Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ύπακτος

Σίγουρα η πιο εμβληματική στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας στη Ναύπακτο είναι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όταν οι Επιτάφιοι της πόλης συγκεντρώνονται μπροστά στο Ενετικό Λιμάνι. Τότε, εκατοντάδες δάδες, παρατεταγμένες στη σειρά στα τείχη, ανάβουν και φωταγωγούν όλο το λιμάνι.ένας φλεγόμενος σταυρός στην είσοδο προσθέτει στο εντυπωσιακό θέαμα, ενώ συνήθως είναι πάρα πολύς ο κόσμος που συγκεντρώνεται για να δει το δρώμενο από κοντά. Η επόμενη μέρα, το Μεγάλο Σάββατο, θέλει τους περισσότερους να παρακολουθούν την αναστάσιμη λειτουργία και να λένε το «Χριστός Ανέστη» στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Αρκετοί κατευθύνονται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ενώ καλή επιλογή αποτελεί και η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 6 χλμ. έξω από τη Ναύπακτο. Το μοναστήρι απολαμβάνει μοναδική θέα στην πόλη και στη γέφυρα Ρίου-αντιρρίου.

Μικρες και Μεγαλες

περιπλανησεις

Η Ναύπακτος αποτελεί εξαιρετική βάση για κοντινές εκδρομές και φυσιολατρικές εξορμήσεις. Η ναυτική πολιτεία του Γαλαξιδίου απέχει μόλις μία ώρα οδικώς και η διαδρομή, στη βόρεια ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου, κινείται συνεχώς δίπλα στη θάλασσα. Είναι επίσης ευκαιρία να απολαύσετε την άνοιξη στα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας: την Άνω Χώρα με τους πολλούς ξενώνες και τις ταβέρνες, τον Πλάτανο με τη μεγάλη πλατεία, την Ελατού σε υψόμετρο 1.000 μ., με τα αξιόλογα δασικά μονοπάτια. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για πεζοπορία είναι το μονοπάτι που οδηγεί από την Ελατού στην Κάτω Χώρα, συνολικού μήκους 6,2 χλμ. Ωραία διαδρομή είναι και το Μονοπάτι των Ελαφιών, κοντά στην Άνω Χώρα, μήκους 9 χλμ. ⬛

Porto Enetiko Boutique Hotel (Πλατεία Λιμανιού, Ναύπακτος, τηλ. 26340-27728, portoenetiko.gr, από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Μπροστά στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου, εκεί όπου συναντιούνται οι Επιτάφιοι τη Μεγάλη Παρασκευή. Και τα πέντε δωμάτια έχουν ξύλινα πατώματα, ατμοσφαιρικό φωτισμό και ανατομικά στρώματα. Το τρίκλινο διαθέτει σοφίτα και θέα στο λιμάνι και στο Κάστρο, ενώ το τετράκλινο έχει επίσης θέα στο λιμάνι. Το δώμα με τη μεγάλη βεράντα και υδρομασάζ είναι ιδανικό για δύο άτομα.

Battaglia di Lepanto Boutique Hotel (Λεωφόρος Ίλαρχου Τζαβέλλα 37, Ναύπακτος, τηλ. 26340-22264, battagliadilepanto.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Το γωνιακό πέτρινο κτίριο του 1820 αναπαλαιώθηκε πλήρως το 2020 με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και στην ιστορική του ταυτότητα. Σε πολλά από τα 11 δωμάτια έχουν διατηρηθεί στοιχεία όπως τα ξύλινα ταβάνια και οι γύψινοι διάκοσμοι. Εκτός από δίκλινα, υπάρχουν τρίκλινα και τετράκλινα. Apollon Library Suites (Γεωργ. Αθανασιάδη Νόβα 18 & Θέρμου, Ναύπακτος, τηλ. 26340-38615, apollonlibrarysuites.com, από 57 ευρώ η σουίτα με πρωινό). Πρωτότυπο θεματικό ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στο Ενετικό Λιμάνι. Καθεμία από τις 12 σουίτες φιλοξενεί έναν διαφορετικό ήρωα και διηγείται μια διαφορετική ιστορία: από τον Μόμπι Ντικ, τον Δον Κιχώτη και τον Σέρλοκ Χολμς μέχρι την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και τον Οδυσσέα. Κάθε σουίτα διαθέτει μικρή δανειστική βιβλιοθήκη σχετική με την ιστορία από την οποία εμπνέεται, ενώ στον χώρο υποδοχής υπάρχει και κεντρική δανειστική βιβλιοθήκη με πολλές επιλογές. Οι σουίτες είναι άνετες, μοντέρνες και ευρύχωρες, ενώ οι δίχωρες μπορούν κάλλιστα να φιλοξενήσουν οικογένεια. Το πλούσιο πρωινό με τοπικά προϊόντα σερβίρεται σε μια καλαίσθητη εσωτερική αυλή. Amaryllis Hotel (Πλατεία Λιμανιού, Ναύπακτος, τηλ. 26340-25525, amaryllishotel.gr, από 87 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Ιστορικό ξενοδοχείο της Ναυπάκτου, σε κεντρική τοποθεσία, μπροστά στο Ενετικό Λιμάνι. Διαθέτει 12 δωμάτια, άλλα με θέα στο λιμάνι και άλλα με θέα στο Κάστρο. Όλα είναι φωτεινά, προσεγμένα, διακοσμημένα με ρομαντική διάθεση και έχουν μπαλκόνι. Στο Roof Garden λειτουργεί εστιατόριο-μπαρ.

Nafs Hotel (Αθανασιάδη Νόβα 33, Παραλία Ψανής, Ναύπακτος, τηλ. 26340-38216, nafshotel.gr, από 76 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Μοντέρνα και προσεγμένα δωμάτια, κάποια με θέα στον Κορινθιακό Κόλπο και στη γέφυρα Ρίου-αντιρρίου. Ωραία επιλογή, οι σοφίτες στον τελευταίο όροφο.

ΔΙΑΜΟΝΉ

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282810720513982

Kathimerini Digital