Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Διψήφια αύξηση λειτουργικών κερδών το 2023

– Εκτιμήσατε ότι ο τζίρος το 2023 θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ. Τι γίνεται όμως με τα κέρδη; Η εταιρεία έχει συνεχώς ζημιογόνες χρήσεις, κάτι που πυροδοτεί σενάρια και δημοσιεύματα περί αναζήτησης αγοραστή.

– Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Διαβάσαμε κι εμείς έκπληκτοι το δημοσίευμα περί πώλησης της εταιρείας και πολύ γρήγορα και εμφατικά το διαψεύσαμε, διότι δεν έχει καμία δόση αλήθειας. Δεν είναι στο πλάνο μας, σε καμία περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει να πουλήσουμε την εταιρεία. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή χτίζεται με βάση το νέο μοντέλο της. Θέλουμε να αναπτύξουμε το νέο μοντέλο, πιστεύουμε παρά πολύ σε αυτό. Επομένως δεν μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά τις ζημίες, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: αυτό που βλέπετε στις λογιστικές καταστάσεις περιέχει δύο είδη κόστους: πρώτον, το κόστος του να βγούμε από ένα ακίνητο 8.000 τ.μ. και να πάμε σε ένα ακίνητο 2.500 τ.μ. που είναι ένα cash κόστος. Υπάρχουν όμως και πολλά non cash κόστη. Δηλαδή εάν έχουν γράψει αποσβέσεις και μειώσεις λογιστικά στο κατάστημα, οι ορκωτοί σωστά πρέπει να μηδενίσουν την απόσβεση. Και το 2021 και το 2022 ήταν θετικό αυτό που κοιτάζουμε κυρίως εμείς, η οργανική κερδοφορία της εταιρείας και όχι το εάν πρέπει να σβήσουμε κάποιες λογιστικές εγγραφές που είχε κάνει η MediaMarkt πριν από κάποια χρόνια, που βεβαίως ορθά αποτυπώνονται στους ισολογισμούς της εταιρείας. Αυτό που κοιτάζουμε είναι η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας. Ηταν 2 εκατ. ευρώ το 2021, θα είναι μεγαλύτερη το 2022 και θα είναι διψήφια θετική το 2023. Το 2023 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα αποτυπωθούν όλες αυτές οι λογιστικές εγγραφές και τα κόστη. Το 2024 ο ισολογισμός θα δείχνει πολύ μεγαλύτερη λειτουργική κερδοφορία. Η πανδημία καθυστέρησε την ολοκλήρωση της συγχώνευσης ουσιαστικά δύο χρόνια.

– Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι όταν πλέον θα είναι πιο «νοικοκυρεμένη» η εταιρεία, θα πουληθεί ευκολότερα και σε υψηλότερη τιμή...

– Δεν είμαστε private equity fund. Η Sunlight, για παράδειγμα, ανήκει στον όμιλο Olympia περίπου 40 χρόνια. Δεν είναι στη λογική μας να πουλήσουμε έπειτα από λίγα χρόνια τα περιουσιακά στοιχεία μας.

– Γιατί κλείσατε το κατάστημα στο Χαλάνδρι;

– Ερχόταν ο πελάτης στο κατάστημα στο Χαλάνδρι και απαιτούσε να πουλάμε και σε αυτό τηλεοράσεις. Δεν το κλείσαμε το κατάστημα. Στην ουσία το μεταφέραμε στο Μαρούσι, δημιουργώντας ένα mega Public στο The Mall Athens. Οταν ο πελάτης σου λέει ότι «το κατάστημα δεν μου καλύπτει τις ανάγκες» πρέπει να δώσεις λύση.

– Από την άλλη, όμως, κλείσατε το κατάστημα στο Αγρίνιο χωρίς να γίνει κάποια συγχώνευση ή μεταφορά καταστήματος.

– Κατ’ αρχάς προσπαθούμε σε κάθε σημείο να διαπραγματευθούμε με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων τα μισθώματα, ειδικά όταν λήγουν τα συμβόλαια. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που μας ακούν, υπάρχουν και ιδιοκτήτες που έχουν πολύ παράλογες απαιτήσεις και σου ζητούν να ανανεώσεις με πολύ υψηλότερο μίσθωμα και μάλιστα για 15 χρόνια. Στο Αγρίνιο ψάχναμε για πολύ καιρό να βρούμε ένα μεγαλύτερο κατάστημα για να βάλουμε και τις λευκές συσκευές, δεν βρήκαμε, αλλά δεν γινόταν να συνεχίσουμε να πληρώνουμε όσα ζητούσαν. Συνολικά επενδύουμε στο λιανεμπόριο. Ο βασικός μέτοχος είναι παθιασμένος με το λιανεμπόριο.

Δεν είναι στο πλάνο μας, σε καμία περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει να πουλήσουμε την εταιρεία.

Συνεντευξη

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281629604657547

Kathimerini Digital