Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Βασική προϋπόθεση για να έρθουν ξένα κεφάλαια, η σταθερότητα

– Την αγορά ακινήτων (real estate) στην Ελλάδα πώς τη βλέπετε;

– Την πιστεύω. Εχουμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά κεφάλαια σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην αγορά ακινήτων υπάρχει ένα θέμα που δεν σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουν ανέβει οι τιμές κι έχουν πέσει λίγο οι αποδόσεις. Ενώ έχουμε σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο, εξακολουθούμε να έχουμε το πρόβλημα ότι ακόμη δεν υπάρχει αξιόπιστο κτηματολόγιο. Δεν μπορεί να ξέρει ο επενδυτής τι ανήκει σε ποιον. Είμαι πεπεισμένος ότι μόλις ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, θα εντυπωσιαστείτε. Εχουμε εξαιρετική προοπτική μπροστά μας. Με την ευκαιρία να αναφέρω το απλό: Κάθε επενδυτής σε οποιαδήποτε επένδυση θέλει μια βασική προϋπόθεση, σταθερότητα. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια που βγήκαμε από την κρίση αυτή υπάρχει. Απλώς τώρα πρέπει οι ενδεχόμενοι επενδυτές να πειστούν ότι θα παραμείνει. Μάλλον πάμε στη σωστή κατεύθυνση.

– Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας την ιστορία με τις ιχθυοκαλλιέργειες.

– Εννοείτε τη Philosofish. Εχει μια συναισθηματική αξία για εμένα διότι σχετίζεται με τον πατέρα μου που ήταν ιχθυολόγος. Σήμερα είμαστε τέσσερις βασικοί μέτοχοι. Δώσαμε μετοχές στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή διότι θεωρούμε ότι αυτό είναι το σωστό. Είναι μέρος της φιλοσοφίας μου να πιστεύεις στους ανθρώπους σου. Και να τους δίνεις τα σωστά κίνητρα.

H Philosofish χρειάζεται ακόμη κεφάλαια και στήριξη, αλλά είμαι αισιόδοξος. Η εταιρεία κάνει κατά 95% εξαγωγές, κυρίως στην Ευρώπη.

– Και η ναυτιλία;

– Νομίζω ότι κυλάει στο αίμα κάθε Ελληνα. Εχουμε σημαντικές συμμετοχές πλέον με εξαιρετικούς Ελληνες συνεργάτες. Αυτοί είναι οι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα. Εχουμε δημιουργήσει μια πολύ ωραία κι αποτελεσματική ομάδα.

– Και οι τράπεζες; Δεδομένου του μεγέθους σας, θα σας ενδιέφερε να αποκτήσετε το πακέτο της Εθνικής που έχει το ΤΧΣ ή κάποιας άλλης τράπεζας;

– Οχι.

– Από τη στιγμή που ήδη έχετε ένα σημαντικό ποσοστό στην Τράπεζα Πειραιώς...

– Οχι, δεν ενδιαφέρομαι στην παρούσα φάση.

– Ωστόσο, από «βασιλιάς» του χαλκού και του ψευδαργύρου, μπαίνετε στον τραπεζικό χώρο.

– Οπως σας έχω αναφέρει, το έχω ξανακάνει.

– Για να είμαι ειλικρινής, αναφέρομαι στις συζητήσεις για την επένδυση στην Aegean Baltic Bank (ABB). Τι πλάνο έχετε για την ΑΒΒ; Αυτή τη στιγμή η τράπεζα προσανατολίζεται στη ναυτιλία. Θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς;

– Κατ’ αρχάς, για να έχω πλάνο πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Αυτό έχει ακόμη δρόμο μπροστά του. Ωστόσο, δεν θέλω να υπεκφύγω την ερώτησή σας. Εμείς ακολουθήσαμε τη διαδικασία, η ελληνική ομάδα που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις είναι υψηλοτάτου επιπέδου και προχώρησε σε μια πρόταση η οποία είναι συγκεκριμένη. Αν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, θα προχωρήσουμε. Αν όχι, δεν θα προχωρήσουμε.

Αν ολοκληρωθεί η εξαγορά, η πρώτη κίνησή μας θα είναι να προχωρήσουμε σε σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα επιτρέπει στην τράπεζα να αυξήσει πολλαπλασιαστικά και τα δάνεια που μπορεί να δώσει. Επίσης, αν την αγοράσουμε σκοπεύουμε να επεκτείνουμε και τις δραστηριότητες ώστε να γίνει διασπορά κινδύνου.

– Εχετε στο μυαλό σας τη δημιουργία ενός ομίλου; Αυτή τη στιγμή υπάρχει η Optima και η Παγκρήτια που φαίνεται να μεγαλώνουν.

– Οχι, δεν το έχω σκεφτεί. Πάντως, μάλλον η ΑΒΒ δεν θα επιχειρήσει να αγοράσει μετοχές, δεν είναι επενδυτική τράπεζα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι από την ίδρυση της ABB μέχρι σήμερα, η διοίκηση έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Σκεφτείτε μόνο ότι οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες αναγκάστηκαν να κάνουν τρεις αυξήσεις κεφαλαίου (μία από αυτές τέσσερις) και η ΑΒΒ ούτε μία.

– Πώς είναι κάποιος να γυρνάει όλο τον κόσμο; Kαι να δουλεύει στα μέρη που επισκέπτεται;

– Είναι ωραίο, δημιουργικό κι εκπαιδευτικό. Εμένα μου άρεσε πολύ. Και μου αρέσει ακόμη. Είχα την ευλογία να δουλέψω, να κάνω διαπραγματεύσεις, εξαγορές και συμφωνίες σε όλες τις ηπείρους. Υπάρχουν κάποια κοινά σημεία σε κάθε συμφωνία και υπάρχει πάντα κι η τοπική ιδιοσυγκρασία. Το έλεγα πάντα σε συνομιλητές μου και το λέω ακόμη. Η τεχνολογία αίρει τον περιορισμό των φυσικών συνόρων και δίνει ευκαιρίες να δουλέψουμε παντού στον κόσμο. Αλλά καθεμία γωνιά στον κόσμο μας έχει τη δική της παράδοση και ιστορία. Πρέπει πάντοτε να τις σέβεσαι πριν από κάθε απόφαση.

Με αυτή την ερώτηση κλείσαμε τη συζήτησή μας. «Ξέρετε», μου ανέφερε στο τέλος, «με όποιους μιλάω στην Ελλάδα με ρωτούν τι περιμένω από το κράτος. Οταν απαντώ “τίποτα”, όλοι μπερδεύονται. Ναι, το σταθερό φορολογικό σύστημα είναι σημαντικό. Η γρήγορη απόδοση της Δικαιοσύνης, επίσης. Αλλά αυτά δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αφορούν κάθε χώρα του κόσμου. Απλώς για την Ελλάδα είναι σημαντικό να τα κάνει και να τα επικοινωνήσει παντού στον κόσμο. Εγώ θέλω να προσφέρω στον τόπο μου την εμπειρία μου με βάση την πορεία μου και να επιχειρήσω με όρους ισονομίας και διαφάνειας. Απλώς αυτό».

Θέλω να προσφέρω στον τόπο μου την εμπειρία μου και να επιχειρήσω με όρους ισονομίας και διαφάνειας. Απλώς αυτό.

Συνεντευξη

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281608129821067

Kathimerini Digital