Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ανοδος 0,71%, με σημαντική πτώση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Μικρό εύρος διακύμανσης και επιλεκτικές τοποθετήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση

Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με μικρό εύρος διακύμανσης και σημαντικά χαμηλότερο τζίρο κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνοντας ξεκάθαρα πως οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση έπειτα και από τις αναταράξεις που σημειώθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη λόγω των τραπεζών, καθώς η αβεβαιότητα είναι υψηλή σχετικά με το εάν έχει λήξει ο τραπεζικός «συναγερμός», εάν τα χειρότερα είναι ίσως μπροστά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία.

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε blue chips ήταν συνεπώς η κύρια στρατηγική των χαρτοφυλακίων που διατηρούν τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά, οδηγώντας την έτσι να υπεραποδώσει έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, όπου η εικόνα ήταν μεικτή.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,71% στις 1.052,43 μονάδες ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,75% στις 2.552,35 μονάδες, με άνοδο 1,03%, στις 1.528,8 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,18%, στις 781,41 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε και πάλι η «Ελλάκτωρ» στο +5,96% και ακολούθησαν ο ΟΠΑΠ με κέρδη 3,06% και η Titan στο +2,24%, ενώ άνοδο άνω του 1% κατέγραψαν οι Εθνική Τράπεζα, Aegean, Motor Oil, Jumbo, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, στο 2,09% διαμορφώθηκαν

οι απώλειες για τη HELLENiQ ENERGY και στο 0,95% για τη Lamda Development.

Είναι σημαντικό πως, εν μέσω της αναταραχής στις αγορές που «πάγωσε» το αφήγημα

της Ελλάδας, το οποίο και είχε φέρει το Χ.Α. στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων διεθνώς πριν ξεσπάσει το sell-off, η χώρα μπαίνει και πάλι στο ραντάρ του ξένου Tύπου. Δημοσίευμα του Bloomberg ήρθε να θυμίσει στους επενδυτές τα πλεονεκτήματα των ελληνικών assets, τονίζοντας πως η Ελλάδα κατάφερε να αποδείξει ότι πολλοί ειδικοί της οικονομίας, οι οποίοι είχαν προβλέψει στο παρελθόν την κατάρρευσή της, έκαναν λάθος, με τους επενδυτές να έχουν πλέον καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος. Αυτό αποτελεί, όπως επισημαίνει, σημάδι ότι η Ελλάδα είναι το οικονομικό

αντίβαρο στις καταρρεύσεις της SVB και της Signature Bank και στην κρίση της Credit Suisse και της First Republic, ενώ μεταξύ άλλων προσθέτει πως αρκετά σύντομα αναμένεται να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Εν μέσω ορυμαγδού εξελίξεων στον διεθνή τραπεζικό κλάδο, με το παραδοσιακά υψηλής ασφάλειας ελβετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να δημιουργεί «παλιρροϊκά κύματα» στις αγορές, οι απανταχού επενδυτές δεν μπορούν να «κοιμούνται ήσυχοι», όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. H μάχη των κεντρικών τραπεζών εναντίον του πληθωρισμού συνεχίζει να αποστραγγίζει έμμεσα ρευστότητα από τους πιο υπερμοχλευμένους και τους πιο αδύναμους κρίκους της οικονομίας, ενώ το ενδεχόμενο νέων ατυχημάτων και λαθών πολιτικής παραμένει.

Η μεγάλη άνοδος της τιμής του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου τον Μάρτιο αποτελεί, ωστόσο, χαρακτηριστικό παράδειγμα της παγκόσμιας στροφής των επενδυτών προς τα χαρτιά «σταθερού εισοδήματος», όπως τονίζει ο κ. Στεριώτης. Η αβεβαιότητα ευνόησε και τον χρυσό, που παραδοσιακά θεωρείται asset υψηλής ασφάλειας.

Στο Χ.Α., όπως καταλήγει, η στήριξη των 1.000 μονάδων, που διασπάστηκε ενδοσυνεδριακά πριν από λίγες συνεδριάσεις, αποτελεί σημείο-κλειδί, με την αγορά να καλείται να επιδείξει σημάδια ανθεκτικότητας προκειμένου να μην πάει ανεκμετάλλευτο το προ ολίγων εβδομάδων οκταετές υψηλό.

Η χώρα μπαίνει και πάλι στο ραντάρ του ξένου Τύπου, με δημοσίευμα του Bloomberg να θυμίζει στους επενδυτές τα πλεονεκτήματα των ελληνικών assets.

ΑΓΟΡΕΣ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281685439092482

Kathimerini Digital