Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Επιμόρφωση νηπιαγωγών

Με γνώμονα την ανάγκη πρώιμης αναγνώρισης και παρέμβασης, αλλά και την υποχρέωση των εκπαιδευτικών να αναφέρουν περιστατικά με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης, το Σωματείο «ΕΛΙΖΑ» σχεδίασε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για νηπιαγωγούς. Το πρόγραμμα θα οργανωθεί υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Λήδας Αναγνωστάκη, καθηγήτριας στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, και του Γιώργου Νικολαΐδη, διευθυντή του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με τη σuμβολή της νομικού Ηλέκτρας Κουτσούκου. H καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο ότι το εκπαιδευτικό υλικό θα διαμορφωθεί σε συνέχεια σχετικής έρευνας, από την οποία θα προκύψουν οι συγκεκριμένες ανάγκες των νηπιαγωγών. Ειδικότερα, το επιμορφωτικό πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις:

• Στην πρώτη, και πιλοτική, θα γίνει έρευνα αναγκών του 10% των νηπιαγωγών σε δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας. Ο αρχικός αριθμός μιλάει για 1.600 εκπαιδευτικούς, αλλά έως τώρα έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής 2.300. Θα ακολουθήσουν η διαμόρφωση του προγράμματος και η ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού. Κατόπιν θα γίνει 15ωρη επιμόρφωση των νηπιαγωγών και αξιολόγηση του προγράμματος.

• Στη δεύτερη φάση θα γίνει επιμόρφωση όλων των ενδιαφερόμενων νηπιαγωγών της χώρας, μέσω 12ωρης ασύγχρονης και 3ωρης σύγχρονης εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα «Αναγνωρίζω - Προστατεύω» υλοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς και εντάσσεται στο πολύπλευρο πρόγραμμα εταιρικής της υπευθυνότητας «Equall». Η διευθύντρια του «ΕΛΙΖΑ» Βάννα Μαρκετάκη μεταξύ άλλων δήλωσε πως «η πρόληψη του φαινομένου της παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών προστατεύει τα παιδιά, αλλά και τις οικογένειές τους, δεδομένου ότι παρεμβαίνουμε πρώιμα, συμβουλευτικά, πριν το παιδί αποσπαστεί από το οικογενειακό του περιβάλλον».

ΤΟ ΘΕΜΑ

el-gr

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281646784878354

Kathimerini Digital