Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Credit Suisse.

Πέντε οικονομολόγοι περιγράφουν στην «Κ» τις επιπτώσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα από την πρόσφατη κρίση

Του ΒΑΣΊΛΗ ΚΩΣΤΟΎΛΑ

Μια επώδυνη διαχείριση του κινδύνου στις τράπεζες περιγράφουν στην «Κ» πέντε οικονομολόγοι διεθνούς βεληνεκούς, προβαίνοντας σε έναν πρώτο απολογισμό των χρηματοπιστωτικών επεισοδίων που εκδηλώθηκαν στη σκιά των υψηλών επιτοκίων. Η καταναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS στην Ελβετία, με φόντο τις ανακοινώσεις στις ΗΠΑ για διασφάλιση των καταθετών της Silicon Valley Bank, κατευνάζει τις αγορές, διασκεδάζοντας τους φόβους για μια νέα εκδοχή διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ομως κοστίζει στους φορολογουμένους και στρεσάρει τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας μέσα σε ένα ακανθώδες περιβάλλον.

Μια επώδυνη διαχείριση του κινδύνου στις τράπεζες περιγράφουν στην «Κ» πέντε οικονομολόγοι διεθνούς βεληνεκούς προβαίνοντας σε έναν πρώτο απολογισμό των χρηματοπιστωτικών επεισοδίων που εκδηλώθηκαν στη σκιά των υψηλών επιτοκίων.

Η καταναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS στην Ελβετία, με φόντο τις ανακοινώσεις στις ΗΠΑ για διασφάλιση

των καταθετών της Silicon Valley Bank, κατευνάζει τις αγορές, διασκεδάζοντας τους φόβους για μια νέα εκδοχή διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ομως κοστίζει στους φορολογουμένους και στρεσάρει τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας μέσα σε ένα ακανθώδες περιβάλλον.

Οι κεντρικές αρχές συνεχίζουν με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μπροστά

στις αντιστάσεις των υψηλών τιμών. Ως παράπλευρο όφελος, η αύξηση των επιτοκίων ενισχύει την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών

ιδρυμάτων. Ωστόσο μειώνει την αξία των ομολόγων που ήδη κατέχουν. Γι’ αυτό και όλη η προσοχή στρέφεται εμφατικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στη διάρθρωση των τραπεζικών ισολογισμών.

Η διασυνοριακή μπόρα δημιουργεί έτσι τις συνθήκες για πιθανή συγκράτηση των πιστώσεων, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα είναι σε θέση να επιβραδύνει την ανάπτυξη.

Στις ΗΠΑ, προηγούμενο αποτελεί πια η επιλογή της κυβέρνησης Μπάιντεν να υπερβεί το μέγιστο όριο εγγύησης των καταθέσεων, αποδομώντας μέρος της κριτικής που είχε εξαπολύσει στην κυβέρνηση Τραμπ για χαλάρωση των κανόνων χρηματοπιστωτικής εποπτείας.

Στην Ευρώπη μπαίνει ξανά στο τραπέζι η ανάγκη ενοποίησης των τραπεζικών συστημάτων της. Ανθεκτικά, καλά κεφαλαιοποιημένα, απεικονίζονται τα τραπεζικά συστήματα σε Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο, μέσα από τις μετρήσεις των διεθνών οίκων οι οποίες δεν υποστηρίζουν την πτώση των μετοχών και την επιδείνωση των spreads, με αφορμή τα «ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά» των κρίσεων σε SVB και Credit Suisse.

Θωρακισμένες, ικανές να απορροφήσουν τυχόν νέα ρίσκα διεθνούς προέλευσης εμφανίζονται οι ελληνικές τράπεζες. Στη φαρέτρα τους οι αυξημένες καταθέσεις και τα μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ολη η προσοχή στρέφεται εμφατικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στη διάρθρωση των τραπεζικών ισολογισμών.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281646784386818

Kathimerini Digital