Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Το δικό μας καλοκαίρι

— Αλεξάνδρα Μανδράκου

Μεγάλη η συζήτηση για το τι έχει απομείνει από το καλοκαίρι των παιδικών και νεανικών μας χρόνων. Τι υπάρχει για να μας το θυμίζει, πόσες παραλίες χωρίς ξαπλώστρες θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε μέσα στη σεζόν, πώς μεταλλάσσονται τόποι αγαπημένοι στους οποίους μέχρι πρόσφατα ονειρευόμασταν να επιστρέφουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ποιους προορισμούς αντέχει τελικά η τσέπη μας.

Ο τρόπος που ο καθένας από εμάς αποφασίζει να περάσει τις διακοπές του, είτε λόγω των συνθηκών είτε από επιλογή, στέλνει ένα μήνυμα. Είναι η δική μας τοποθέτηση ως ενεργών πολιτών απέναντι στο μέτρο που τείνει να χαθεί. Ο διάλογος στη δημόσια σφαίρα έχει επιτέλους ανοίξει, κι αυτό μόνο ως κέρδος μπορεί να λογιστεί.

Την ανθρώπινη κλίμακα στο ελληνικό καλοκαίρι αναζήτησαν τόσο η συντακτική ομάδα του περιοδικού, μέσα από τις δημοσιογραφικές προτάσεις και επιλογές που ακολουθούν, όσο και η Μαρίκα Τσουδερού, που επιμελήθηκε τις εικόνες και τις φωτογραφικές παραγωγές του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας. Η Ελλάδα του Αυγούστου δεν είναι μόνο πουφ και ξύλινα κρεβάτια με κράτηση σε πακτωμένες αμμουδιές. Είναι οι παρέες στις πλατείες και στα σοκάκια, οι βουτιές σε ήσυχους κολπίσκους που δεν πλασαρίστηκαν στις λίστες της χρονιάς, οι ανθισμένες μπουκαμβίλιες και τα επικά, αυτοσχέδια γλέντια ως το πρωί. Σε αυτούς τους άλλους συνειρμούς και σε αυτή τη διαφορετική πραγματικότητα θα συνεχίσουμε να επιμένουμε.

EDITORIAL

el-gr

2023-07-16T07:00:00.0000000Z

2023-07-16T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281483575855554

Kathimerini Digital