Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Μικρες και Μεγαλες περιπλανησεις

Θα απολαύσετε βόλτες μέσα στο Λεωνίδιο, με το βλέμμα να υψώνεται πάντα προς τον Κοκκινόβραχο, τον επιβλητικό ερυθρωπό βράχο στην «πλάτη» της κωμόπολης. Παρατηρήστε τα παλιά αρχοντικά, τις κομψές αυλόπορτες και τις λουλουδιασμένες αυλές, αλλά κινηθείτε και στην Αγορά, τον κεντρικό δρόμο, όπου βρίσκονται ταβέρνες και μαγαζάκια. Βόλτα μπορείτε να κάνετε και δίπλα στο ποτάμι, όπου θα εντοπίσετε τη Φάμπρικα Πολιτισμού (fabbricaofculture. gr), έναν πολιτιστικό πολυχώρο με μια ενδιαφέρουσα έκθεση για την περιοχή – από ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία ή τον ιδιαίτερο τσακώνικο χορό μέχρι τοπικά προϊόντα, όπως η τσακώνικη μελιτζάνα. Στο αρχοντικό Τσούχλου εδρεύει το Αρχείο Τσακωνιάς (τηλ. 6937-898030). Εκτός του ότι εδώ μπορείτε να δείτε ένα αρχοντικό από μέσα, θα παρακολουθήσετε επίσης την εκμάθηση της ιδιαίτερης τσακώνικης υφαντικής τέχνης αλλά και της περίφημης τσακώνικης διαλέκτου, την οποία οι ντόπιοι προσπαθούν να διασώσουν. Μάλιστα πρόσφατα, η συγγραφέας Ελένη Μάνου, που κατάγεται από το Λεωνίδιο, εξέδωσε τέσσερα βιβλία (αυτοέκδοση): δύο παιδικά παραμύθια στην τσακώνικη και τη νέα ελληνική διάλεκτο, ένα λεξικό τσακώνικης και ένα βιβλίο τσακώνικης μαγειρικής. Παράλληλα παραδίδει και μαθήματα τσακώνικης κουζίνας στο κατάλυμά σας (tsakonopoula@gmail.com).

Αν είστε της δράσης, τότε καλό είναι να ξέρετε ότι το Λεωνίδιο είναι ο παράδεισος των αναρριχητών και η εποχή, λόγω των ήπιων θερμοκρασιών, είναι ιδανική για το συγκεκριμένο σπορ. Η αρκαδική κωμόπολη μπήκε για τα καλά στον αναρριχητικό χάρτη το 2013 με τις αλλεπάλληλες διανοίξεις διαδρομών. Με περισσότερα από 65 πεδία και πάνω από 2.000 διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας, πλήθος αναρριχητών από όλο τον κόσμο την επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (λιγότερο το καλοκαίρι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας), κρατώντας τη ζωντανή ακόμη και τον χειμώνα.

Έπειτα μπορείτε να απολαύσετε εξορμήσεις στα πέριξ. Κρυονέρι, Πλάκα, Πούλιθρα, Σαμπατική, Τυρός – όλη η ακτογραμμή είναι υπέροχη για τις πρώτες βουτιές και ουζάκι δίπλα στο νερό. Αν προτιμάτε βουνό, ακολουθήστε την ωραία διαδρομή μέσα στα εντυπωσιακά βράχια του φαραγγιού Δαφνώνα, για να φτάσετε στο μοναστήρι της Ελώνης του 1809. Αν δεν σας πειράζουν οι στροφές, συνεχίστε στις δασωμένες πλαγιές του Πάρνωνα έως το χωριό Κοσμάς, με θέα στο Μυρτώο Πέλαγος. ⬛

Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη (τηλ. 27570-22476, hatzipanayiotis.gr, από 65 ευρώ με πρωινό). Το ιστορικό αρχοντικό της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηπαναγιώτη, το οποίο αναστηλώθηκε με σεβασμό και γούστο, διατηρώντας όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της εποχής του. Θόλοι, αψίδες, χαγιάτια και λίθινα τόξα στον κήπο με τον ψηλό μαντρότοιχο και το βοτσαλωτό δάπεδο, ζωγραφιστά ταβάνια, εμφανής πέτρα, ξύλινα δοκάρια και σκάλες στο εσωτερικό. Ρομαντική, χαλαρωτική ατμόσφαιρα στα δωμάτια με επώνυμα καλλυντικά και λευκά είδη, ένα ωραίο καφέ-μπιστρό ανοιχτό και για τους μη ενοίκους, καθώς επίσης, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες ευεξίας. Αρχοντικό Χιώτη (τηλ. 27570-22332, archontikochioti.gr, από 78 ευρώ με πρωινό). Ένα όμορφο αρχοντικό του 1864 αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε ξενώνα με ζεστούς χώρους, διακοσμημένους με έπιπλα-αντίκες. Σε κάποια δωμάτια διασώζονται οι θόλοι και τα περίτεχνα ταβάνια, ενώ άλλα βλέπουν τον Κοκκινόβραχο από τον φεγγίτη. Μπαρ, πισίνα και χώρος ευεξίας με υπηρεσίες spa συγκαταλέγονται στις παροχές του.

Ξενώνας Αγρόκτημα (τηλ. 27570-23244, agroktima. com, από 80 ευρώ με πρωινό). Δέκα πέτρινες κατοικίες με τζάκι, στον δρόμο προς Πλάκα. Η οικογένεια διαθέτει τα δικά της κτήματα, όπου καλλιεργεί οπωροφόρα και εκτρέφει κότες. Τα αυγά τους μαζί με πορτοκάλια από τα περιβόλια τροφοδοτούν μεταξύ άλλων το πρωινό, το οποίο θα βρίσκετε καθημερινά σε καλαθάκι κρεμασμένο έξω από την πόρτα σας. Στο παραθαλάσσιο χωριό Πούλιθρα λειτουργούν το Βυζαντινό (τηλ. 27570-51220, byzantinonhotel.gr, από 78 ευρώ με πρωινό) με 11 στούντιο και διαμερίσματα, όλα με εξοπλισμένη κουζίνα, μπαλκόνι ή βεράντα και θέα στα λιόδεντρα και στη θάλασσα, και το Smyros Resort (τηλ. 27570-51200, smyrosresort.gr, 90 ευρώ με πρωινό) με δωμάτια, σουίτες, εστιατόριο και πισίνα, μπροστά στη θάλασσα. Άν προτιμάτε τα ορεινά, θα βρείτε στον Κοσμά το Ουρανογείτων (τηλ. 27570-31490, ouranogeiton.gr, από 80 ευρώ με πρωινό) με περιποιημένα δωμάτια με τζάκι και θέα στο βουνό.

ΛΕΩΝΙΔΙΟ

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282896619859902

Kathimerini Digital