Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Προς νέες αυξήσεις επιτοκίων

Η Ευρωζώνη έχει αποφύγει την ύφεση έως τώρα αλλά το α΄ τρίµηνο του έτους σηµείωσε ανάπτυξη µόλις 0,1%, σαφώς κατώτερη δηλαδή από τις προβλέψεις της αγοράς. Η στασιµότητα της οικονοµίας της αποτελεί πηγή προβληµατισµού για την ΕΚΤ που, ωστόσο, επιµένει στη µάχη κατά του πληθωρισµού και αυξάνει διαρκώς το κόστος του δανεισµού µε ρίσκο προφανώς την ύφεση. Ο διοικητής της γερµανικής Bundesbank και µέλος του ∆.Σ. της ΕΚΤ, Γιοακίµ Νάγκελ, επανέλαβε προ ολίγων ηµερών τη θέση του ότι είναι αναγκαίες οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και µάλιστα πολλές αυξήσεις, έστω και αν πρόκειται να οδηγήσουν την οικονοµία της Ευρωζώνης σε ύφεση.

Εσπευσε να δηλώσει σύµφωνος και ο Αντρέας Ντόµπρετ, πρώην µέλος του ∆.Σ. της Bundesbank, που τόνισε πως «βρισκόµαστε σε µια εξαιρετικά δύσκολη φάση γιατί ο πληθωρισµός αποδεικνύεται επίµονος και δεν δείχνει σηµάδια υποχώρησης όπως ελπίζαµε όλοι». Και προσέθεσε, «γι’ αυτό και είναι ανάγκη να παραµείνει ανοικτή η ΕΚΤ σε ενδεχόµενες νέες αυξήσεις επιτοκίων». Και βέβαια αναγνώρισε πως «είναι βέβαιο ότι αυτή η στάση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονοµία, αλλά αν αφήσει κανείς τον πληθωρισµό ανεξέλεγκτο, οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι πολύ βαρύτερες, γι’ αυτό και προς χάριν της αξιοπιστίας της η ΕΚΤ πρέπει να παραµείνει σταθερά στην ίδια πορεία».

Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τις πληθωριστικές πιέσεις της Ευρωζώνης να έχουν αποκλιµακωθεί στο 6,1% τον Μάιο, και δεν ήταν λίγοι οι οικονοµολόγοι που είχαν προβλέψει πως η ΕΚΤ όπως και η Federal Reserve θα διέκοπταν αυτόν τον κύκλο αυξήσεων του κόστους δανεισµού. Τώρα όµως δεν φαίνεται να το πιστεύει πλέον σχεδόν κανείς, καθώς δεν δείχνουν τέτοιες διαθέσεις οι ιθύνοντες της νοµισµατικής πολιτικής. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, οι προθέσεις της είναι σαφείς και διακηρυγµένες. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο µέτωπο των τιµών, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε επιφυλακτική ως προς το κατά πόσον έχει κορυφωθεί πλέον ο πληθωρισµός και τώρα βρίσκεται σε πορεία υποχώρησης. Προσέθεσε µάλιστα πως η τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Τελευταία, πάντως, η ΕΚΤ έχει περιορίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων στις 25 µονάδες βάσης από τις 50 µ.β. µε τις οποίες ξεκίνησε δυναµικά. Εχει, ωστόσο, φτάσει τα επιτόκια της Ευρωζώνης στο 3,25% στο οποίο βρίσκονταν για τελευταία φορά τον Νοέµβριο του 2008 όταν άρχιζε η παγκόσµια χρηµατοπιστωτική κρίση. Αναµένεται, έτσι, η νέα κίνηση της ΕΚΤ στη συνεδρίασή της στις 15 Ιουνίου.

Η ΕΚΤ επιµένει στην πολιτική της κατά του πληθωρισµού παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονοµία.

Τελευταια Σελι∆α

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281745568774539

Kathimerini Digital