Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Την Τρίτη χτυπά χαρμόσυνα η Cabana για το γκαλά στο Μουσείο Μπενάκη

Επιμέλεια: Μα ρ γαρ ι τα Πουρναρα athinaika@kathimerini.gr

Το Μουσείο Μπενάκη έχει ανοίξει πολλούς νέους δρόμους για την Ελλάδα. Ο πιο πολύτιμος είναι ότι κατάφερε να συσπειρώσει την ιδιωτική πρωτοβουλία στον αγώνα της σωτηρίας του τα χρόνια της κρίσης. Δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση όλων μας ως ένα ελληνικό μουσειακό ίδρυμα του 21ου αιώνα που, αντί να περιμένει μονάχα τη σταθερή ενίσχυση από το κράτος για την επιβίωσή του, αναπτύσσει αποτελεσματικά τη συγκέντρωση ιδίων πόρων. Πώς το πέτυχε; Με διαφάνεια στην οικονομική του διαχείριση αφενός, αλλά και αξιοποιώντας το ιστορικό και ηθικό του καταπίστευμα. Επίσης βασίστηκε στην εξαιρετική αλληλοσυμπληρούμενη ομάδα διοίκησής του: την Ειρήνη Γερουλάνου, τον Γιώργη Μαγγίνη, τον Χάρη Σιαμπάνη –που ολοκλήρωσε πρόσφατα τον κύκλο του–, τον δραστήριο Νίκο Τριβουλίδη και τον Γιώργο Γαμπρίτσο.

Η μεγαλύτερη απόφαση της ομάδας αυτής ήταν η ανάδειξη της μοναδικής συλλογής του μουσείου ως του πλέον πολύτιμου εφοδίου για το μέλλον. Ετσι, έφτιαξε αξιοζήλευτη εξωστρεφή πολιτική για δωρεές, ενισχύσεις και χορηγίες, η οποία βρήκε εγκάρδια ανταπόκριση από τους έχοντες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ωραιότερες και πλέον πρωτότυπες εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων έχουν γίνει στις αίθουσες της Κουμπάρη με φόντο αυτόν τον τρομερό «πλούτο» εκθεμάτων. Ποιος δεν θυμάται το ντεφιλέ του Ζαν-πολ Γκοτιέ, αλλά και τις παραδοσιακές μας φορεσιές που απέκτησαν πρόσωπο, με 80 διάσημους υποστηρικτές του μουσείου να φορούν τοπικές στολές;

Την ερχόμενη Τρίτη ετοιμάζεται ακόμη μία βραδιά που θα κάνει πολλούς να περάσουν το κατώφλι με εισιτήριο – χορηγία προς το Μουσείο που ανέρχεται σε 1.000 ευρώ. Τι θα δούμε αυτήν τη φορά; Τη φίνα art de la table του περιοδικού Cabana να αντλεί την έμπνευσή της από τις συλλογές εκθεμάτων του Μπενάκη, σε τραπέζια που θα είναι στημένα όχι για καθιστά γεύματα, αλλά για να δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα που θα χαρούμε με ποτά και κεράσματα. Πριν από λίγο καιρό το ιταλικό περιοδικόβίβλος της εσωτερικής διακόσμησης έκανε εκτεταμένο αφιέρωμα στο ελληνικό μουσείο και έβγαλε στην αγορά μια σειρά αντικειμένων εμπνευσμένων από τους θησαυρούς του Μπενάκη. Φωτογραφήθηκαν στην οικία Φέρμορ στην Καρδαμύλη από τον Μιγκουέλ Φλόρες Βιάνα, έναν φιλέλληνα Αργεντίνο που μένει στο Λονδίνο, περνάει τα καλοκαίρια του στην Υδρα και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Cabana.

Ανάμεσα στα αντικείμενα αυτά είδαμε εξαιρετικά τραπεζομάντιλα με μοτίβα από υφάσματα που προέρχονται από τα Γιάννενα, τη Σκύρο και την Κρήτη και κεραμικά εμπνευσμένα από αυτά της Σίφνου, γυαλικά, λινές πετσέτες, μαξιλάρια, κανάτες ζωγραφισμένες στο χέρι. Είναι να καμαρώνει κανείς το αφιέρωμα του Cabana πλάι σ’ εκείνα που έκανε για μεγάλους οίκους, όπως οι Gucci, Fendi και Etro, θαυμάζοντας επιτέλους το λαογραφικό μας απόθεμα μέσα από μια πιο σύγχρονη και διεθνή διάσταση.

Η ωραία σύμπραξη ανάμεσα στο περιοδικό που ίδρυσε η Μαρτίνα Μονταντόρι στο Μιλάνο και στο Μπενάκη συνεχίζεται στο γκαλά, που θα έχει τενόρους και σοπράνο και εδέσματα από τον Γιώργο Παπαζαχαρία του βραβευμένου με Michelin εστιατορίου «Delta». Από κοντά και τα εξαιρετικά μας ελληνικά κρασιά, που χαίρουν μεγάλης αναγνώρισης στο εξωτερικό. Πόσο θα καμάρωνε ο Αγγελος Δεληβορριάς... Σπεύσατε, έχουν μείνει ακόμη λίγες θέσεις!

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281608130168828

Kathimerini Digital