Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ντόµινο επιπτώσεων από το αναπτυξιακό φρένο της Κίνας

∆εν είναι µόνον η Moody’s που προβλέπει ύφεση στη Γερµανία για το σύνολο του έτους. Eχει προηγηθεί το ∆ΝΤ που εκτιµά πως η γερµανική οικονοµία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος. Και η ανησυχία εντείνεται για την ατµοµηχανή της ευρωπαϊκής οικονοµίας καθώς καθοριστική για τη βιοµηχανία της έχει σταθεί η µεγάλη πτώση των γερµανικών εξαγωγών στην Κίνα. Προφανώς η δεύτερη οικονοµία του πλανήτη βρίσκεται και η ίδια στη δίνη µιας επιβράδυνσης µετά την ικανοποιητική ανάπτυξη 4,5% που σηµείωσε το α΄ τρίµηνο του έτους. Oλα δείχνουν πως η κινεζική οικονοµία τείνει ήδη να χάσει την κεκτηµένη ταχύτητα που ανέπτυξε µετά την επανεκκίνησή της στα τέλη του περασµένου έτους µε την άρση των µέτρων κατά της µετάδοσης της πανδηµίας.

Η εικόνα της κινεζικής οικονοµίας επιδεινώνεται καθώς τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δηµοσιότητα µέσα στην εβδοµάδα καταδεικνύουν συρρίκνωση του µεταποιητικού τοµέα για δεύτερη φορά µέσα σε µερικούς µήνες. Oπως υπογραµµίζουν οικονοµολόγοι, µείζων επιβαρυντικός παράγων για την Κίνα είναι η µείωση της εξωτερικής ζήτησης τόσο από τις ΗΠΑ όσο και γενικότερα από άλλες ανεπτυγµένες οικονοµίες που έχει σαν αποτέλεσµα µια σηµαντική επιβράδυνση στις εξαγωγές της: τον Απρίλιο αυξήθηκαν µόλις κατά 8,5% όταν τον Μάρτιο είχαν σηµειώσει αύξηση 14,8%. Η Κίνα, όµως, είναι ο υπ’ αριθµόν ένα εµπορικός εταίρος της Γερµανίας. Καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη της κινεζικής οικονοµίας, µειώνει τις εισαγωγές από τη Γερµανία και µε τη σειρά της πλήττει τη γερµανική οικονοµία που δεν έχει ελπίδες να βρει εύκολη έξοδο από την ύφεση και να ανακάµψει γρήγορα.

Μια παρατεταµένη επιβράδυνση της γερµανικής οικονοµίας όµως µάλλον θα επιφέρει προβλήµατα και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που οριακά έχει αποφύγει την ύφεση στις αρχές του έτους. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις επιβράδυνσης στη Γαλλία που ανέκαµψε δυναµικά µετά την πανδηµία και στη διάρκεια του περασµένου έτους κατέγραψε ανάπτυξη 2,6%. Το α΄ τρίµηνο το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε µόλις 0,2% και εκτιµάται πως φέτος η ανάπτυξη της γαλλικής οικονοµίας δεν θα υπερβεί το 0,7%. Ισως µόνη ενθαρρυντική ένδειξη για τις µεγαλύτερες οικονοµίες της Ευρωζώνης είναι η µερική αποκλιµάκωση που σηµειώνουν οι πληθωριστικές πιέσεις σε Γαλλία, Γερµανία, Ισπανία και Ιταλία. Ο πληθωρισµός αποκλιµακώνεται, άλλωστε, και στη Βρετανία και στις ΗΠΑ αλλά παραµένει σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση µε το 2% που είναι ο στόχος των κεντρικών τραπεζών.

Η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης επηρεάζει τις εξαγωγές και την οικονοµία της Γερµανίας.

Τελευταια Σελι∆α

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281762748643723

Kathimerini Digital