Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις

Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΤΕΛΗ Ο κ. Αλέξης Πατέλης είναι οικονομικός σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συζήτηση για τη φορολογία μερισμάτων είναι σχεδόν σουρεαλιστική. Πρώτη φορά αντιπολίτευση λέει «ψηφίστε μας για να αυξήσουμε τους φόρους».

Το 2022 ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου στη χώρα μας ανήλθε στα 15 δισ., διπλάσιος από το χαμηλό του 2013. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ξεπέρασαν τα 7 δισ. φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ. Και οι εξαγωγές μας φέτος μπορεί να σπάσουν το φράγμα των 100 δισ., με ένα σημαντικό ποσοστό από αυτές να αφορούν τεχνολογικά προϊόντα.

Φτάνουν όλα αυτά; Οχι βέβαια. Πρόσφατα μόνον ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ξεπέρασε την ανάλωση, δηλαδή σταματάμε τον μαρασμό του επενδυτικού ιστού της χώρας και αρχίζουμε και προσθέτουμε. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει, αλλά δεν είναι ακόμα εκεί που θέλουμε. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια επενδύσεων για να φτάσουμε στον στόχο μας. Η ενεργειακή μετάβαση λόγω κλιματικής κρίσης από μόνη της απαιτεί σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Και αντί να συζητάμε πώς θα προσελκύσουμε περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις για να καλύψουμε το επενδυτικό κενό, η δημόσια συζήτηση αναλώνεται σε μία δαιμονοποίηση των ξένων ή στην αύξηση της φορολογίας. Μερικές βασικές παρατηρήσεις: η αύξηση των επενδύσεων μέχρι τώρα είναι μεγάλη και αφορά όλους τους κλάδους. Δεν πρόκειται για επενδύσεις κυρίως στο «real estate» όπως έχει κατά καιρούς γραφτεί. (Και βέβαια σχεδόν όλες οι επενδύσεις –ακόμα και της τεχνολογίας– έχουν και ένα κομμάτι real estate. Τα data centers της Microsoft, για παράδειγμα, παρά τα fake news που διαδόθηκαν, προχωρούν κανονικά και θα χτιστούν σε ένα οικόπεδο στην Ανατολική Αττική και όχι στο metaverse). Η δε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας από έναν ξένο επενδυτή, πέρα από την τεχνογνωσία που φέρνει στη χώρα μας, αποδυναμώνει και τους εγχώριους ολιγάρχες.

Η συζήτηση για τη φορολογία μερισμάτων είναι σχεδόν σουρεαλιστική. Πρώτη φορά αντιπολίτευση λέει «ψηφίστε μας για να αυξήσουμε τους φόρους». Η υποτιθέμενη φορολόγηση των «πλουσίων» που περιλαμβάνει, τελικά, και τη μεσαία τάξη είναι μία άλλη εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν» του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και μια κρυφή ατζέντα υψηλότερων φόρων. Η πραγματικότητα δείχνει ότι η μείωση του συντελεστή οδήγησε σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Και η Νέα Δημοκρατία μείωσε συνολικά 50 φόρους και εισφορές ύψους 7 δισ. Από εκεί και πέρα η πραγματική μεταρρύθμιση θα ήταν η περαιτέρω καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στις επιχειρήσεις. Αυτός είναι ένας στόχος για τη δεύτερη τετραετία, αν επανεκλεγούμε. Δύσκολος στόχος αλλά δίκαιος. Πώς θα προκόψει η Ελλάδα; Δεν έχουμε ακούσει από την αντιπολίτευση πώς θα προσελκύσουμε κι άλλες επενδύσεις στη χώρα μας, πώς θα αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Αντί αυτού το ΠΑΣΟΚ απλά κατέβασε το πρόγραμμά του από την ιστοσελίδα του, το αντικατέστησε με ένα τετρασέλιδο από ευχολόγια και μετά το ανέβασε ξανά ως «κείμενο διαβούλευσης». Και ο ΣΥΡΙΖΑ μας δήλωσε πως θα φορολογήσει τα «υπερκέρδη».

Πάνω από όλα, όμως, οι επενδύσεις αφορούν τους πολίτες. Οι επενδύσεις δημιουργούν δουλειές. Πάνω από 250.000 τα τελευταία 4 χρόνια. Και καλύτερους μισθούς. Οι μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλοί και πρέπει να αυξηθούν. Οι πολίτες δοκιμάζονται από την ακρίβεια. Μας ρωτούν πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση των μισθών 25% τα επόμενα 4 χρόνια. Προφανώς και μέσω των επενδύσεων! Οι επενδύσεις μεγαλώνουν την πίτα για όλους και φέρνουν την πρόοδο.

Και βέβαια, τα αυξημένα φορολογικά έσοδα από τη βέλτιστη οικονομική πολιτική δημιουργούν και τον δημοσιονομικό χώρο για κοινωνικές δαπάνες σε υγεία και παιδεία. Εχουμε σαν στόχο την αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027. Και την ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας. Μεγαλύτερη πίτα σημαίνει ισχυρότερο κοινωνικό κράτος.

Η χώρα μας κοιτάει το μέλλον. Σταθερά, τολμηρά, μπροστά.

Οικονομια

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281805698316683

Kathimerini Digital