Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● Νέα Δημοκρατία:

Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Π.Ε. της Ν.Δ. με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Το 41% δεν είναι λευκή επιταγή», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., που εξέλεξε τη Μαρία Συρεγγέλα στη θέση της γραμματέως του κόμματος.

Με βασικό σκοπό την εκλογή της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση της γραμματέως του κόμματος, συνεδρίασε χθες η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Παρουσία όλου του κόμματος αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πολλαπλά μηνύματα τόσο για το ύφος της διακυβέρνησης όσο και για τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά. Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε στις εκλογές και «το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή αλλά με αυξημένη ευθύνη», στέλνοντας νέο μήνυμα κατά της αλαζονείας και θέτοντας τον επόμενο πολιτικό στόχο που είναι οι ευρωεκλογές. Παράλληλα, η αποστροφή πως η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. δεν αποτελεί «άλλοθι για λάθη» πήγαινε και προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Εστιάζοντας στο κυβερνητικό έργο ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως είπε, «είναι «όπλο», προσθέτοντας ότι «έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε και με την αυξημένη αποδοχή των πολιτών όπως καταγράφηκε στις δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις».

Σχετικά με το κυβερνητικό έργο ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως στην πρώτη τετραετία «εστιάσαμε στην επούλωση των πληγών μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και τώρα πλέον «το έργο μας είναι δυσκολότερο», θέτοντας στην πρώτη γραμμή της μάχης την αντιμετώπιση της ακρίβειας και επαναλαμβάνοντας πως «δεν είμαστε Μπανανία» και πως θα αυξηθούν περαιτέρω οι έλεγχοι που ήδη γίνονται. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στα όσα πράττει η κυβέρνηση υπέρ των πιο αδύναμων, εστιάζοντας στο πρόσφατο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους 352 εκατ. ευρώ, για 2,3 εκατ. δικαιούχους, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Εν συνεχεία έκανε αναδρομή στις πολιτικές της Ν.Δ., λέγοντας ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της έχουν ήδη υλοποιηθεί σε ποσοστό 50%, ενώ υπερασπίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο λέγοντας πως υπηρετεί την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τόνισε, δε, ότι σύντομα θα εισέλθει στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών, μετά τα επώδυνα διδάγματα από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία.

Η αμυντική θωράκιση

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης στην αναδρομή που έκανε συμπεριέλαβε την αμυντική θωράκιση της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε Rafale», αλλά και τις ενέργειες της κυβέρνησης στην Ευρώπη προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι για το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού.

Οσον αφορά τον πόλεμο στο Ισραήλ, σημείωσε πως Ελλάδα και Κύπρος «είμαστε οι δύο χώρες που βρισκόμαστε εγγύτερα στην κρίση στη Μέση Ανατολή» και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση: το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ωστόσο θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να διαχωρίσει την τρομοκρατική δράση της Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες απώλειες αμάχων στη Γάζα, ζητώντας κατάπαυση πυρός και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Στο τέλος της συνεδρίασης, άπαντες συνεχάρησαν τη νέα γραμματέα Μαρία Συρεγγέλα για την εκλογή της, με την ίδια να τονίζει πως ήδη από σήμερα ξεκινάει τη δουλειά που έχει στόχο την κομματική οργάνωση με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως κυβερνητική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281543705663250

Kathimerini Digital