Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΕΛΛΆΔΆ ΕΊΝΆΊ ΟΊ ΤΟΠΟΊ ΚΆΊ ΤΆ ΠΡΟΪΟΝΤΆ ΤΟΥΣ

Από την Κρήτη μέχρι τη Λάρισα κι από τη Λήμνο ως το Μέτσοβο παράγονται προϊόντα ιδιαίτερα και εκλεκτά. Τα δοκιμάζουμε σε ένδοξα μαγειρέματα και συνταγές της παραδοσιακής κουζίνας.

Αν ακουμπήσεις το δάχτυλο σε ένα τυχαίο σημείο στον χάρτη της Ελλάδας, μαζί με τα δακτυλικά σου αποτυπώματα θα «διαβάσεις» και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, αυτά που είναι ταυτισμένα με τον τόπο, συνώνυμα μαζί του, ξακουστά συστατικά της παραδοσιακής κουζίνας του. Κάποια είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), άλλα ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), υπάρχουν όμως και πολλά ακόμα που, αν και δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένα, είναι τόσο συνυφασμένα με την προέλευσή τους, που σχεδόν αυθόρμητα μας έρχεται στον νου η σύνδεση με τον τόπο αμέσως μόλις ακούσουμε το όνομά τους. Άλλωστε αυτή είναι και η φιλοσοφία των τοπικών προϊόντων της σειράς Νώμα των Lidl. Γιατί ποιος δεν σκέφτεται λόγου χάρη την Κρήτη όταν ακούει μυζήθρα και ποιος δεν έχει συνδυάσει τη φέτα με την Τρίπολη και το θυμαρίσιο μέλι με το Αιγαίο; Το ιδιαίτερο μικροκλίμα, οι παραδοσιακές ποικιλίες, οι άνθρωποι, οι ανάγκες, οι τεχνικές τους και η χτισμένη εμπειρία τους έχουν συνεισφέρει στην τελειοποίηση της παραγωγής τους, σε βαθμό που δύσκολα να μπορούν να τα συναγωνιστούν αντίστοιχα προϊόντα από άλλες περιοχές. Παράλληλα, όπως λένε και οι αγγλόφωνοι φίλοι μας, what grows together goes together, κάτι που σημαίνει στην πράξη ότι συνδυάζοντας προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται στην ίδια περιοχή, έχεις ένα ταιριαστό αποτέλεσμα, είτε αυτό αφορά το συμμαγείρεμα είτε το συνδυαστικό σερβίρισμα.

Γιουβέτσι με χυλοπίτες Μετσόβου

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε μέτριους κύβους, για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε 250 ml κόκκινο κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε 600 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα, αλατοπίπερο και ζεστό νερό για να σκεπάσει το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το μοσχάρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και προσθέτουμε

στα ζουμιά του 500 γρ. χυλοπίτες και 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό ακόμα. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν οι χυλοπίτες και σερβίρουμε μαζί με το κρέας και τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.

Μελιτζανοπίλαφο με ρύζι Καρολίνα Σερρών

Κόβουμε 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες σε μικρούς κύβους, που τους βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό που να τους σκεπάζει, μαζί με 1 χούφτα αλάτι. Τους αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, τους στύβουμε και τους στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τη μελιτζάνα σε δόσεις, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τα κομμάτια με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε κατά μέρος. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε άλλα 50 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε 400 γρ. ρύζι Καρολίνα με 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 1.200 ml βραστό νερό και το αφήνουμε να κοχλάσει. Προσθέτουμε 2 μέτριες ντομάτες ψιλο

κομμένες, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το ρύζι για περίπου 13-14 λεπτά ή μέχρι να γίνει. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε τους κύβους μελιτζάνας, 1 φλιτζ. τσαγιού ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα, όπως μαϊντανό, δυόσμο και άνηθο, και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το πιλάφι για 10 λεπτά προτού το σερβίρουμε. Στα πιάτα πασπαλίζουμε με σπασμένα παξιμάδια.

Τηγανόπιτες με καλαθάκι Λήμνου

Ζυμώνουμε σε βαθύ μπολ 1 κιλό αλεύρι με λίγο αλάτι, 6 αυγά και 300 ml φρέσκο γάλα μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαστικό ζυμάρι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα. Ρίχνουμε 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα τη ζύμη να ξεκουραστεί. Τη χωρίζουμε σε 15 μέρη και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Ανοίγουμε κάθε φύλλο σε δίσκο διαμέτρου 10-12 εκ. και πάχους 4 χλστ. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε μία μία τις τηγανόπιτες για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε με θρυμματισμένο καλαθάκι Λήμνου και, αν θέλουμε, και με μέλι.

Πατατοκεφτέδες με κεφαλοτύρι Νάξου

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε σε μπολ. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και ρίχνουμε στο μπολ 2 αυγά, 350 γρ. κεφαλοτύρι Νάξου τριμμένο, 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή ξερό, περίπου 100 γρ. αλεύρι, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο. Ζυμώνουμε το μείγμα και πλάθουμε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Τα ρολάρουμε σε 150 γρ. φρυγανιά τριμμένη, να καλυφθούν καλά. Γεμίζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τους πατατοκεφτέδες για 3-4 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν τα περιττά λάδια.

ΜΙΚΡΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑΣ

el-gr

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281530820611151

Kathimerini Digital