Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Μισό βήμα για Μπελέρη

Ο Ράμα αναγνώρισε εμμέσως ότι είναι εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕ∆ΟΥ

Ενα πρώτο βήμα άρσης του αδιεξόδου στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη κάνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα. Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο κ. Ράμα ουσιαστικά αναγνώρισε τον κ. Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, μέχρι την τελεσίδικη απόφαση από το δικαστήριο. Η Αθήνα αξιολογεί το βήμα του κ. Ράμα ως θετικό, ωστόσο επιμένει ότι το ζήτημα συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, στην οποία η Ελλάδα έχει θέσει τρεις προϋποθέσεις: την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη, δίκαιη δίκη και σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηττημένος Γιώργος Γκόρο, που εκτελεί καθήκοντα δημάρχου, θα απομακρυνθεί και θα αντικατασταθεί προσωρινά με πρόσωπο που θα προέρχεται από την ελληνική εθνική μειονότητα, όχι όμως από τον συνδυασμό του κ. Μπελέρη.

Σε ελιγµό στην υπόθεση Μπελέρη που, υπό προϋποθέσεις, θα µπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο παράθυρο για συµβιβασµό, προχώρησε µε χθεσινή εκτενή ανάρτησή του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράµα, καθώς για πρώτη φορά περιγράφει τον Φρέντι Μπελέρη ως «εκλεγµένο δήµαρχο Χειµάρρας», παρά το γεγονός ότι θεωρεί αιτιολογηµένη την απόφαση του Ειδικού ∆ικαστηρίου κατά της ∆ιαφθοράς και του Οργανωµένου Εγκλήµατος (GJKKO), που αρνείται να του δώσει άδεια ορκωµοσίας. Ο κ. Ράµα παραπέµπει στο σκεπτικό της απόφασης του ειδικού δικαστηρίου που δηµοσιεύθηκε χθες, το οποίο περιγράφει ως «αδιέξοδη» την κατάσταση που έχει προκύψει λόγω και της «προσωρινής συνέχισης των καθηκόντων» του δηµάρχου από τον ηττηµένο υποψήφιο, δηλαδή τον Γιώργο Γκόρο. Στη Βασιλίσσης Σοφίας σηµείωναν ότι η αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον Αλβανό πρωθυπουργό είναι σηµαντικό βήµα στη διαδικασία µετάβασης εξουσίας στον ∆ήµο Χειµάρρας έως την ολοκλήρωση της εκκρεµούς δικαστικής διαδικασίας. Η υπόθεση Μπελέρη έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε., καθώς η Αθήνα απειλεί µε βέτο εάν δεν επιτραπεί στον δήµαρχο Χειµάρρας να αναλάβει τα καθήκοντά του. Από την Αθήνα σηµειώνεται ότι το βήµα του κ. Ράµα είναι θετικό, ωστόσο ο σεβασµός του κράτους δικαίου αποτελεί θεµελιώδη προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, γι’ αυτό άλλωστε και έχουν τεθεί τρεις όροι: η ορκωµοσία του κ. Μπελέρη, η δίκαιη δίκη του και το τεκµήριο αθωότητας. Υπενθυµίζεται ότι η συγκεκριµένη υπόθεση έχει προκαλέσει και τριβές στις ελληνογερµανικές σχέσεις, καθώς στο Βερολίνο θεωρούν ότι η υπόθεση εκλογής ενός δηµάρχου δεν µπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική των ∆υτικών Βαλκανίων.

Σύµφωνα µε πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού της Αλβανίας, η αναφορά στον κ. Μπελέρη ως «εκλεγµένο δήµαρχο» δεν σηµαίνει ότι θα γίνουν νέες εκλογές, καθώς είναι αναγνωρισµένος ως τέτοιος µέχρι το τέλος της δίκης του. Επίσης αναφέρουν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για διακοπή της παρατεταµένης θητείας του κ. Γκόρο. Η αλβανική κυβέρνηση ερµηνεύει την αναφορά αυτή ως νοµικό σκεπτικό που της δίνει το δικαίωµα να τοποθετήσει έναν προσωρινό δήµαρχο, καθώς εκτιµάται ότι πλέον ο κ. Γκόρο θα παραιτηθεί προκειµένου να διευκολύνει την κατάσταση. Αυτή τη στιγµή στην αλβανική κυβέρνηση εργάζονται για να διαµορφώσουν ένα θεσµικό πλαίσιο για να το κάνουν αυτό, που να είναι συµβατό µε την αλβανική νοµοθεσία, καθώς δεν υπάρχει προηγούµενο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωµένη να επιλέξει προσωρινό δήµαρχο κάποιο πρόσωπο από τους εκλεγµένους συµβούλους του συνδυασµού Μπελέρη, καθώς στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο ο συνδυασµός Μπελέρη δεν έχει την πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση προεξοφλείται ότι ο προσωρινός δήµαρχος θα είναι µέλος της ελληνικής εθνικής µειονότητας και η απόφαση θα ληφθεί πριν από το νέο έτος. Είναι προφανές ότι στα Τίρανα εκτιµούν ότι ο συγκεκριµένος ελιγµός του κ. Ράµα θα βοηθήσει στην επιστροφή των ελληνοαλβανικών σχέσεων σε ένα σηµείο ισορροπίας.

Η ανάρτηση

Συγκεκριµένα, στην ανάρτησή του ο κ. Ράµα αναφέρει ότι «η άρνηση της άδειας ορκωµοσίας σε συνθήκες προφυλάκισης από τη γενική διεύθυνση φυλακών αποτελεί νοµικώς ορθή στάση. Οµοίως η απόρριψη του αιτήµατος από το ειδικό δικαστήριο είναι σαφώς διατυπωµένη και εύκολα κατανοητή». Στη συνέχεια σχολιάζει ότι είναι κατανοητό και το σκέλος της απόφασης µε βάση το οποίο, όπως λέει ο κ. Ράµα, «ο εκλεγµένος δήµαρχος Χειµάρρας παραµένει ως τέτοιος µέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και µόνο η επίσηµη απόφαση θα ορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναµία να συνεχίσει ως δήµαρχος σε περίπτωση ενοχής». Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας περιγράφει το αδιέξοδο της προσωρινής συνέχισης των καθηκόντων από τον ηττηµένο υποψήφιο, λέγοντας ότι «ο προηγούµενος δήµαρχος στερείται νοµιµότητας να ηγηθεί του δήµου απουσία του νικητή». Η αντικατάστασή του, λέει ο κ. Ράµα, θα γίνει «µε βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δηµοσίων υπηρεσιών στον ∆ήµο Χειµάρρας».

Τις επόµενες ηµέρες θα γίνει σαφής η πιθανή εξέλιξη της υπόθεσης Μπελέρη. Η δίκη έχει προγραµµατιστεί να διεξαχθεί ξανά στις 29 ∆εκεµβρίου, καθώς τις προηγούµενες ηµέρες ήταν ουσιαστικά αδύνατη η συνέχισή της, κυρίως λόγω της απουσίας από την πλευρά των µαρτύρων κατηγορίας.

Για σηµαντικό βήµα στη διαδικασία µετάβασης εξουσίας στον ∆ήµο Χειµάρρας κάνει λόγο η Αθήνα – Πιθανότατα µέχρι την ολοκλήρωση της δίκης καθήκοντα δηµάρχου θα ασκεί τρίτο πρόσωπο από τη µειονότητα.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-12-22T08:00:00.0000000Z

2023-12-22T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281698324552804

Kathimerini Digital