Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Κοντά σε απελευθέρωση ομήρων

Σύμφωνα με το Κατάρ

Ελάχιστες διαφορές παραμένουν πλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, για την επίτευξη συμφωνίας που θα προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς, αλλά και Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ, με παράλληλη ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός. Ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης περιγράφουν τη Γάζα ως «μια κατεστραμμένη πόλη».

«Η Γάζα είναι µια κατεστραµµένη πόλη. Είναι σαν να πέρασε ένας τυφλός γίγαντας και να συνέθλιψε κάτω από τα πέλµατά του ολόκληρες εκτάσεις αυτής της µητρόπολης του 1,2 εκατ. κατοίκων». Με αυτά τα λόγια αρχίζει το χθεσινό κύριο ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde για την κατάσταση στη µεγαλύτερη πόλη των παλαιστινιακών εδαφών, ύστερα από 45 ηµέρες πολέµου. Σύµφωνα µε την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραµάλα, το 25% των αστικών οικισµών στην πόλη της Γάζας και στο βόρειο τµήµα της Λωρίδας έχει καταστραφεί. Από την πλευρά του, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισµό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων εκτιµούσε ότι το 58% των κατοικιών στο σύνολο της Λωρίδας έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί ζηµιές. Περισσότεροι από 13.100 Παλαιστίνιοι, συµπεριλαµβανοµένων περίπου 5.600 παιδιών, έχουν σκοτωθεί, σύµφωνα µε τις παλαιστινιακές αρχές.

∆εκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο όταν ο ισραηλινός στρατός βοµβάρδισε δύο σχολεία της Υπηρεσίας Παλαιστινίων Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA) στον προσφυγικό καταυλισµό Τζαµπάλια και στο Τελ αλ Ζαατάρ, στη βόρεια Γάζα. Χθες τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη οβίδας στο Ινδονησιακό Νοσοκοµείο, κοντά στην Τζαµπάλια, σύµφωνα µε τις υγειονοµικές αρχές της Γάζας. Τον «αποτροπιασµό» του για αυτή την εξέλιξη εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνοµ Γκεµπρεγέσους.

Μια µέρα νωρίτερα, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει τη µεταφορά 31 βρεφών, που προέρχονταν από πρόωρο τοκετό, από το νοσοκοµείο Αλ Σίφα, το µεγαλύτερο της Γάζας, στη Ράφα, στα σύνορα µε την Αίγυπτο. Το Αλ Σίφα υπέστη επιδροµή από τον ισραηλινό στρατό την προηγούµενη εβδοµάδα, ενώ η λειτουργία των θερµοκοιτίδων είχε διακοπεί λόγω ελλιπούς ηλεκτροδότησης και έλλειψης οξυγόνου. Τέσσερα από τα νεογνά έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι κάτω από το νοσοκοµείο βρισκόταν το κεντρικό στρατηγείο της Χαµάς και κρατούνταν ορισµένοι από τους 240 οµήρους που αιχµαλώτισε στις 7 Οκτωβρίου η ισλαµική οργάνωση. Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δηµοσιότητα δύο βίντεο τα οποία δείχνουν ένα τούνελ µήκους 55 µέτρων σε βάθος 10 µέτρων. Τα βίντεο, που τραβήχτηκαν από drone και ροµπότ, απεικονίζουν όρυγµα εντοιχισµένο µε µπετόν, µε καλώδια ηλεκτρικού ρεύµατος. Κατά τους Ισραηλινούς, το όρυγµα τελείωνε σε θωρακισµένη πόρτα. Σε ένα άλλο βίντεο του Ισραήλ εικονίζονται δύο όµηροι, από την Ταϊλάνδη και το Νεπάλ, να µεταφέρονται στο Αλ Σίφα στις 7 Οκτωβρίου, την ηµέρα των φονικών επιθέσεων της Χαµάς, που σκότωσαν 1.200 Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των Ισραηλινών, ο εκπρόσωπος της Χαµάς Ιζάτ αλ Ρισκ δήλωσε: «Εδώ και κάµποσο καιρό γνωστοποιήσαµε ότι η αντίσταση µετέφερε οµήρους στο νοσοκοµείο για να τύχουν περίθαλψης, ιδίως εκείνοι που είχαν τραυµατιστεί από βοµβαρδισµούς του στρατού κατοχής». Η ισλαµική οργάνωση εξακολουθεί να διαψεύδει ότι είχε στήσει επιχειρησιακά κέντρα κάτω από νοσοκοµεία.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάµεντ µπιν Αµπντουλραχµάν αλ Θάνι, δήλωσε ότι µόνο «ελάσσονες» διαφορές παραµένουν µεταξύ Ισραήλ και Χαµάς ώστε να υπάρξει συµφωνία για την απελευθέρωση οµήρων της Χαµάς και Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ, µε παράλληλη, ολιγοήµερη κατάπαυση του πυρός. Την αισιόδοξη εκτίµηση του Κατάρ φάνηκε να συµµερίζεται χθες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, συνεχίζει την εµπρηστική ρητορική. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει το ζήτηµα των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, είπε χθες ο πρόεδρος της χώρας, αποδίδοντας την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς το Ισραήλ στις ενοχές για το Ολοκαύτωµα. Πρόκειται για «αδελφότητα ψεµάτων» µεταξύ ∆ύσης και Ισραήλ, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, ρεπορτάζ της ισραηλινής εφηµερίδας Haaretz κατά το οποίο ελικόπτερο του ισραηλινού στρατού εκτόξευσε πυραύλους για να εξοντώσει µαχητές της Χαµάς που είχαν ανακατευτεί µε Ισραηλινούς σε ρέιβ πάρτι, στις 7 Οκτωβρίου, µε αποτέλεσµα να σκοτωθούν πολλοί από τους αµάχους. Η Παλαιστινιακή Αρχή έσπευσε να δηλώσει ότι αποδεικνύεται πως ήταν ο ισραηλινός στρατός και όχι η Χαµάς που προκάλεσε το µακελειό, ενώ η ισραηλινή αστυνοµία διέψευσε το επίµαχο ρεπορτάζ.

Με άρθρο του στην εφηµερίδα Washington Post, ο Αµερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι µετά τη λήξη του πολέµου Γάζα και ∆υτική Οχθη πρέπει να τεθούν υπό τη διοίκηση µιας «ανανεωµένης Παλαιστινιακής Αρχής», ενώ απείλησε µε κυρώσεις τους «εξτρεµιστές» Ισραηλινούς εποίκους που ασκούν βία στα παλαιστινιακά εδάφη. Ωστόσο απέρριψε για µία ακόµη φορά τις εκκλήσεις για εκεχειρία προτού εξασφαλιστεί η συντριβή της Χαµάς.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δηµοσιότητα βίντεο για να στηρίξει την εκδοχή του περί στρατηγείου της Χαµάς κάτω από το Αλ Σίφα.

Κοντά σε συµφωνία για την απελευθέρωση των οµήρων, σύµφωνα µε το Κατάρ – Αισιόδοξος και ο Αµερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281526525794066

Kathimerini Digital