Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Καπνογόνα στη Βουλή

Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος της αλβανικής αντιπολίτευσης άναψαν χθες καπνογόνα και μια μικρή εστία φωτιάς –η οποία έσβησε γρήγορα– εντός της αίθουσας της αλβανικής Βουλής, σε μια αποτυχημένη προσπάθειά τους να εμποδίσουν το κοινοβούλιο να ψηφίσει για τον προϋπολογισμό του 2024.

Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση το κοινοβούλιο της Αλβανίας έδωσε χθες την αρχική έγκρισή του στον προϋπολογισμό του 2024 που θέτει φιλόδοξους στόχους για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ισότιμη διανομή από το κοινωνικό κράτος, υποστήριξη στην απασχόληση υψηλής ποιότητας και προστασία συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση. Το σχέδιο προϋπολογισμού πέρασε, όμως, χωρίς να συζητηθεί καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εμπόδισαν τη συζήτηση για μια ακόμη φορά έπειτα από επανειλημμένα επεισόδια που έχουν προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες, εμποδίζοντας πάντα τη συζήτηση επί του σχεδίου προϋπολογισμού. Είχε, άλλωστε, προηγηθεί δήλωση του αρχηγού της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, πως το κόμμα του ήταν αποφασισμένο να μπλοκάρει την ολομέλεια.

Για μια ακόμη φορά χθες εμπόδισαν τη συζήτηση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου ανάβοντας μέσα στο κοινοβούλιο καπνογόνα σε διάφορα χρώματα και στοιβάζοντας καρέκλες τη μια πάνω στην άλλη φτιάχνοντας έτσι λόφους από καρέκλες. Παρόντες στην ολομέλεια ήταν χθες μέλη της αλβανικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Είχαν όλοι πρόθεση να τοποθετηθούν για τα θέματα του προϋπολογισμού, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατόν. Η πρόεδρος του κοινοβουλίου, Λιντίτα Νικόλα, εγκαινίασε τη συζήτηση με την ανάγνωση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Η ομιλία της ωστόσο διεκόπη επανειλημμένως από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που φώναζαν ή άναβαν φωτιές. Ετσι, η Νικόλα κάλεσε το κοινοβούλιο να επισπεύσει την ψηφοφορία σύμφωνα με τους νόμους του. Πρόλαβε, πάντως, να υπογραμμίσει ότι οι πολίτες της Αλβανίας ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν πως έχουν κατανεμηθεί οι πόροι της χώρας όπως και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την αλβανική κοινωνία. Ανάμεσά τους οι αυξήσεις στους μισθούς 30.000 εκπαιδευτικών, η δωρεάν διανομή ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και σχολικών βιβλίων σε 231.000 φοιτητές και μαθητές και η παροχή οικονομικής στήριξης σε 50.000 φοιτητές. Η κ. Νικόλα κάλεσε τους συναδέλφους της βουλευτές να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό με τη σοβαρότητα που αρμόζει στους πολίτες της χώρας. Τόνισε, επίσης, πως τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες είναι μεταξύ άλλων και η παροχή φαρμάκων σε 400.000 άτομα και οικονομικής στήριξης σε 161.000 πολίτες που τα έχουν ανάγκη. Η προεδρεύουσα στην αλβανική Βουλή διερωτήθηκε, άλλωστε, γιατί ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν ήθελαν να συζητήσουν καν το μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση για οικονομική στήριξη σε πάνω από 8.000 γυναίκες που είναι επικεφαλής μονογονεϊκών οικογενειών και έχουν η καθεμιά από τρία ή και περισσότερα παιδιά άνω των 18 χρόνων.

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πλησιάζει η ημέρα που οι Αλβανοί θα εξεγερθούν και θα προβούν σε μη αντιστρέψιμες διαμαρτυρίες κατά της σημερινής κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω προϋπολογισμός φαίνεται να έχει ιστορική σημασία καθώς για πρώτη φορά προβλέπει δαπάνες σαφώς άνω των 7 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή θέτει στόχο τη μείωση του χρέους της χώρας και προσδιορίζει με σαφήνεια συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ καλεί τους φορολογουμένους να επιδείξουν φορολογική σύνεση και υπευθυνότητα. Στο βασικό σενάριό του ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους προβλέπει ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας κατά 3,8% και μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης το 4% για τα επόμενα χρόνια.

Προβλέπονται δαπάνες άνω των 7 δισ. ευρώ, μέσος όρος ετήσιας ανάπτυξης 4% για τα επόμενα χρόνια και τίθεται στόχος μείωσης του χρέους της χώρας.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281556590565138

Kathimerini Digital