Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Από τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία ως τη Φωκίδα και Ρούμελη την Αιτωλοακαρνανία, τα πασχαλινά έθιμα τηρούνται ευ

Από τη

Λίνα Καπετάνιου

Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η ονομασία «Ρούμελη» χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τη μεγάλη διοικητική περιφέρεια που ταυτιζόταν με την ηπειρωτική περιοχή του ελληνισμού στη νότια βαλκανική χερσόνησο. Ρούμελη ήταν η χώρα των Ρωμιών. Σήμερα, όταν λέμε Ρούμελη, εννοούμε τους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας και, όταν λέμε Πάσχα στη Ρούμελη, το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει στις σούβλες της Αμφίκλειας, στα ψητά της Άμφισσας και στα αμνοερίφια στο Λιδωρίκι, στη Λιβαδειά και στη Λαμία. Το πιο σημαντικό έθιμο εδώ είναι το ψήσιμο του κρέατος την Κυριακή του Πάσχα, με τις ετοιμασίες να ξεκινούν πολλές μέρες πριν, οπότε και ανοίγονται λάκκοι σε αυλές ή σε σημεία με χώμα. Οι φωτιές ανάβουν με κληματόβεργες και έτσι σουβλίζονται τα αρνιά και τα κατσίκια της Λαμπρής. Το έθιμο θέλει οικογένειες και γειτονιές να συνεργάζονται και να βάζουν στη σειρά τις σούβλες με τα αρνιά, αλλά και κοκορέτσι, γαρδουμπάκι ή κοντοσούβλι. Το κρέας σιγοψήνεται για ώρες και οι επισκέψεις σε διπλανές φωτιές είναι πολύ πιο συνηθισμένες στη Ρούμελη από ό,τι σε άλλες περιοχές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έθιμο «Δάκρυα της Παναγιάς» στην Άμφισσα, που λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής. Από την ώρα που θα τελειώσει η λειτουργία στην εκκλησία και μέχρι το βράδυ που θα βγει ο Επιτάφιος, οι κάτοικοι της πόλης εξορμούν σε καφενεία και μεζεδοπωλεία, στο τραπέζι καταφτάνουν σαρακοστιανά εδέσματα και τα ποτήρια γεμίζουν τσίπουρο ή ούζο, οι σταγόνες των οποίων συσχετίζονται με τα δάκρυα της Παναγίας για τη Σταύρωση.

Την Κυριακή του Πάσχα, στην Υπάτη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, μετά τον Εσπερινό της Αγάπης ακολουθεί η καύση του Ιούδα, ο Χορός της Αγάπης, τραγούδια και δρώμενα. →

ΔΙΑΜΟΝΉ

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282836490317758

Kathimerini Digital