Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Υπέρ των προτάσεων Ε.Ε. οι όμιλοι μπαταριών

Οι βιομηχανίες του κλάδου ζητούν γρήγορες δράσεις και εύκολες διαδικασίες, για να μείνουν οι επενδύσεις στην Ευρώπη

Με ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια έκαναν δεκτή οι εταιρείες κατασκευής μπαταριών την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία- απάντηση σε ένα τεράστιο πακέτο επιδοτήσεων των ΗΠΑ για την τεχνολογία της πράσινης μετάβασης (μπαταρίες, καθαρή ενέργεια κ.λπ.), όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Financial Times. Εντούτοις, προειδοποίησαν ότι πρέπει να υπάρξει πολύ γρήγορη κινητοποίηση και εύκολες διαδικασίες, διαφορετικά τις επενδύσεις θα προσελκύσει η απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Λόγου χάριν, ο γερμανικός κολοσσός της Volkswagen και η νορβηγική κατασκευάστρια μπαταριών Freyr Battery έχουν παρουσιάσει σχέδια για την ανέγερση εργοστασίων μπαταριών στη Βόρεια Αμερική, καθυστερώντας να κατασκευάσουν ανάλογα στην Ευρώπη. Η τελευταία νομοθεσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού (IRA) προβλέπει γενναιόδωρες επιδοτήσεις, οι οποίες ίσως μεταφρασθούν σε έως και 10 δισ. δολάρια ανά εργοστάσιο. Ταυτόχρονα, η σουηδική Northvolt, η οποία είναι μια φιλόδοξη νεοφυής εταιρεία με ειδίκευση στις μπαταρίες οχημάτων, έχει πολλές δυνατότητες να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη στο είδος της στη Γηραιά Ηπειρο, αρκεί να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση – μέρος αυτής θα μπορούσε να προέλθει από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αρκετοί ευρωπαϊκοί όμιλοι επέκριναν την απάντηση της Ε.Ε. υπό τη μορφή της Νομοθετικής Πράξης Μηδενικών Ρύπων για τη βιομηχανία, που ανακοινώθηκε προ ημερών. Ωστόσο, οι εταιρείες μπαταριών επιφύλαξαν διαφορετική υποδοχή, ενώ πρόκειται για έναν κλάδο στον οποίο πιστεύουν πολύ οι Βρυξέλλες τα τελευταία πέντε χρόνια. «Νιώθουμε ενθάρρυνση από αυτό που βλέπουμε. Τώρα είναι καιρός να πάμε από τις φιλοδοξίες μας στη δράση», τόνισε ο Τομ Τζενσεν, διευθύνων σύμβουλος της Freyr. Με την υποστήριξη του κύριου μετόχου της Koch Industries, η Freyr επιτάχυνε πρόσφατα τα σχέδιά της να χτίσει εργοστάσιο στην πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ χάρη στον νόμο για την πάταξη του πληθωρισμού (IRA). Ο Ολιβιέ Ντιφούρ, συνιδρυτής της γαλλικής εταιρείας μπαταριών Verkor, δήλωσε ότι οι προτάσεις της Ε.Ε. ήταν «συνολικά πολύ θετικές. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι λαμβάνουν υπόψη όλο το διεθνές πλαίσιο, όχι μόνο τις ΗΠΑ με τον IRA αλλά και την Κίνα, την Ινδία». Πέρα και πάνω από τη Νομοθετική Πράξη Μηδενικών Ρύπων για τη βιομηχανία, οι εταιρείες του κλάδου τόνισαν ότι η προσωρινή ενεργειακή κρίση και το πλαίσιο μετάβασης που εγκρίθηκε προσφάτως από τις Βρυξέλλες, ως απάντηση στη σοβαρή αναστάτωση στην αγορά ενέργειας, ήταν πολύ πιο σημαντικά. Προβλέπονται επιδοτήσεις έως το 2025, προκειμένου να στηρίξουν το επενδυτικό κόστος για έργα όπως μπαταρίες, αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

«Δεν έχει τη σαφήνεια ή την ευκολία χρήσης του IRA, αλλά έχουν προχωρήσει γρήγορα οι ευρωπαϊκές αρχές και έχουν κάνει κάτι», υπογράμμισε ανώτερο στέλεχος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μπαταριών, περιγράφοντας τα μέτρα ως «τυπική, γραφειοκρατική απάντηση» από την Ε.Ε. Μία δοκιμή της ισχύος της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, όταν η σουηδική Northvolt, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, αποφανθεί εάν θα κατασκευάσει το επόμενο εργοστάσιό της στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ. Τέλος, υπενθυμίζεται πως ήταν η πρώτη στην Ε.Ε. που άνοιξε ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο το 2021 για μπαταρίες. Τα στελέχη της καθυστέρησαν την απόφαση για να δοθεί χρόνος στην Ε.Ε. να απαντήσει στον IRA.

Ο Ολιβιέ Ντιφούρ, συνιδρυτής της γαλλικής εταιρείας μπαταριών Verkor, δήλωσε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν «συνολικά πολύ θετικές».

ΔΙΕΘΝΗ

el-gr

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

2023-03-28T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282432763409661

Kathimerini Digital