Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Παραγωγικές επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και θεσμοί

Του ΗΛΙΑ ΚΙΚΙΛΙΑ Ο κ. Ηλίας Κικίλιας είναι οικονομολόγος, γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Tις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύς λόγος για τη φορολογία και τις επενδύσεις. Τα βασικά επιχειρήματα της Ν.Δ. –αγνοούμε εδώ τα φαιδρά και ευτράπελα που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες από τους ίδιους κύκλους– είναι, πρώτον, ότι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων από μετοχές, δηλαδή των μερισμάτων ή αλλιώς των κερδών που δεν επανεπενδύονται στην επιχείρηση, απέδωσε αμέσως περισσότερα φορολογικά έσοδα. Η απλή εξήγηση είναι ότι απλώς οι επιχειρήσεις κρατούσαν κέρδη περιμένοντας τη χαμηλή φορολόγηση για να τα διανείμουν, αντί να κάνουν επενδύσεις.

Δεύτερον, ότι μια μικρή αύξηση στα εισοδήματα από μετοχές πάνω από 50.000 ευρώ επιβαρύνει τους μικρομετόχους κ.λπ. Αρκεί να σημειώσουμε ότι για να έχει σήμερα κάποιος εισόδημα αυτού του ύψους από μερίσματα, οι μετοχές του αξίζουν τουλάχιστον 1.500.000 ευρώ, δεν τον λες και μικρομεσαίο, αν και η Ν.Δ. έχει μια πραγματικά ιδιόμορφη αντίληψη στο τι συνιστά μικρομεσαία τάξη. Στο ζήτημα των γονικών παροχών, για παράδειγμα, μικρομεσαίες είναι όσες οικογένειες κατέχουν ακίνητη περιουσία έως τα σχεδόν 5.000.000 ευρώ.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι η έκθεση Πισσαρίδη, που αποτελούσε το στρατηγικό κείμενο της οικονομικής πολιτικής

της απελθούσας κυβέρνησης –έτσι αναφέρεται ρητά και επανειλημμένως στο Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης (Σχέδιο Ελλάδα 2.0)– προσδιορίζει ως βασικό μέτρο φορολογικής πολιτικής την «Ενσωμάτωση εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας, ανεξάρτητα από την πηγή». Δηλαδή, φορολόγηση μερισμάτων, ενοικίων κ.λπ. πάνω από 40.000 ευρώ με συντελεστή 44%.

Τρίτον, ότι η έστω και μικρή αύξηση της φορολόγησης του εισοδήματος

από μετοχές θα μειώσει τις επενδύσεις από τα επίπεδα ρεκόρ που έχουν φθάσει και δεν θα πλησιάζουν οι ξένοι επενδυτές στη χώρα. Το άθροισμα των συντελεστών φορολόγησης κερδών και μερισμάτων στη χώρα μας είναι 27%, το χαμηλότερο σχεδόν στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία, τη Λετονία και την Εσθονία. Τα υψηλότερα είναι σε Δανία (64%), Ιρλανδία (63,5%) Γαλλία (62,4%) και τη συγκρίσιμη με τη χώρα μας Πορτογαλία (59,5%). Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας ότι οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές στις χώρες αυτές μετακόμισαν μαζικά σε άλλες χώρες, όπως η δική μας ή ότι μειώθηκε η ανταγωνιστικότητά τους. Αντίθετα, έχουν και υψηλότερη φορολογία και υψηλότερη ανταγωνιστικότητα, γιατί έχουν σαφείς κανόνες που εφαρμόζονται και θεσμούς που λειτουργούν αποτελεσματικά. Η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν είναι ένα αέναο «νταραβέρι» μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων. Σε αυτές τις χώρες οι επιχειρήσεις δεν περιμένουν κατά μέσον όρο 1.711 ημέρες για την επίλυση μιας αστικής δικαστικής διαφοράς, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Οπως τόνισε πρόσφατα στο συνέδριο των Δελφών ο Βασίλης Ράπανος, η χώρα μας κατατάσσεται στην 29η θέση από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ ως προς την ελκυστικότητα του φορολογικού της συστήματος.

Το φορολογικό μας σύστημα δεν διασφαλίζει έναν ορίζοντα σταθερότητας στους μελλοντικούς επενδυτές, δεδομένης της ύπαρξης ενός απαρχαιωμένου θεσμού επίλυσης διαφορών που χρήζει άμεσης μεταρρύθμισης, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά προς τις ξένες επενδύσεις. Θα προσθέταμε το χωροταξικό, το κτηματολόγιο, τη χαοτική γραφειοκρατία, την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και όλες εκείνες τις δομικές και ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις που η απελθούσα κυβέρνηση δεν τόλμησε ούτε να αγγίξει.

Η Ν.Δ. πανηγυρίζει για τα ρεκόρ στις ξένες επενδύσεις, αλλά αυτές αφορούν κυρίως τα ακίνητα, που φέρνουν πλούτο στους πρώην ιδιοκτήτες τους, στους μεσίτες και τους συμβολαιογράφους, αλλά όχι ανάπτυξη, και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. «Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός», όπως είπε ο Κ. Σημίτης. Αντίθετα, οι επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες μειώθηκαν το 2021 εν μέσω πανηγυρισμών, κατά 14% και τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν οι Financial Times δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση το 2022. Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές –ως επί το πλείστον στον κλάδο των ακινήτων–υπ ε ρ τριπλασιάστηκαν.

Για να προσελκύσεις παραγωγικές επενδύσεις με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία – για να μην τινάζεται στον αέρα το εμπορικό έλλειμμα στην παραμικρή ανάκαμψη– και να δημιουργήσεις καλές θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, πρέπει να έχεις κατ’ αρχάς αναπτυξιακό σχέδιο για την εθνική οικονομία, την πρωτογενή παραγωγή, τα ενεργειακά δίκτυα και τους εθνικούς παραγωγικούς πόλους κλάδων και τεχνολογιών και τις ολοκληρωμένες εθνικές εφοδιαστικές αλυσίδες που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και πρέπει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα μέσω της εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Να λαμβάνεις υπόψη σου, μεταξύ άλλων, τη γεωγραφική ανασυγκρότηση των διεθνών αλυσίδων παραγωγής, τη στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας μας αλλά και τις διαφαινόμενες εξελίξεις στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Αναπτυξιακό σχέδιο, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και ισχυρούς θεσμούς, ό,τι ακριβώς λείπει από την agenda της Ν.Δ.

Για να έχει κάποιος εισόδημα 50.000 ευρώ από μερίσματα, πρέπει να διαθέτει μετοχές 1,5 εκατ. ευρώ.

Oikonomia

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281552295246219

Kathimerini Digital