Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Σε αυξητική τροχιά η ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό

Οι ζυμώσεις στον χώρο της Πληροφορικής αναμένεται να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό, όπως εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της σχολής Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης, λόγω και του εγχειρήματος - μαμούθ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας, με έργα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ να διαθέτουν προσωρινούς και οριστικούς αναδόχους ή να βρίσκονται σε προχωρημένο διαγωνιστικό στάδιο. Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των αποφοίτων Μηχανικών Πληροφορικής δεν ξεπερνάει τις 4.000, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας τοποθετούνται στις 7.000. Εκτός όμως από τα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η ζήτηση προέρχεται και από εταιρείες που διαθέτουν φυσικά δίκτυα, των οποίων δρομολογείται ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, αλλά και από τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, «αγοράζουν μία εξειδικευμένη τεχνολογική εταιρεία με στόχο την ανάπτυξη καινούργιων ψηφιακών προϊόντων». Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου εκτιμά ακόμη ότι σημαντικό τμήμα της ζήτησης θα προέλθει από έργα κατάρτισης και επανακατάρτισης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και στο υπόβαθρο αυτό εντάσσονται συναλλαγές, όπως αυτή για την εξαγορά του 85%-90% του ΙΕΚ Ακμή από το fund BC Partners.

Και μπορεί στις ΗΠΑ ο κλάδος της Πληροφορικής να βρίσκεται σε πλήρη αναδιάρθρωση, όμως στην Ελλάδα – τουλάχιστον κατά τα επόμενα τρία τέσσερα χρόνια– σε πλήρη εξέλιξη θα βρίσκεται η

υλοποίηση σημαντικού αριθμού ψηφιακών έργων. Σε αυτά ανήκουν οι υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας UltraFast Broadband (UFBB), προϋπολογισμού 884 εκατ. ευρώ, που έχουν αναλάβει να αναπτύξουν ο όμιλος ΟΤΕ και η κοινοπραξία των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και Grid Telecom. Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος, που έχει αναλάβει τρία από τα συνολικά επτά τμήματα του έργου, αναμένεται να κληθεί για να υπογράψει τη σχετική σύμβαση το προσεχές διάστημα. Για τα υπόλοιπα τέσσερα τμήματα του UFBB, το κοινό

σχήμα των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής – Grid Telecom θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχοντας προχωρήσει στη σύσταση της ΤΕΡΝΑ Fiber, της εταιρείας ειδικού σκοπού με αντικείμενο την υλοποίηση του έργου στις γεωγραφικές ζώνες 2, 4, 5 και 6.

Η λίστα των έργων που έχουν κατακυρωθεί σε αναδόχους περιλαμβάνει την επέκταση, πανελλαδικά, του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής που ανατίθεται τμηματικά (OTE, Vodafone - Cosmos Business Systems, Nova, Space Hellas), την ανάπτυξη - επέκταση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του υπουργείου Εξωτερικών (Space Hellas - Nova) και την ψηφιοποίηση των αρχείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας που υλοποιείται ως συμφωνίαπλαίσιο, έχοντας ανατεθεί σε οκτώ σχήματα.

Στους αναδόχους του συγκεκριμένου έργου, που προβλέπει την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διαχείριση του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών των μονάδων υγείας, περιλαμβάνονται –εκτός από εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών– κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η Intrakat που διευρύνει το αντικείμενό της στα ψηφιακά έργα και ο όμιλος Mytilineos.

Τα έργα των οποίων αφορούν τη δημιουργία των κατάλληλων εφαρμογών για την υποστήριξη της τηλεργασίας στο Δημόσιο (Vodafone - Byte Computer), την ψηφιοποίηση του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών (Cosmote - Q&R) και τον εκσυγχρονισμό του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών που αναπτύσσει η Unisystems του ομίλου Quest.

Κάθε χρόνο ο αριθμός των αποφοίτων μηχανικών πληροφορικής δεν ξεπερνάει τις 4.000, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας τοποθετούνται στις 7.000.

Οικονομια

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281681144265099

Kathimerini Digital