μαζί με τη σταθερή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, θεωρώ ότι συνιστούν την καλύτερη πιστοποίηση της αξιοπιστίας και σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Εγρήγορση φυσικά απαιτείται διαρκώς, καθώς οι εστίες κινδύνων συχνά εμφανίζονται εκτός της βασικής περιμέτρου εποπτείας ή σε λιγότερο χαρτογραφημένες περιοχές διεθνώς, όπως δυνητικά θα μπορούσαν να είναι οι σκιώδεις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες μη τραπεζικών φορέων, ή από ιδιαιτερότητες ή δυσδιάκριτες ανισορροπίες συστημάτων με παγκόσμια βαρύτητα ελλείψει εναρμονισμένων εποπτικών κανόνων (όπως λ.χ. πτυχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας). Εκτακτα γεγονότα όπως η πανδημία και η εξελισσόμενη, σοβαρότατη κρίση στην Ουκρανία κατέδειξαν ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε ακόμη και για το αναπάντεχο.

Οι εστίες κινδύνων συχνά εμφανίζονται εκτός της βασικής περιμέτρου εποπτείας ή σε λιγότερο χαρτογραφημένες περιοχές.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282402698638589

Kathimerini Digital