Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Σύννεφα ύφεσης στη διεθνή οικονομία

Υψηλός πληθωρισµός και αυξηµένο κόστος δανεισµού απειλούν µε συρρίκνωση τις οικονοµίες ΗΠΑ, Γερµανίας και Βρετανίας

Της ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΠΑΘΗ

Τις τελευταίες εβδοµάδες ήταν συχνές οι συζητήσεις γύρω από τις επιπτώσεις µιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ στην παγκόσµια οικονοµία. Εστρεψαν, έτσι, το ενδιαφέρον σε αυτήν την πολιτική διελκυστίνδα στις ΗΠΑ σε τέτοιο βαθµό, ώστε η αποµάκρυνση του σεναρίου της αµερικανικής χρεοκοπίας καλλιεργεί πιθανώς την εντύπωση ότι έχει εξαφανιστεί και ο µείζων κίνδυνος. Μια ενδεχόµενη ύφεση όµως φαίνεται να απειλεί τόσο τη µεγαλύτερη οικονοµία του πλανήτη, όσο και τη µεγαλύτερη οικονοµία της Ευρώπης, µε όσα αυτό µπορεί να συνεπάγεται για την παγκόσµια οικονοµία. Και στο βάθος, βέβαια, πάντα η ανησυχία για την επιβράδυνση της Κίνας που έως ένα βαθµό αφορά και τα δεινά της γερµανικής οικονοµίας.

Οι προειδοποιήσεις υπήρξαν πολλές από οικονοµολόγους κάθε διαµετρήµατος που εδώ και µήνες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο των αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων από την αµερικανική οµοσπονδιακή τράπεζα, τη Federal Reserve, από την ΕΚΤ και από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι κεντρικές τράπεζες επέµεναν και έως ένα βαθµό επιµένουν ακόµη στη µάχη τους κατά του πληθωρισµού, καθώς µέχρι τώρα δεν υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ύφεσης. Στην υπερδύναµη τα στοιχεία κατέτειναν επί καιρό και εξακολουθούν να κατατείνουν σε ελλείψεις στην αγορά εργασίας, αθρόες προσλήψεις, αυξήσεις µισθών και ανθεκτική κατανάλωση. Στην Ευρωζώνη δίνονταν στη δηµοσιότητα στοιχεία που έφεραν τη γερµανική οικονοµία να αντιπαρέρχεται όσες δυσκολίες προκάλεσε στις βιοµηχανίες της η πρόσφατη ενεργειακή κρίση και να αναπτύσσεται. Η εικόνα όµως ανατρέπεται άρδην καθώς η οικονοµία της υπερδύναµης δείχνει να επιβραδύνεται, ενώ η Γερµανία βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Μέσα στην εβδοµάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι ο συνδυασµός του υψηλού πληθωρισµού µε το αυξηµένο κόστος του δανεισµού θα οδηγήσουν την αµερικανική, τη γερµανική και τη βρετανική οικονοµία σε ύφεση.

Σε έκθεσή της για τις οικονοµίες του G20, η Moody’s τονίζει πως οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επιφέρουν «ιδιαιτέρως ασθενή ανάπτυξη στις ανεπτυγµένες οικονοµίες, ήπια ύφεση σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γερµανία και στασιµότητα σε Γαλλία και Ιταλία». Πράγµατι στη διάρκεια του α΄ τριµήνου του 2023 το αµερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε µόλις κατά 1,1%, καταγράφοντας, έτσι, σαφή επιβράδυνση σε σύγκριση µε την ανάπτυξη 2,6% που είχε σηµειώσει το τελευταίο τρίµηνο του περασµένου έτους.

Στο ίδιο χρονικό διάστηµα, η Γερµανία που πολλές φορές θεωρήθηκε ότι είχε διαφύγει την ύφεση, κατέγραψε συρρίκνωση της οικονοµίας της κατά 0,3%. ∆ικαίωσε, έτσι, οικονοµολόγους

Το α΄ τρίµηνο του 2023 το αµερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε µόλις κατά 1,1% και η Γερµανία κατέγραψε συρρίκνωση της οικονοµίας της κατά 0,3%.

και αναλυτές που είχαν προβλέψει την εξέλιξη, καθώς η βιοµηχανική της παραγωγή είχε σηµειώσει τη µεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 12 µηνών. Εν ολίγοις, η µεγαλύτερη οικονοµία της Ευρωζώνης βρίσκεται και τυπικά σε ύφεση δεδοµένου ότι πρόκειται για το δεύτερο συναπτό τρίµηνο συρρίκνωσής της. Είχε προηγηθεί η µείωση του γερµανικού ΑΕΠ κατά 0,5% το τελευταίο τρίµηνο του περασµένου έτους.

Πρωτη Σελιδα

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281724093938059

Kathimerini Digital