Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Μικρες και Μεγαλες περιπλανησεις

Η Κέρκυρα είναι ένα μεγάλο νησί που χωρίζεται σε τρία τμήματα, τη βόρεια, τη μέση και τη νότια Κέρκυρα. Η αρχιτεκτονική, το φυσικό τοπίο, η γαστρονομία, ακόμα και η κουλτούρα των ανθρώπων διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.ένας καλός τρόπος για να γνωρίσετε πραγματικά την Κέρκυρα είναι μέσα από ένα road trip που να τη διατρέχει ολόκληρη. Ξεκινήστε από τον βορρά και την Παλιά Περίθεια, ένα ατμοσφαιρικό χωριό στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας, που δεν έχει μόνιμους κατοίκους, παραμένει όμως ζωντανό χάρη στις ταβέρνες που προσελκύουν επισκέπτες, ιδίως τις αργίες και τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ επιβιώνει η Κέρκυρα της πέτρας και της φύσης. Κάντε μια βόλτα ανάμεσα στα παλιά κτίσματα για να παρατηρήσετε τις αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες –όπως είναι το ηλιακό ρολόι στο παλιό δημαρχείο ή το βόλτο μπροστά από το παλιό σχολείο– κι ύστερα καθίστε σε κάποιο από τα ταβερνάκια για τσίπουρο και μπακαλιαρόπιτα με μάραθο.

Όσοι αγαπάτε το υδάτινο στοιχείο συνεχίστε την περιήγηση στον βορρά περνώντας από τους καταρράκτες των Νυμφών, κοντά στο ομώνυμο χωριό, για να στήσετε ένα αυτοσχέδιο πικνίκ στα ξύλινα παγκάκια, ή συνεχίστε προς τα δυτικά, ώσπου να φτάσετε στο Πόρτο Τιμόνι και στο Λιμνί, τις φημισμένες δίδυμες παραλίες που χωρίζονται από μια λωρίδα γης (θα τις προσεγγίσετε μετά από πεζοπορία ενός χιλιομέτρου σε μονοπάτι που ξεκινάει μετά τον Αφιώνα).

Αφήστε τον βορρά και συνεχίστε προς την πόλη της Κέρκυρας, για να δείτε πώς παντρεύονται η φινέτσα των Γάλλων, η στιβαρότητα των Βρετανών και η τρέλα των Επτανησίων, γεννώντας το κερκυραϊκό αρχιτεκτονικό ιδίωμα. Κάντε μια βόλτα στη Σπιανάδα, τη μεγάλη πλατεία που χωρίζεται στα δύο (Πάνω και Κάτω), για να δείτε τα Παλαιά Ανάκτορα, το άγαλμα του Άγγλου αρμοστή σερ Φρέντερικ Άνταμ, τη μεγαλοπρεπή Ροτόντα (Περιστύλιο του Μαίτλαντ). Περπατήστε στα καντούνια και στον πεζόδρομο του Λιστόν, που σε μεταφέρει ευθύς αμέσως στην πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Παρατηρήστε τον Οβελίσκο του Ντούγκλα, που ήταν αφιερωμένος στον Άγγλο αρμοστή Howard Douglas, ή τον Άγιο Γεώργιο στο Παλαιό Φρούριο, που είναι χτισμένος στο πρότυπο ενός αρχαιοελληνικού ναού δωρικού ρυθμού. Πρόκειται για έναν ναό που κάποτε ήταν αγγλικανικός, αλλά με την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα μετατράπηκε σε ορθόδοξο. Ρίξτε μια ματιά στην οροφή του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία παραπέμπει σε αναγεννησιακό πίνακα. Η πόλη της Κέρκυρας είναι μοναδική, γιατί αποτελεί τη μεσογειακή εκδοχή ενός συνδυασμού

δυτικών ρευμάτων.έχει πολλές κρυφές γωνιές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και στην πραγματικότητα η εξερεύνηση εδώ δεν τελειώνει ποτέ. Ολοκληρώστε το road trip σας στον νότο, που δεν είναι προικισμένος με το εύφορο τοπίο του βορρά ούτε με την αρχιτεκτονική της μέσης Κέρκυρας, έχει όμως κάποια μέρη που όλο το Ιόνιο να ψάξεις, όμοιά τους δεν θα βρεις.ένα από αυτά είναι η παραλία του Ίσσου, στη νοτιοδυτική Κέρκυρα, δίπλα στη λίμνη Κορισσίων, με αμμόλοφους, κέδρους και θέα σε έναν απέραντο ορίζοντα, η οποία περισσότερο παραπέμπει σε τοπίο της Βόρειας Αφρικής παρά των Επτανήσων.

Αν τέλος θέλετε να συνδυάσετε το road trip με την πεζοπορία, έχετε κατά νου ότι η Κέρκυρα έχει ανεπτυγμένη πεζοπορική κουλτούρα. Το πιο γνωστό μονοπάτι είναι το Corfu Trail, ένα long trail μήκους περίπου 200 χλμ., που ξεκινάει από το νοτιότερο τμήμα του νησιού (Ασπρόκαβος) και καταλήγει στο βορειότερο (Άγιος Σπυρίδωνας). Αξίζει να κλείσετε το οδοιπορικό σας μαθαίνοντας κάποιες κερκυραϊκές λέξεις: βιατζάρω σημαίνει ταξιδεύω, κόρο είναι η χορωδία, μάρσια το εμβατήριο και Λαμπριά το Πάσχα (περισσότερα στο Κερκυραϊκό Λεξικό 5.000 λέξεων, kerkiraikolexiko.blogspot.com). ⬛

Κ Ε Ρ Κ Υ ΡΑ

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282518662737854

Kathimerini Digital