Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Eίμαστε παντού, αλλά όταν σβήνουν τα φώτα είμαστε μόνοι»

Το ζήτημα δεν θα έπρεπε, όμως, να είναι μόνο η επίρριψη ευθυνών, αλλά και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τον εντοπισμό και τη διόρθωση κρίσιμων λαθών στην όλη διαδικασία και στον τρόπο λειτουργίας των εμπλεκόμενων δομών του ΓΕΕΘΑ. Ολα αυτά, ωστόσο, είναι σε βάθος χρόνου. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τέσσερα μείζονα ζητήματα:

Στελέχη της ΔΕΠ φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει προσπάθεια να φορτωθούν οι ευθύνες στον επικεφαλής της αποστολής, ενός από τα πιο έμπειρα και ικανά στελέχη στην ιστορία των ΕΤΑ και των ειδικών δυνάμεων γενικότερα. Ο εν λόγω αξιωματικός είναι ένας από τους τραυματίες, με σπασμένη λεκάνη και πολλαπλά τραύματα, και βρίσκεται σε φάση αποθεραπείας. Συνάδελφοί του εκφράζουν την ανησυχία τους ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος για να καλυφθούν οι πιο βαθιές παθογένειες του συστήματος και οι ευθύνες ανωτέρων, οι οποίοι διέταξαν και πίεσαν για την αποστολή. «Αν ο καλύτερος από εμάς καλείται να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση χωρίς να έχει ουσιαστικό έλεγχο στην προετοιμασία και στο τέλος κινδυνεύει να κατηγορηθεί άδικα, τι σημαίνει αυτό για εμάς;» λέει χαρακτηριστικά ένας συνάδελφός του, ο οποίος έχει συνεργαστεί μαζί του.

Μέλη του ΕΤΑ, αλλά και άλλων ειδικών μονάδων των Ε.Δ., είναι απογοητευμένα με τη μεταχείριση ενός ακόμη στελέχους του ΕΤΑ, ο οποίος είναι εγκαυματίας και ο μόνος που νοσηλευόταν τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. Δύο διαφορετικές πηγές του Σ.Ξ. αποκάλυψαν ότι το προσωπικό του ΕΤΑ ανησυχεί και δεν κατανοεί γιατί η ηγεσία δεν έχει προβεί σε ενέργειες να στείλει τον τραυματία σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης εγκαυμάτων στο εξωτερικό. «Είμαστε παντού, αλλά όταν σβήνουν τα φώτα είμαστε μόνοι», ανέφερε στην «Κ» ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη των ειδικών δυνάμεων της χώρας, ως σχόλιο για το πρόσφατο επικοινωνιακό σλόγκαν του ΓΕΕΘΑ «Είμαστε παντού».

Η «Κ» δεν κατάφερε να διευκρινίσει περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση ενός ακόμη μέλους της αποστολής, του τρίτου διερμηνέα, ο οποίος είχε αναφερθεί από τα μέσα ενημέρωσης ότι τραυματίστηκε σοβαρά και παρέμεινε για νοσηλεία στη Λιβύη.

Είναι σημαντικό να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την περαιτέρω στήριξη όλων των εμπλεκομένων, των συγγενών των θυμάτων και την τόνωση του ηθικού των μονάδων.

Διαφάνεια

Τις επόμενες ημέρες, η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο της νεοσύστατης ΔΕΠ στο Πεντάγωνο. Ομως, η λάμψη των καινούργιων κτιρίων έχει ήδη θαμπώσει λόγω των μοιραίων λαθών που φαίνεται ότι έγιναν σε μία από τις πρώτες αποστολές της ΔΕΠ στο εξωτερικό.

ΤΟ ΘΕΜΑ

el-gr

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281663964743676

Kathimerini Digital